ORKÖY desteklemeleri ile “Lavanta Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında 2020 yılında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise 710 bin TL destek verilmesi planlanmaktadır.
1 dönüm lavanta tarlası ilk yılında ürün vermez. 2. senesinde 1 dönümünde ortalama 3 litre, 3. senesinde dönüme 10 litre yağ verir. Kısaca hesap edecek olursak, 3. yıl sonunda, 20 dönüm lavanta eken girişimci 260 litre yağa sahip olur. Bugunkü fiyatlardan 520 bin lira getiri elde edecektir.
Dönüm başına (1000m²) 2200 adet lavanta fidesi ekilmektedir. Lavanta fideleri dikilmeden tarla otsuz, özellikle rizomla çoğalan yabancı otlarla kaplı bulunmaması gerekir. Toprak hafif alkali pH 6-8,5 değerleri arasında olması gerekmektedir.
Bakanlıktan tıbbi aromatik bitkilere destek
Ziraat Bankası veya tarım kredi kooperatiflerinden 2 milyon liraya kadar işletme kredisi kullananlara yüzde 50 faiz indirimi yapılırken, Orman Genel Müdürlüğünce Orman ve Köy İlişkileri Müdürlüğü aracılığıyla orman köylülerine lavanta ekimi konusunda destek veriliyor.
Girişimcilerin para kazanmanın yollarından ilki lavanta fidesini satmaktır. Lavanta, ülkemizde seralarda yetiştirilmektedir. Sera sahipleri ile anlaşarak farklı türlerdeki lavantaları alarak ticaretini yapabilirsiniz. Toptan lavanta ticaretini düzgün yaparsanız bundan gelir elde edebilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Gerek internette ve gerekse de tarımla ilgili yayın organlarında, sık sık lavantanın çok karlı bir tarım ürünü olduğu ve yetiştirmesi çok kolay bir bitki olduğuna dair bilgiler verilmektedir.
2021 yılında sevtapolis angustifolia lavanta yağı yapılan analizler sonucunda kilosu 600 ile 900TL arasında alıcı buldu. Bu durumda elinize 18,600TL ile 27,900TL arasında meblağ geçecektir. Lavanta ekmek evet karlı, ancak sabun, kolonya yaparak daha fazla gelir elde etmeniz mümkündür.
1 dönümden 500 kg'a kadar Lavanta hasat edilebiliyor. 500 kg Lavantadan minimum 15 kg yağ ayriştirilabiliyor. 1 kg kaliteli Lavanta yağı 90-95 dolara alıcı buluyor. Parfum firmaları, büyük tonajlı, sürdürülebilir üretim yapan çiftçilere alım garantisi veriyor.
ORKÖY desteklemeleri ile “Lavanta Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında 2020 yılında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise 710 bin TL destek verilmesi planlanmaktadır.
Lavanta yetiştiriciliği yaparak para kazanmaya başlayabilirsiniz. Lavanta, diğer muadillerine göre ekimi, bakımı kolay, ve tek dikim ile 25 sene aynı fideden hasat yapabileceğiniz bir bitkidir. Sevtapolis angustifolia lavanta yetiştirerek para kazanmaya hemen başlayabilirsiniz.
Lavanta Kokulu Köy
Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder.
Son yıllarda lavanta tomurcuğu ve lavanta yağına olan ilgi nede- niyle birçok üretici tarafından tercih sebebi haline gelmiştir. Bir lavanta tarlasında tesis yılında ürün alınmazken, yaklaşık 12-15 yıl ekonomik verim alınabilir, bu yıllar- dan sonra yaşlanan bahçeler sökülerek yeniden te- sis edilebilir.
Unutmayın ki 1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kilodur. Ortalama uçucu yağ verimi, lavanta kurusunun % 1,2'sine yakındır. Sonuç olarak, hektar başına ortalama 14 kg esansiyel yağ verimi elde etmeyi bekleyebilirsiniz.
Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir. Özellikle kırağıların düşmesinden sonra fideler sökülüp dikilmelidir. İlkbaharda dikim yapılacaksa Şubat-Mart aylarında bahar kuraklığı oluşmadan önce gerçekleştirilir.
Bir dönümde 9-11 litre arası yağ elde edilen ve dünyanın en değerli 15 uçucu yağından biri olan lavanta yağı en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılan lavanta, bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici ...
Lavanta tohumu ekmek için bir yılda 2 önemli zaman dilimi vardır. Bunlardan biri ilkbahar aylarından biri olan Mayıs, diğeri de sonbahar ayarından biri olan Kasımdır. Bu iki ayda da lavanta ekimi gerçekleştirilebilir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından lavanta yetiştiriciliği yapan kişilere 2020 yılında ORKÖY kapsamında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise bu 710 bin TL'ye çıkarılmıştır. Lavanta yetiştiriciliğinde maliyet hesap edildiğinde dönüm başına yılda 3 bin TL kazanç elde etmek mümkündür.
DÖNÜME 800 İLA 1.100 TL KAZANÇ
Bu yıl itibari ile çiftçilerimiz 1 kilogram yaş lavantayı 1,5 – 2 tl arasında satarken; kurutulmuş lavantanın ise 1 kilogramını 10 – 15 tl arasında satışa sunuyor. 1 dönüm lavanta bahçesinden ise 800 ila 1.100 TL arası kazanç elde edilebiliyor.
İklim ve Toprak İsteği: Lavanta, toprak istekleri yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Kireç miktarı bakımından zengin, süzek ve pH'sı 5.8-8.3 olan, kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme göstermektedir.
Genç arıcılar, lavanta bahçesi yaparak, bu eşsiz balı tercih etmektedir. Ülkemizde sadece lavantanın balından gelir elde edilse, bu yeterli olacaktır. 1 dönüme 2 kovan konur ve ortalama 20 kilo bal vermektedir.
Saplar oldukça dayanıklıdır, bu nedenle çalının her yerinden koparma endişesi duymadan toplayabilirsiniz. Lavantayı odunsu büyümenin 5,1 cm üzerinde kesin. Lavanta çalısını incelerseniz, sert, odunsu büyüme ile yere kök saldığını göreceksiniz. Lavanta için en iyi kesici alete hasat bıçağı denir.
Susuz veya çok az su ile üretilebilecek olan ıtri ve tıbbi bitkiler ilimiz açısından önem arz etmektedir. Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir.
Lavanta soğuklara fazla dayanıklı değildir. Ancak Orta Avrupa koşullarında kışı geçirecek kadar soğuğa dayanıklı bazı türleri vardır.
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri