Seçim çevrelerinde birden fazla adayın seçildiği çoğunluk sistemleri ise “listeli-çoğunluk sistemi” olarak adlandırılır. Siyasal partilerin adaylarını listeler hâlinde gösterdiği bu sisteme, “geniş bölgeli çoğunluk sistemi” de denir.
Kapalı Listeli Çoğunluk Sistemi veya Liste usulü çoğunluk seçim sistemi, seçmenlerin tek bir aday yerine partilerce belirlenen tek bir listeye oy verilen bir seçim sistemdir. Seçim çevresinde en çok oyu alan parti o seçim çevresindeki tüm sandalyeleri kazanmaktadır.
En Kuvvetli Ortalama
Bu yöntemde partilerin ilgili seçim çevresinde aldığı toplam oylar, partilerin ilk dağıtım sonucunda kazandıkları sandalye sayısına “1” eklenerek elde edilen sayıya bölünür. Çıkan sayılar büyükten küçüğe sıralanır ve açıkta kalan sandalyeler bu sayıların ait olduğu partilere verilir.
Çoğunluk hükûmeti bir parlamenter sistemde meclisteki veya yasama organındaki koltukların mutlak çoğunluğunu elinde bulunduran partinin kurduğu hükûmettir. Bu durum, yasamada en çok koltuğa sahip olan partinin kurduğu azınlık hükûmetinin zıddıdır.
Geniş Bölge Sistemi veya çok adlı çoğunluk sistemi veya çok üyeli seçim bölgesi, her seçim çevresinden birden çok temsilci seçilen seçim sistemidir. Seçim çevresi bütün ülke olabileceği gibi, bölge, il ya da ilçe de olabilir. Bir vekil tarafından temsil edilen dar bölge ile tezat oluşturuyor.
İlgili 35 soru bulundu
Yapılan tespit sonunda, çıkaracağı milletvekili sayısı 18'e kadar olan iller, bir seçim çevresi sayılır. Çıkaracağı milletvekili sayısı 19'dan 35'e kadar olan iller iki, 36 ve daha fazla olan iller üç seçim çevresine bölünür.
Seçim çevresi veya seçim bölgesi, Bir ülke, idari bölge veya başka bir yönetim birimi nüfusunun, daha büyük devletin yasama organında temsilini sağlamak üzere oluşturulan bir alt birimdir.
Çoğunluk sistemi, çok partili siyasi düzenlerde uygulanan bir seçim sistemidir. Bu sistemde seçime katılan partiler ya da adaylar arasında en çok oy alan seçimi kazanmış sayılır.
Salt çoğunluk, tek sayılarda yarıdan az olmayan; çift sayılarda yarıdan bir fazla olan çoğunluktur. Örneğin; TBMM 600 üyeden oluşmaktadır. Bunun salt çoğunluğu 301'dır. 101 üye var ise bunun da salt çoğunluğu 51'dir.
Parlamento ya da yasama kurulu, birincil görevi yürütmeyi denetlemek olan, yasama gücüne ve yetkisine sahip meclis veya meclislerdir.
12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra seçim barajı (10 Haziran 1983 tarihli 2839 sayılı kanunla) %10 seviyesine yükseltilmiştir. Seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı 31 Mart 2022 tarihinde yüzde 7'ye indirilmiştir.
Milletvekili genel seçimleri, beş (5) yılda bir, 600 üyeli Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne üye seçmek için, nispi temsil sistemi ile yapılır. Bir parti mecliste sandalye elde etmek için, ulusal düzeyde oyların en az %7'sini almalıdır.
Millî bakiye veya ulusal artık, nispi temsil hesaplama yöntemidir. Millî bakiye sisteminde seçim bölgelerindeki milletvekili sayıları nispi temsil sistemine göre bulunur. Partilerin seçim çevrelerinde aldığı bütün artık oylar toplanır.
En büyük artık usulünde, bir seçim çevresindeki artık oylardan çıkarılacak üyelikler, artık oyların büyüklük sırasına göre dağıtılır. Seçim çevresindeki sandalyeler, partiler ve bağımsız adaylar arasında hiçbir fark gözetmeksizin artık oyların büyüklüğüne göre dağıtılır.
Herhangi bir adayın ya da partinin gerekli çoğunluğu sağlayamaması halinde ikinci tur seçimler yapılmaktadır.
Seçimler antik Atina, Roma'da ve papaların ile Kutsal Roma imparatorlarının seçimlerinde kullanılsa da, çağdaş dünyadaki seçimlerin kökenleri, 17. yüzyılda Avrupa ve Kuzey Amerika'da temsilci hükümetin kademeli olarak ortaya çıkmasına dayanır.
Birden çok hâkimin katılmasıyla oluşan toplu mahkemelerde, her hâkim mahkemenin karar ve hükümlerine ilişkin oyunu bildirmekle yükümlüdür. Bunun sonucunda karar ve hükümler oybirliği veya oy çokluğu ile verilir. Oy çokluğu ile verilen karar ve hükümlerde, azınlıkta kalan hâkimin karşı oyu mutlaka tutanakta gösterilir.
Beşte Dört (4/5) Çoğunluk Gerektiren Kararlar
KMK madde 28/2'de ise kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli ana gayrimenkulün yönetim planının tamamı veya bazı hükümleri tüm kat maliklerinin 4/5'inin oyları ile alınacak bir kat malikleri kurulu kararıyla değiştirilebilecektir.
Salt çoğunluk kelimesi genellikle oylamalarda kullanılan bir tabirdir. TDK sözlüğüne göre oylama da oy veren sayısının yarısından bir oy fazla ile sağlanan çoğunluk olarak tanımlanmaktadır. Üye sayısının çift olması halinde yarıdan 1 fazlası salt çoğunluk kabul edilmektedir.
bütün oyların yarısından fazla olmasıyla oluşan çokluk. Örneğin, yüz kişilik bir kurulda en az 51 kişilik çokluk. 2) Nisbi (oransal, basit) çoğunluk: Toplanan oyların toplamının, bütün oyların yarısından fazla olması gerekmeksizin, diğer oy topluluklarından fazla olması.
Oy birligi ile karar almanin olanaksiz ya da yüksek maliyetli oldugu durumlarda oy çoklugu yöntemi tercih edilir. Oy çoklugu basit (salt), göreli ve nitelikli oy çoklugu seklinde olabilir.
Deyimlerin birçoğu birleşik kelimeler ile oluşmuştur. Bu durum birleşik kelimelerin Türkçede ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Günlük konuşma dilinde, çeşitli yayınlarda karşılaşılan birleşik sözcüklerden biri de Oy çokluğu şeklindedir.
7 milletvekili çıkaracak bir seçim bölgesinde A Partisi 60.000, B Partisi 25.000, C Partisi 14.000 oy almış olsun. Bu seçim çevresinden 7 milletvekili çıkacağından en yüksek 7 rakam ve bu rakamın denk geldiği partiler tespit edilerek çıkarılacak milletvekillikleri bulunur.
2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen değişikliklere göre cumhurbaşkanı adayının seçilebilmek için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri