Lavanta çiçeğini tokum ekerek çoğaltmak için ise tohumların çimlendirilmesi gerekir. Çimlendikten sonra toprağa ekilmesi uygundur. Fide ekerek çoğaltmak işlemi en kolay işlemlerden biridir. Fideyi uygun bir saksıya ektikten sonra sulayıp, güneş ışığı alan bir yere koyulması yeterlidir.
Lavanta dallarını budayarak ekmek, daha kolay sonuç almanızı sağlar. Bunun için 3 – 5 adet arası yaprak düğümü bulunan dallar kesilerek kök salması için toprağa ekilir ve yetiştirme işlemine başlanır. 3 - 6 hafta arası süren kök salma işlemi, eşsiz görüntüye sahip yepyeni bir lavanta çiçeğiyle sonuçlanır.
Lavanta kolayca çoğaltılabilen bir bitki. Hem tohum hem de fide metodu ile çoğaltmak mümkündür. Daha hızlı çoğaltmak için birkaç yaprak düğümü olan dalı kesim ve kök salması için bir saksıya ekin.
Şubat, Mart ve Nisan ayları bu işlem için uygundur. Bitki uyanmadan kök ile birlikte çelik topraktan alınır.
Lavanta tohumları, talaş ve kumla karıştırılır ve buzdolabında 30 gün boyunca bekletilir. Geçen 30 gün sonunda dolaptan alınır ve aydınlık bir alana toprak yerleştirilir. Dolaptan alınan lavanta, çok ufak boyutlarda çimlenmeye başlar.
İlgili 19 soru bulundu
Pek çok kişi lavanta dalından tutar mı diye merak etmektedir. Lavanta çiçeği oldukça basit bir şekilde çoğaltılabilen çiçek çeşitlerinden biridir. Dallarını budayarak bir saksıya ekildiğinde kısa süre içerisinde çiçek verebilir.
Bir lavanta dalının 10-15 cm'lik bir bölümünü kesin ve alt yapraklarını çıkarın. Daha sonra, kesimi bir köklendirme hormonuna batırın ve iyi drenajı olan bir toprağa yerleştirin. Bitkiyi nemli tutun ve doğrudan güneş ışığından kaçının. Birkaç hafta içinde yeni kökler oluşacaktır.
İyi gelişmiş her bitkiden uyku döneminde (Aralık-Şubat) 100-150 civarında çelik alınır. Standart çelikler; 8-10 cm uzunluğunda ve 2 mm kalınlığındadır. Çeliğin alt tarafında yer alan yapraklar ise alınmalıdır.
Lavanta tohumları 3 gün içerisinde toprağa tutunarak çimlenmeye başlar. Bu süre bazen toprağın ve tohumun kalitesine göre bir hafta gibi bir süreyi de bulabilir.
Lavanta genel olarak kireçli, geçirgen, taban suyu yüksek olmayan, diğer tarım ürünleri açısından çok verimli kabul edilmeyen arazilerde çok verimli olabilen bir bitkidir. Çok fazla bir sulama ihtiyacı olmadığından dikilecek arazinin mutlaka sulu olmasına gerek yoktur.
Çelikler çoğunlukla küçük poşet saksılara dikilir ve bu saksıların içindeki karışımın 1/3'ü torf, 1/3'ü vermikülit ve 1/3'ü ticari toprak olabilir. Aynı zamanda sık sık sulama yapılır, fakat sulama sadece toprak kuru olduğunda yapılır. Çeliğin köklenmesi doğal olarak 4-6 hafta içinde gerçekleşecektir.
Odunsu bitkilerin henüz pişkinleşmemiş ilkbahar sürgünlerinden alınır. Çelik alma zamanı türlere göre değişir (Nisan ayından Haziran ayının sonuna kadar). Tepe tomurcuğu taşıyan sürgünlerden alınır. Çelik dikiminde köklendirme ortamına giren yapraklar koparılır, dışarıda 2-5 adet yaprak bırakılır.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.
Çelikten lavanta çoğaltma, kendi lavantamızı kendimiz çoğaltabiliriz.
Çelikler 7 ila 15 santimetre boyutunda kesilerek hazırlanmaktadır. Tepedeki yaprak kısımları bırakılır ve dip yaprak kısımları koparılır. Daha sonra köklenme için alana dikim yapılır. Yumuşak Odun Çelikleri: Her daim yeşil ve yaprak döken bitkilerin yumuşk ve etli taze ilkbahar sürgünlerinden elde edilen çeliklerdir.
Lavanta Tohumu Çimlendirme
Lavanta tohumunu çimlendirmek için öncelikle, lavantadan elde ettiğiniz tohumları bir havlu kâğıdın arasına koyun. Ardından bir fısfıs yardımıyla tohumları sulayın ve kuru yer kalmamasına özen gösterin. Islanan tohumları bir naylon poşete geçirdikten sonra ağzını bağlayıp, buzdolabına koyun.
Tohumdan lavanta yetiştirmekle ilgileniyorsanız biraz sabır ve iyi bir bakımla evinizde lavanta bahçesi oluşturabilirsiniz. Bunun için basit bazı kuralları uygulamanız yeterli olacaktır. Saksıda lavanta yetiştirmek için kalıcı yer olarak ılık ve güneş alan yerleri seçmeniz önemlidir.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Lavanta çiçeği Latincesi Lavandula angustifolialon'dır. Her çiçekte olduğu gibi lavanta çiçeğinin anlamı renklerine göre değişiklik gösterir. · Mor lavanta çiçeği gücün ve gösterişi temsil ederken çiftler birbirine hediye etmesi durumunda sadakat ve bağlılık anlamları taşır.
Lavanta bitkisinin en yüksek verim veren cinsi Lavandula angustifolia dır ve bu türün en çok bilinen 7 türü Bulgaristanda yetiştirilmektedir. Bunlar :“Sevtopolis”, “Drujba”, “Yubileina”, “Hemus” , “Hebar”,”Raya”ve “Karlovo” dur.
Lavantayı bahar ayında güzel, kompakt bir top şeklinde budayın. Dalların ucunda yeşil yapraklar olduğundan emin olun. Bunlar, yeni çiçeklerin yetiştiği yerlerdir. Yaz sonunda, ölü başları ve sapları kesmeniz gereklidir.
Lavantaları yetiştirirken 3 veya 5 adet lavanta yaprak düğümüne ihtiyacınız olacaktır. Dalları kesilen lavanta toprağa ekilir ve toprağın üstü kapatılır. Lavantanın köklenmesi için 2 günde bir sulanmasına özen gösterilir. Lavantanın ekiminden sonra filizlenme süreci yaklaşık 3 ila 6 hafta arasında olacaktır.
Lavanta çiçeğinin yapraklarının güzel ve sağlıklı bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız yapraklara da püskürtme yoluyla su verebilirsiniz. Lavanta çiçeği kaç günde bir sulanır, sorusunun cevabına gelirsek, lavanta çiçeği ilk ekildiği süreçte haftada en az 3 – 4 kere sulanması gereken bir çiçektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri