Arap yasemini çiçeği üst bölümünden 10-15 santimetre arası çelik alarak su içinde köklendirebilirsiniz. Bu işlemi kum veya torf içinde de yapabilirsiniz. Arap yasemini köklendirme işleminin daha sağlıklı olabilmesi için köklendirme hormonu kullanabilirsiniz. Köklenme işlemi 20-30 gün arasında tamamlanacaktır.
Yasemin çiçeği çoğaltma için çiçekten bir parça (çelik) alınır. Bu parça alınırken çiçeğin zarar görmemesi için makas kullanmanızı öneririz. Yaseminin tepesinden yaklaşık 10 santimetre uzunluğunda bir parça kesin ve su içinde 1 ay köklendirmeye bırakın.
Çeliği alırken yaseminin ezilmemesi için keskin bir makas kullanmak önemlidir. Bitkinin tepe kısmından 10 – 15 cm uzunluğunda bir çelik kestikten sonra su içinde 4 hafta köklendirmeye bırakılmalıdır. Dilerseniz aspirin, köklendirme hormonu kullanarak köklenmeyi teşvik edebilirsiniz.
Yasemin çiçeğini çoğaltmak için yaz aylarının sonuna doğru çelikler üretilir. Çelik bitki ya da yaseminden köklendirmek için alınan parça olarak tanımlanır.
Pencere kenarları veya balkon gibi doğrudan güneş ışığı alabileceği yerlerde yetişir. Ancak, özellikle yaz aylarında doğrudan güneş ışığından korumak için filtrelenmiş ışık sağlamak önemlidir. Sıcaklık açısından ise, Arap Yasemin bitkisi ısınan havalarda daha hızlı büyür.
İlgili 16 soru bulundu
Toprak İsteği - Arap yaseminin toprak isteği kumlu-killi ve geçirgenliği yüksek, organik maddelerce zengin topraklarda daha iyi gelişim sağlamaktadır. Nötr ve alkali toprağı sever, hafif asidik toprakta da yaşayabilmektedir. Sulama İsteği - İlkbahar ve yaz aylarında normal su ister.
Nemli topraklardan hoşlanan yasemin çiçeklerinin 15 günde bir sulanması tavsiye edilmektedir. Yaz ayları geldiğinde sulama sıklığı artırılmalıdır.
Yasemin çiçeği bitkisi her yıl budanmalıdır. Belli dönemlerde dış yapraklarını budayabilirsiniz. Yılda ortalama 20-25 cm arası uzar. Düzgün bakılırsa ortalama 15 yıl yaşar.
Yasemin Çiçeğinin Çiçek Açması İçin Ne Yapmalıyım? Yasemin çiçeğiniz yeterli aydınlık aldığı ve düzenli sulandığı taktirde hoş kokulu çiçeklerini açarak size teşekkür eder. Günün en sıcak saatlerinde direkt gün ışığı almasını engellemeniz yapraklarında yanık oluşmasını engelleyecektir.
Arap yasemini, orta güneşli veya kısmen gölgede yetiştirilmelidir. Doğrudan güneş ışığı alırsa, yaprakları zarar görür ve yanabilir. Yıl boyunca yaprak dökmeyen ve çalı şeklinde yaşayan bir bitkidir. Arap yasemini çiçeğine balkon, teras veya bahçelerde bakabilirsiniz.
saksılı veye tüplü topraklı satıldığından her ay , her mevsim dikilebilir. yarı Güneş gören yerlerde güzel gelişir. saksı veya tüpte bir adet arap yasemin çiçeği gönderilecektir. Kışın yaprak dökmez.
Saksılı veye tüplü topraklı satıldığından her ay , her mevsim dikilebilir.
Yasemin çiçeğinin olgunlaşan tohumları, seçilen bitkiden toplanır ve şiddetli donların başlamasından önce, Kasım ayının sonunda ve Aralık aynın başında, tohumlar toprağa sığ bir derinliğe gömülerek ekilir.
Yasemin çiçeği bakımı nemli ortamlarda kalacak şekilde olmalıdır. Bu bitkiler haftada bir defa mutlaka sulanmalıdır.
İç mekanda yasemin türleri arasında en çok kullanılan çeşit olan pembe yasemin, özellikle geceleri hoş kokulu tatlı bir aromaya sahiptir.
Arap Yasemini ( Jasminium )
Yaseminler sıcak havalara karşı dayanıklı bitkilerdir. Fakat soğuk hava koşulları ve don olayları için aynı şeyler söylenemez. Soğuk bölgelerde yetişmesi oldukça zordur. Koyu yeşil renkli yapraklara sahiptir.
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
İnsanlar magnezyum ihtiyacını asıl muzdan alıyorlarsa, çiçeklerde magnezyuma ihtiyaç duyarlar. Tükettiğiniz muz kabuğunu bir kabın içine koyup üzerine su ekleyin ve buzdolabında yaklaşık 1 gün beklettin. Bitkileri sulayacağınız zaman buzdolabından çıkarıp çiçeklerinizi sulayabilirsiniz.
Yasemin çiçeği genel olarak zarafeti, güzelliği, çekici olmayı ve asaleti temsil eder. Kadın cinsiyetini temsil ettiği için birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de insan ismi olarak kullanılmaktadır. İngilizce konuşulan ülkelerde Jasmine adıyla bilinir. Kırmızı renkli yaseminler, tıpkı gül gibi aşkı simgeler.
Arap Yasemini, güneşli bir alanda ve iyi drene edilmiş toprakta yetiştirilmelidir. Düzenli gübreleme ve budama yapmak, bitkinin sağlıklı büyümesini teşvik eder.
Sık sulama yapıldığı dönemlerde bitkinizin besin kaybı yaşamaması için toprağına kompoze gübre ile 15-20 günde bir destek sağlayabilirsiniz. Kış aylarında ise suya daha az ihtiyaç duyarlar. Daha az sulamayla hafif nemli olacak şekilde sulama yapılması bitkiniz için sağlıklı olacaktır.
-Yasemin Tohumu Çimlenmesi:60-90 gün.
Mavi Yasemin, tohumla, çelikle ve daldırma yöntemiyle çoğaltılır. Anavatanı Güney Afrika'dır. Yurdumuzun Akdeniz iklimi görülen kıyı bölgelerinde, daha çok park ve bahçelerde yetiştirilmektedir.
Arap yasemini çoğaltma işlemi tohumdan ve çelikleme yöntemiyle yapılabilir. Tohumdan üretim yapacaksanız ön hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Tohumu gölge bir yere dikerseniz tohumdan Arap yasemini çoğaltabilirsiniz. Çelik üretim yöntemi çok daha pratik olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri