LC-MS/MS sistemi, çoklu analit tespitinde, eser miktardaki analitlerin hassas miktar tayininde kullanılır. Meyve, sebze, süt, et vb. gıda numunelerinde pestisit ve metabolitlerinin, hormon ve metabolitlerinin, aflatoksin-mikotoksin analizleri için kullanılmaktadır.
LC-MS/MS, çoklu analit tayininin yanı sıra numunedeki eser miktardaki analitlerin tayini için tercih edilen en hassas metotlardan biridir. Örnekte bulunan bileşenlerin miktarı, yapısı ve molekül ağırlığı hakkında bilgi verir.
LC/MS, HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi) ve MS (Kütle Spektrometresi) ünitelerinin birlikte çalıştırılarak yapı aydınlatması ve miktar tayininde kullanılan bir cihazdır. HPLC ünitesi; Pompa, autosampler ve dedektör olmak üzere başlıca üç kısımdan oluşmaktadır.
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (daha önce yüksek basınçlı sıvı kromatografisi olarak adlandırılan HPLC), bir karışımdaki her bileşenin ayrılması, tanımlanması ve nicelenmesi için kullanılan analitik kimyada kullanılan bir tekniktir.
Kütle spektrometrisi, İngilizce: Mass spectrometry (MS), kimyasal türleri iyonize edip oluşan iyonları Kütle-yük oranını esas alarak sıralayan bir analitik teknik.
İlgili 31 soru bulundu
GC-MS: çok bileşenli karışımlardaki elementlerin belirlenmesinde, gaz fazında bulunan ya da gazlaştırılabilen numunelerin kütle kromatografik yöntemle ayrımı, kalitatif ve kantitatif çalışmalar için kullanılan yüksek performanslı ve kütle spektrometresi sistemidir.
Alınan numune önce şırınga yardımıyla gaz kromatografına (GC) iletilir. Numune, karışımının enjeksiyonuna yardımcı olan bir septum ile GC girişine enjeksiyon edilir. İnert bir gaz yardımıyla kolon boyunca taşınır. GC cihazı numuneyi buharlaştırır ve bu işlemin ardından çeşitli bileşenleri ayırarak analiz eder.
HPLC analizi genellikle tıbbı alanlarda kullanılır. Aynı zamanda idrar örnekleri alınarak zararlı ve uyuşturucu madde tespitlerinde de HPLC analizleri kullanılır. Genellikle sıvı maddelerde yapılan bu test hareketli ortamdan hareketsiz ortama doğru geçiş yaptırılarak hızın tespit edilmesine dayanır.
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC yaygın adıyla bilinir) bir analitik kimya yöntemidir. Karışımlardaki bileşenlerin, ayrıştırılmasında, nitelik ve niceliklerinin belirlenmesinde kullanılan bir analiz tekniğidir.
1- HPLC'ye Genel Bakış;
HPLC, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisinin kısaltmasıdır.
Sıvı kromatografisi (LC), uçucu olmayan ve termal olarak kararsız bileşiklerin ayrılması için oldukça etkili bir ayırma yöntemidir.
HPLC analizi için bir sıvı numunedeki bileşenleri ayırmak için kullanılan çözücüye mobil faz denir. Mobil faz, aksi halde sabit faz olarak bilinen bir ayırma kolonuna ve ardından çözücü dağıtım pompası tarafından kontrol edilen sabit bir akış hızında dedektöre iletilir.
Kimya Endüstrisi, , Polimer Endüstrisi, İlaç Endüstrisi, Gıda Endüstrisi, Petrokimya Endüstrisi, Kalite kontrol ve AR-GE, Kozmetik Endüstrisi, Çevre Laboratuvarları, Biyokimyasal Analizler ve Klinik Çalışmalar gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (High Performance Liquid Chromatography) HPLC, en yaygın olarak kullanılan analitik tekniklerden bir tanesidir.
HPLC, genellikle ayırma mekanizmasına veya durgun fazın tipine göre sınıflandırılır. Bunlar arasında dağılma ya da sıvı-sıvı kromatografi, adsorpsiyon yada katı-sıvı kromatografi, iyon-değişimi kromatografi, boyut ayırıcı kromatografi, afinite kromatografi ve kiral kromatografiyi sayabiliriz.
HPLC (High Performance Liquid Chromatography) Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi kısaca HPLC olarak adlandırılır. Yüksek performans; yüksek resolüsyonu (ayrımı) ifade eder. Mobil fazın yüksek basınçla ilerlemesi sağlandığı için de Yüksek basınçlı Sıvı Kromatografi olarak da adlandırılır.
HPLC, bileşenlerin ayrılması, tanımlanması ve ölçülmesi için kullanılır. Özellikle organik bileşenlerin, ilaçların, gıda maddelerinin, biyolojik numunelerin ve daha birçok malzemenin analizi için yaygın olarak kullanılır.
Yüksek Performanslı Sıvı Kromotografisi (HPLC) bir sıvıda çözünmüş bileşenlerin, kolon içerisinde bulunan genellikle katı bir destek üzerindeki sabit faz ile değişik etkileşimlere girmesi, kolon içinde değişik hızlarla hareket etmeleri sonucu, farklı zamanlarda bileşenlerin kolonu terk ederek birbirlerinden ayırma ...
Aile hekimleri aracılığıyla nikah öncesi düzenlenen sağlık raporunda erkeklerde yapılması gereken zorunlu tahlillerden olan Talasemi (Hemoglobin Elektroforezi HPLC ) testi artık hastanemizden yapılabilmektedir.
HPLC cihazını oluşturan başlıca bileşenler; mobil faz, pompa, kolon ve kolon fırını, degazör, otoörnekleyici ve enjektör, dedektörlerden oluşur.
Hemoglobin varyant analizi, farklı gen mutasyonları nedeniyle ortaya çıkan hemoglobin varyantlarını tespit etmek için kullanılan bir laboratuvar testidir. Bu test, özellikle hemoglobinopatiler olarak adlandırılan genetik hastalıkları teşhis etmek veya taşıyıcılığı belirlemek amacıyla yapılır.
GC/MS, GC (Gaz Kromatografi) ve MS (Kütle Spektrometresi) ünitelerinin beraber çalıştığı yapı analizi ve miktar tayininde kullanılan cihazdır. Gaz kromatografisi, karışımdaki bileşenleri ayırır. Kütle spektroskopisi, her bir bileşenin yapısal olarak tanımlanmasında yardımcı olur.
Hem HPLC hem de GC aynı prensipte işlev görürken, tek fark HPLC'nin sıvı mobil faz kullanması, GC'nin ise taşıyıcı olarak bir gaz kullanmasıdır. Hem GC hem de HPLC, sıvıların ve çözünmüş katı karışımların analizini yapabilir, ancak gazlı karışımlar da GC kullanılarak rutin olarak analiz edilir.
GC, kromatografik bir ayrım yöntemidir. Sabit bir fazdan mobil faz olarak gaz akımı (He, Azot, vb.) geçirilerek uçucu bileşiklerin adsorbsiyon ve dağılım farkına göre birbirlerinden ayrılmasını sağlayan yöntemdir. Gaz kromatografik ayırımı sağlayan alet gaz kromatograf olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri