Evlerde etkili temizlik açısından tuz ruhu her zaman çok sık kullanılan temizlik malzemeleri arasında yer alır. Bazen balkon giderleri, bazen tuvalet, klozet ve lavabo içerisinde hem tıkanmayı gidermek hem de tüm lekeleri ortadan kaldırmak için seçilse de mermere tuz ruhu kullanılması tavsiye edilmeyen bir malzemedir.
Tuz ruhu tuvalet açmada kullanıldığında, tıkanıklığa sebep olan cisme zarar vererek açılmasını sağlar. Tuz ruhu tuvalet tıkanıklığına sebep olan cisme zarar verirken pimaş borusuna da zarar verir. Tuz ruhu, lavabo açıcının aksine pimaş borusunun kısa sürede delinmesine sebep olabilir.
Normal lavabo açıcılardan farklı olarak, tuz ruhu pimaş borularının doğrudan delinmesine sebep olur. Lavabo açıcı kullanıldığında, plastik olan pimaş boruları ısınarak önce büzüşürdü. Sık kullanım sonucu büzüşen borular erimeye başlardı. Tuz ruhu kullanımında ise pimaş boruları büzüşmeden delinir.
Ev hanımları tuvalet ve lavabo tıkanıklığını açmak için tuz ruhu kullanırlar. Fakat birçok kişinin tuz ruhunun zararlarından haberi bile yoktur. Tuz ruhunun en yaygın bilinen zararı solunum yollarına zarar verdiğidir. Aynı zamanda tuvaletten dökülen bu kimyasallar, borulara zarar verebilmektedir.
Tuz ruhu, lavabo açma yöntemi olarak bilinir. Ancak tuz ruhunun içindeki ağır kimyasallar, boruların doğrudan delinmesine yol açar. Ayrıca tuz ruhunun solunması, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden ev temizliğinde kullanılması önerilmemektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Özellikle banyo ve tuvaletlerde sıklıkla kullandığımız tuz ruhu, zeminlerde biriken pas ve kiri temizleyip, hijyen sağlamasında oldukça yardımcı olur. Tuz ruhu lavabo, wc, fayans ve sert yüzeylerin temizlenmesinde kullanılır. Tuz ruhu aynı zamanda ideal bir kireç sökücüdür.
Her markette kolaylıkla bulunan; karbonat, sirke ve tuz ile tıkanmış lavabo kolaylıkla açılır. Bir su bardağı karbonat ve bir bardak sirke karıştırılarak gider alanına dökülür. Ardından eldiven takılmış bir elinizle ya da tıpa ile gider kapatıp 30 dakika kadar bekleyebilirsiniz.
Etkili Temizliğin Formülü
Ernet Tuz Ruhu, mutfak, banyo ve tuvaletlerde oluşan kireç birikimini, kararmış organik kir ve pas lekelerini çözer ve temizler. Kullanım alanları: Klozet ve lavabolar.
Hidroklorik asit tipik bir asit özelliği olarak çinko, demir, magnezyum ya da alüminyum gibi birçok metale etki ederek, hidrojen açığa çıkarır. Bakır, bu asitle ancak havanın oksijeni eşliğinde tepkimeye girer; ama hidrojen açığa çıkmaz.
Klor ve hidroklorik asitin demir üzerinde oldukça güçlü bir etkisi mevcuttur. 1 kilogramlık saf hidroklorik asit yaklaşık olarak saatte 75 metre demiri eritebilir.
Kararmış silikon temizliğinde tuz ruhu kesinlikle kullanılmamalıdır çünkü bu gibi maddeler silikonlara zarar verir.
Mermer tezgahlar, tuvaletler, banyo lavaboları veya zemin döşemeleri üzerinde temizlik gerçekleştirmek açısından mermere tuz ruhu kullanımı doğru bir çözüm oluşturmamaktadır. Çünkü tuz ruhu asidik özelliğe sahip olduğu için kullanıldığı yüzeylerde parçalayıcı ve aşındırıcı bir yapı ortaya çıkarır.
1000 ml Porçöz Jel Lavabo Açıcı, ekstra güçlü formülü sayesinde her türlü lavabo ve giderinizi, tamamen tıkanmış ve suyla dolmuş olsa bile kolayca ve zahmetsizce açar.
Sirke ve kabartma tozu kimyasal olarak denenen bir yöntemdir. Bu yöntemde yapılması gereken karbonat tıkanan tuvalete dökülülür ve sonrasında kimyasal tepkime sayesinde açılmasına sebep olur. Fırça ile tuvalet tıkanıklığı açma. Fırça yöntemi bastırma yaparak olmaktadır.
Evde olan her malzemeyi fayanslara uygulamamak gerekiyor. Özellikle kireç çözücü, tuz ruhu ve pas sökücü gibi güçlü ürünlerden uzak durmalısın. Çünkü yoğun kimyasallar hem fayanslara zarar verir hem de zaman içerisinde derz dolgusunu eritir.
Öncelikle, tuvaletinize su doldurun ve ardından birkaç çorba kaşığı tuz ruhunu doğrudan tuvalet kabına ekleyin. Biraz bekledikten sonra, tuvalet fırçasıyla kuvvetlice ovun ve son olarak bol su ile durulayın. Sadece birkaç dakika içinde, tuvaletiniz tertemiz olacak ve hoş bir kokuyla yeniden canlanacak.
Mutfak ve banyoda oluşan tüm ağır yağlı kirleri, yanmış süt gibi zor kirleri ve kireç kalıntılarını güvenle temizler. Kullanım Alanları : Mutfak, tuvalet ve banyolar. Ayrıca DETSAN Tuz Ruhu ile kireç, beton ve çimento lekelerini çözebilirsiniz.
Kimyasal temizleyicilerle derz temizliği: Kararmış derz aralarını beyazlatan çözümler arasında kireç çözücü, mavi su, çamaşır suyu, cif ve hatta tuz ruhu gibi kimyasal deterjanlar da bulunur.
1/10 ile 1/20 arasında sulandırılıp yüzeye dökülür. Fırça yardımıyla yüzeye dağıtılıp 5 dakika bekletilir. Yüzey bol su ile yıkanır.
Lavabo aç kimyasallar reaksiyona girdiği zaman ısınır ve borulara zarar verir, daha sonrasında boruları deler. Lavabo tıkanıklığı açma için önermiyoruz. 3. Sürekli kullanılan lavabo tıkanıklığı açıcı ürünler boruları delince kötü kokular gelir.
Banyo ve klozet temizliğinde sıkça kullanılan tuz ruhu, etkili olduğu kadar da tehlikeli. Bu yüzden tuz ruhunu dikkatli bir şekilde kullanın. Suyunu boşalttığınız klozete tuz ruhunu dökün ve bir süre bekledikten sonra sifonu çekin. Tuz ruhu, kireç ve tortuları anında söker; ancak kullanırken çok dikkatli olun.
Kireç çözücüler, tuz ruhu ve çamaşır suyu gibi temizlik ürünlerinden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın. Mermer temizliğinde bu tür ürünleri kullanırsanız mermere zarar verebilirsiniz.
Lavabonun içerisine bir fincan karbonat ve üzerine bir fincan sirke dökmeli ve lavabonun içerisinde bekletmelisiniz. İşlem tamamlanınca lavabonun tıkanık seviyesine bağlı olarak su akmaya başlayacaktır. Lavabonun tıkalı olduğu durumlarda, tuz lavabo açma için oldukça etkili bir yöntemdir.
Asit bazlı lavabo açıcılar arasında en çok bilineni kostiktir. Kostik içindeki asit su ile reaksiyona girerek ısınır ve bu ısı ile tıkanıklığa sebep olan cisimleri eritir.
Sirke Ve Karbonat İle Tıkalı Mutfak Gideri Açma
Önce yarın su bardağı karbonat tıkalı mutfak lavabo gideri içine dökülür. Sonra 1 su bardağı sirke dökülür. Birkaç dakika sonra 1 litre kadar kaynar su dökülür ve beklenir. En sonda soğuk su açılır ve gider borularının durulanması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri