Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır.
Gıda İşleme Uzmanı Öğretim Üyesi Dr. Ruhan Aşkın Uzel, her bireyin ekmek gereksiniminin farklı olduğunu belirterek, "Yetişkin bir kadın bireyin günlük ekmek gereksinimi günde 4- 6 dilim ekmek, yetişkin bir erkek bireyin günlük ekmek gereksinimi ise ortalama 6-10 dilim ekmek civarındadır” dedi.
Aşağıdaki listenin kullanılışına şöyle bir örnek verilebilir : 1 ince dilim ekmek yenilmediği zaman, onun yerine 1 adet orta boy patates veya yarım su bardağı pilav veya makarna yenebilir.
Sağlıklı bir insanın her öğünde ortalama ikişer dilim ekmek tüketmesi fazla olmayacaktır. Gün içinde bir kişi en az 6-8 dilim tüketebilir.
İlgili 15 soru bulundu
En yaygın tüketilen somun ekmeğini yani beyaz undan yapılan klasik ekmeği baz alacak olursak: 1 ince dilim (25 gr) ekmek 64 kcal. 1 orta dilim (30 gr) ekmek 77 kcal. 1 kalın dilim (35 gr) ekmek 90 kcal.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Tam buğday ekmeği kolayca kilo almak için etkili bir besin kaynağıdır. Tam buğday ekmeği tükettiğiniz öğünleri, diğer tahıllarla karıştırmamaya özen gösterin.
1 dilim ekmek = 100 gr 1 adet elma (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir. 1 dilim ekmek = 65 gr kabuklu 1 adet muz (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.
Tam buğday ekmeği üretim sonrası farklı bir işleme maruz kalmayan ekmekler arasında en az kaloriye sahip olan ekmek çeşididir. 1 dilim buğday ekmeğinde yaklaşık olarak 65 kalori bulunur.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
İçeriğinde hiç karbonhidrat bulunmayan bir diyet yapılması sağlık açısından kesinlikle doğru değildir. Karbonhidrat vücuda enerji sağlayan en önemli besin öğesidir. Glikojen; insan ve hayvan vücudunda bulunan karbonhidrattır yani depo formdur.
Pirinç mi ekmek mi seçmeniz gerektiği beslenme hedeflerinize bağlıdır, çünkü pirinç daha fazla vitamin ve mineral içerir, ancak ekmekte kalori ve karbonhidrat daha düşüktür. Hangisini seçerseniz seçin, en iyi sağlık sonuçları için tam tahıllı versiyonu tercih edin.
Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Öyle ki Hz. Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Diyetisyen Aysun İpek, “Ekmek tüketmeyi tercih etmediğinizde 1 dilim ekmek yerine; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane tüketebilirsiniz.” dedi.
3 yemek kaşığı pilav veya makarna, kısır, bulgur, kuskus, buğday, kinoa vb. 1 dilim ekmek yerine geçer. 1 büyük kepçe çorba veya 1 avuçiçi kadar yufkalı bir börek de 1 dilim ekmek demektir.
Doç . Dr. Oğuz Özyaral, karbonhidratın yeteri kadar alınmadığı zaman, vücudun kaslarda birikmiş olan karbonhidratları yakacağını ve kasların çökeceğini söyledi.
Çok su içmek kilo aldırmamaktadır. Su içerisinde hiçbir kalori bulunmamaktadır. Bu nedenle çok su tüketimi kişilere avantaj sağlamaktadır.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Muz çok fazla tüketildiği takdirde kilo aldırabilir. Sindirim sisteminin hızlanması için de muzun düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Yüksek miktarda lif içeren muzun kilo aldırmaması için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri