Tandırlık un genellikle ince ekmekler ve lavaş gibi ekmek türleri için kullanılır.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır.
Orta numaralı un tipleri
Orta tip numaralarına sahip olan unlar, örneğin tip 1050 buğday unu, tip 1150 çavdar unu ve tip 1050 dinkel buğday unu, 405 tipi buğday unundan daha koyu bir renge ve daha keskin bir tada sahiptirler.
İlgili 36 soru bulundu
Lavaş (lavaj, lavas) genellikle mayalı hamurdan yapılır. Un, tuz, su ve ekşi ev mayası kullanılır.
Biri mayasız hamurla, ocakta pişen, kebapla veya kahvaltılarda dürüm yapabileceğiniz lavaş. Diğeri de, mayalı hamurla, üzerinde çörek otuyla, kebapçılarda gelen tombik lavaş.
Sarı Un ürünümüz, kendine özgü sarımsı rengi ve özellikle mantıya, erişteye, halep ekmeği başta olmak üzere birçok ekmek çeşidine, pastalara ve diğer tüm hamur işlerine lezzet katmasıyla adeta altın değerindedir. Çok sert ve yüksek proteinli buğdaylardan üretilir.
Unun kesinlikle buğdaydan başka bir koku içermemesi gerekir. En ufak bir rutubet kokusu almanız halinde o unu kesinlikle kullanmayın. Unun rengine bakın, ne kadar beyazsa o kadar iyi anlamına gelir. Daha sonra avcunuzun içine bir miktar un alın ve sıkın, eğer ki un etrafa saçılıyorsa kalitelidir.
Makarnalık buğdayın irmiğe işlenmesi sırasında ortaya çıkan sarımtrak krem renkli unlardır.
Halk Ekmek hangi undan yapılır? %100 Tam buğday unu, su, ekmek mayası, gluten, tuz, çavdar ekşi tozu, peyniraltı suyu tozu, üzüm sirkesi, gıda enzimleri (hemiselülaz, lipaz, alfa amilaz, glukoz oksidaz), koruyucu (kalsiyum propiyonat). Gluten, süt ve süt ürünleri içerir. İz miktarda susam içerebilir.
Kepekli un ya da tam buğday unu kullanılarak hazırlanan yufkalar besin değeri bakımından daha iyi seçeneklerdir.
Ekmeksiz sofraya oturmayan Türk halkının en sevdiği aktivitelerden biri de evde keyifle köy ekmeği yapmak. Beyaz unla, buğday unuyla veya mısır unuyla evlerinizde birbirinden lezzetli köy ekmeklerinden siz de yapabilirsiniz.
Lavaşlar piştikten sonra, sadece bu iş için temin ettiğiniz temiz bir sprey şişesiyle lavaşların üzerini hafifçe ıslatın. Her iki yüzüne de bir kaç kez su püskürtün. Bu şekilde lavaşlar gerçekten yumuşacık oluyor. Merak etmeyin hamurlaşma olmaz.
Geniş bir kaba ılık süt, ılık su, yaş maya, tuz, şeker ve sıvı yağ ilave edin, karıştırın. Az az un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
Normalde lavaş hamurunu ılık süt ya da ılık süt ile yoğurarak yapıyoruz. şu var ki süt yeterli sıcaklıkta değilse hamur mayalanmaz ya da çok sıcaksa hamur çok ekşir ve parçalanır. Sütün ya da suyun sıcaklığını ayarlamak zor gelir bazen.
Özellikle son fermantasyon safhasında hamur kabarmaz, ekmek hacmi küçük ve basık olur. Kül Miktarı: Undaki madeni maddelere kül adı verilir.Undaki kül miktarı o unda saf un külü ile karışan kepek tozu toplamıdır. Bu değer saf una karışan kepek tozu oranını belirtmesi sebebi ile önemli bir ölçüdür.
Buğday unu, doğru koşullar sağlandığında 1 yıla kadar saklanabilir. Tam buğday, yulaf ve çavdar unun raf ömrü, beyaz una göre daha azdır. Bu tip unlar, maksimum 6 ay içinde tüketilmelidir.
Baklava yapımı için gluten oranı yüksek, hamurun açılmasını kolaylaştıracak, yüksek proteine sahip buğdaylardan yapılan unlar kullanılır. Bu unlar sayesinde baklava hamurları parçalanmadan kat kat açılabilir ve aynı zamanda çıtırlık kazandırır.
Siyez Unu. Siyez buğdayından elde edilen siyez unu, sağlıklı ekmekler için tercih edilen bir un çeşididir. Saf un formuna sahip olan siyez unu, öğütülme sırasında doğal besin maddelerini korur. Kendine has bir aroması olan siyez unu, mideyi koruyan ve besin değeri yüksek bir undur.
Tam buğday unu ile beyaz un arasında birkaç fark bulunur. Bu farkları hemen sizinle paylaşalım! Beyaz un nişasta ve gluten açısından zenginken; tam buğday unu protein ve ruşeym bakımından da zengindir. Tam buğday unu beyaz una göre daha yüksek besin değerine sahiptir.
Lavaş ekmeği hamurunun kıvamı, ele biraz yapışan yumuşak bir hamur olmalıdır. Lavaş ekmeğini oklava ile açmadan önce çok az un serperek, açılmalıdır. Hatta hamuru açtıktan sonra elinize alıp, biraz sallayarak fazla unun dökülmesini sağlayın. Çünkü çok fazla unlu olursa pişme esnasında yüzeyi çok kuru olur.
Lavaş ekmeği: 1 tatlı kaşığı yaş maya (1 çay kaşığı kuru maya veya instant maya) 4 yemek kaşığı tepeleme yoğurt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri