Oksijen sensör arızasının en yaygın belirtisi budur. Aracın eski hızlanma durumunda kesiklik meydana gelirse ya da çekiş düşüklüğü gibi durumlar da arıza belirtileri arasındadır. Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir.
Oksijen Sensörünün Arıza Belirtileri
Kötü yakıt ekonomisi: Lambda sensörü sayesinde motor performansı artarken emisyon değerleri azaltılır. Fakat oksijen sensörü arızası meydana gelirse yakıt tüketimi artar. Egzoz duman renginin değişmesi: Verimsiz yanmanın sinyali olarak egzoz duman renginde siyahlaşma yaşanabilir.
oksijen sensörü fişini çekersek ne olur sorusuna cevap olarak arıza lambası yanacaktır geri taksanızda belli km sönmeyecektir diyebiliriz.
Oksijen Sensörü Arızalı ise Ne Olur? Oksijen sensörü arızalı ise egzozdan arda kalan oksijen ölçümünü yapamayacak ve aracınızın motoru için yakıt verimliliği sağlayamayacaktır. Arızalanan bir oksijen sensörü sadece araç sahipleri için değil aynı zamanda doğa için de oldukça riskli bir durumdur.
İlgili 21 soru bulundu
Oksijen sensörünün zaman içinde bozulmasının önüne geçmek için temizleme ve bakım işlemlerini aksatmamak gerekir.
Bu durumda motor hava-yakıt karışımını ideal olarak ayarlayamaz, yakıt sarfiyatı artar, egzoz emisyonları artar, motor performansı azalır.
Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir. Oksijen sensörleri çalıştıkları ortama göz önüne alındığında çok dayanıklı sensörlerdir ancak zaman geçtikçe eskiyip değiştirmeleri gerekmektedir.
Sensörleri WD-40 ile püskürtün. Aracınızın oksijen sensörleri nadiren çıkarılırken, sıkıca sıkışmış olacaklardır. Onları gevşetmek için, sensörleri WD-40 gibi bir yağlayıcıyla püskürtün ve 10-15 dakika bekletin. WD-40, sensörleri yağlayacak ve gevşetecek, böylece çıkarılmasını kolaylaştıracaktır.
Arızalı Oksijen Sensörü yakıt sarfiyatının %30 değerine kadar artmasına neden olur.
Genel olarak oksijen sensörü 200 bin kilometreye kadar bir ömre sahiptir.
Oksijen sensörünün motor arıza lambasını yakmasına neden olan sorun, motorun mekanik arızası, ateşleme sistemi arızası veya diğer sensör veya elektronik donanımların arızalı olması olabilir. Oksijen sensörü sağlam ancak yine de motor arıza lambası yanıyor ise bunların farklı sebepleri olabilir.
Oksijen sensörü belli bir ısı derecesinde çalışmaya başlar. Eski nesil otomobillerde oksijen sensörlerinde ısıtıcı devreler bulunmaz. Yaklaşık 316 santigrat derece ısındığında etkin olarak çalışır. Isıtma devresi bulunmayanlarda ise gecikmeli olarak 1, 2 dk içerisinde etkin olarak çalışmaya başlar.
Bu 2 ila 14 ohm arasında olmalıdır.
Hava akışmetresi ne işe yarar ne işe yarar denildiğinde, havanın yeterlilik miktarını belirlemek için de kullanılmaktadır. Arıza durumları olması ya da yanlış veri gönderilmesi durumlarında motor istenilen şekilde çalışmayacaktır. Zorlanma, istenmeyecek şekilde devirlenme ve stop etme gibi durumlar meydana gelebilir.
Biri aracın egzoz manifoldu ve katalizörü arasında bulunur.
- 22 anahtar tutan oksijen sensörlerini (lambda) sökmekte kullanılır.
Oksijen sensörü arızalıysa hemen değiştirin.Aracınız çok yakar. Muayeneye hiçbir etkisi yok.
Belirtiler; Düzensiz Rölanti Devri: Arızalı olan rölanti valfi tarafından gösterilen en büyük belirti yanlış rölanti devridir. Rölanti valfi, motoru sabit bir devirde tutmak için programlanır. Arızalanması halinde devrin düşmesine ya da aşırı yükselmesine neden olabilir.
Bu durumun temel sebebi ise manifold kaçağından motora sızan havanın temizlik işleminden geçmemesi nedeniyle daha yüksek kütleye sahip olmasıdır. Rölanti dengesizliğine sebep olan bir diğer durum ise EGR valf kaçağıdır.
Soğuk motorda hava ve yakıt karışımının ısınıp verimli ateşlemeyle yanana kadar dengeye gelmesinden kaynaklanan normal bir durum.
Örneğin otomobilin hızlanmasında kesiklik olması, fazla yakıt tüketimi, çekiş gücünün düşmesi, düzensiz dalgalı rölanti devri oksijen ya da lambda sensörü sisteminde arıza olduğunu göstermektedir.
Bazı sert darbeler ve vuruntular sarsıntılara yol açabilir ve pistonlara, millere, valflere, contalara, bujilere zarar verebilir. Vuruntu sensörü arızası meydana geldiğinde ani hızlanmalarda güç kaybı, anormal sesler ve yüksek yakıt tüketimi gibi durumlarla karşılaşılabilir.
Lamda sensörü soğuk havalarda çalışmadığı için, motor gerektiği kadar düzenli çalışamayacak ve dolayısıyla gerekli düzenlemeleri yapamayacaktır. Bu durumu önlemek için oksijen sensörünün hemen ısınıp çalışabilmesi için gerekli olan ısı yaklaşık 600 santigrat derecedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri