Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Düz zeminde baskıya alınır (10 kg süt için 2-3 kg ağırlık konulur). 2–3 saat baskıda bekletilen peynir dilimlenir. Dilimlenen peynirler iri tuzla tuzlanarak bir gece bekletilir.
Yalnız başlık yanıltıcı olabilir lütfen bidonun ağırlığını değil peynirin ağırlığını yazın başlığa. 5 KG'lık bidonda 4 KG peynir diye.
Kaç kilo sütten kaç kilo peynir olur? 6 kg sütten 1 kg beyaz peynir, 11 kg sütten 1 kg kaşar peynir üretiliyor. Türkiye'de genel olarak beyaz peynir, kaşar, lor, tulum, Mihalliç (kelle), Çerkez, dil, Otlu peynir, Antep, Çeçil ve Urfa peynirleri üretiliyor.
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
İlgili 38 soru bulundu
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Bir kapta su kaynatılır ve tuzla sertleşen peyniri kaynamış suya bir atıp alınır. Uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peyniri saklanacak kavanoza doldurup üzerine tuzlu su yapıp peynirin üzerine dökülür ve kapağı kapatılır.
Elde ettiğiniz bir top lor peynirinizi ağzı kapalı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. 1 litre sütten yaklaşık olarak 250 gr kadar lor peyniri elde edebilirsiniz.
Dilim dilim kesip afiyetle tüketin. Karşınızda: 1 kilo sütten 1,5 kg kaşar peyniri!
Kaç kilo sütten kaç kilo peynir olur? 6 kg sütten 1 kg beyaz peynir, 11 kg sütten 1 kg kaşar peynir üretiliyor. Türkiye'de genel olarak beyaz peynir, kaşar, lor, tulum, Mihalliç (kelle), Çerkez, dil, Otlu peynir, Antep, Çeçil ve Urfa peynirleri üretiliyor.
Peynir altı suyunun faydaları pek çoktur. Zira probiyotikler ve mineraller açısından güçlü bir kaynaktır. Peynir altı suyundan lor, çorba, ekmek, krep, pankek, poğaça vb pek çok şey yapılabilir.
Sertleşince dilimlenir. Kesilmiş sütten arya kalan peynir altı suyunun içine istenilen miktarda rafine edilmemiş tuz konulup buzdolabında saklanır. Kaynamış sütten peynir yapımı. 5kg süt kaynatılıp 1 çorba kaşığı sirke 1 çorba kaşığı limon suyu ile kestirilir. Üsste biriken lor kevgirle süzme torbasına alınır.
Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır. Mayalanma ardından oluşan pıhtı, kesilme ve presleme işlemine tabi tutulur.
Adım adım açıklama: 30 L süt = 10kg peynir 60L süt =20kg peynir 90L süt = 30kg peynir eder.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
KELLE (MIHALIÇ) PEYNİRİ
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Sütü derin bir tencerede kaynatıp içine limon suyu ya da sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Süt kesilmeye başlar. Kesilen sütü birkaç dakika daha kaynatıp içinde oluşmaya başlayan topakları kevgirle toplayın. Tüm süt kesilip peynir olana kadar bu işlemi sürdürün.
Yeteri kadar suyu bir kaba koyalım. Sonra bolca tuz ekleyelim. Tuz ayarını anlamak için ince bir peyniri suya bırakalım. Suyun üzerinde hafif yüzer gibi oluyorsa su ayarı tamamdır.
Cevabımız 24 olacak. 5 kg sütten 3 kg yoğurt elde ediliyor. buna göre 40kg sütten ne kadar yoğurt elde ederiz?
Süte kaynatmaya başlayın, kaynamaya devam ederken içerisine bir miktar limon suyu dökün. Süt kesilmeye başlayacaktır. Su ve tortu olarak ikiye ayrışacaktır. Ayrışma olmaz ise biraz daha limon suyu ilave edebilirsiniz.
Bunun nedeni yüksek pH düzeyine bağlanmaktadır. Yani peynirdeki asitliğin düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Peynir lorunu veya telemesini ısırmak için dişlerimizin arasına alıp baskı uyguladığımızda peynirde bulunan protein kütlesine yönelik bir sürtünme meydana gelir bu da gıcırtıya neden olur.
Son bir püf noktası da verip bu yazı ile vedalaşayım. Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Kullanılacak tuz oranı malzemelerin ağırlığının % 5 ya da 9'u kadar olmalıdır. Bu nedenle bidon ya da kavanozu tartarak daha verimli salamura hazırlayabilirsiniz. Bidon içindeki malzemelerin üzerini geçecek kadar tuzlu su eklediyseniz, kapağını kapatıp serin ve karanlık yerde bekletmelisiniz.
Çünkü bakteriler yüksek ısıya dayanmaz ve ölürler. Sütün kaynatılması ile bir sağlığa uygunluk sağlanmış olur. En sağlıklı peynir elde etme şeklide sütün kaynatılması yöntemi ile elde edilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri