Araç tasarımı konusunda da LED araba farı bir adım öndedir. İnce ve kullanışlı yapısı sayesinde tasarımcılara geniş bir özgürlük alanı sunar. Halojen fara göre %90 daha verimli çalışan LED far, uzun süre kullanımdan sonra kararacaktır ancak halojen far gibi yanmaz.
LED'ler teknolojisi gereği Halojen ve Xenon ampullere göre daha yüksek ışık verimine sahiptir. LED far ampulleri, Halojen ampullere göre 2 kattan daha fazla parlaklığa sahiptir. Bu da geceleri daha iyi aydınlatma ve daha iyi görüş mesafesi anlamına gelmektedir.
Kaliteli ya da kalitesiz takılan her led, halojen far tasarımlı farlarda maalesef göz alıyor.
LED far ömrü ne kadardır? Doğru kullanıldığı zaman 10 yıla kadar kullanılabilen LED farlar, yine kullanım sıklığına da bağlı olarak 2 yıl içinde de tükenebilir.
Sarı ışık üreten halojen ampullerin aksine beyaz bir ışık üreten LED lambalar çok daha az enerji tüketiyor. Bu da otomobiller için daha az yakıt tüketimi ve daha düşük emisyon değerleri anlamına geliyor. LED'lerin halojen ve xenon'lara göre daha uzun ömürlü oldukları herkesçe bilinen bir gerçek.
İlgili 43 soru bulundu
Araç standartlarına uygun bir bir far taktırmanız, yasak değildir.
Peki, LED far yasak mı? LED farların yasak olması, sonradan eklemelerde araç muayenesi sırasında problemler yaşatması nedeniyle sıklıkla karşılaşılan bir konudur. Standart olmayan, ayarları doğru yapılmayan ve modifiye amaçlı sonradan eklenen farlar aracın muayeneden geçmemesine sebep olur.
Halojen veya Xenon ampullerle çalışmak için tasarlanmış araç farları bu gerekliliği karşılamadığından, fabrika çıkışlı LED far ile donatılmış araçlar hariç LED kullanımı tehlike yaratıyor.
Fabrika çıkışlı LED farların aksine araç farlarına sonradan takılan LED ampullerinin sürüş güveniliğini her anlamda tehlikeye attığı açık olsa da araç muayenesinde bununla ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.
H7 LED Far Ampulü Aküyü Bitirir Mi? Düşük enerji ile çalışan LED ürünler, aküde olumsuzluğa sebep olmaz.
LED lambaların içi çevre dostu teknoloji ile donatılmıştır. Tüm Avrupa yönetmeliklerine uygundur, geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilirler, çevreye zararları bulunmaz. Bir LED lamba sadece gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi gibi ışınlar yaymaz; bu nedenle göze zararlı değildir.
Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
LED araba farı avantajları:
Halojen fara göre en büyük avantajı ise beyaz ışık vermesidir. Özellikle gece, sisli ve yağmurlu havalarda araba kullanırken halojen lambanın sarı ışığı yerine beyaz LED ışık çok daha kaliteli bir görüş açısı sağlar. LED araba farı çok daha güçlü bir ışık verir.
Sanırım sizin araçlarda mercek far yok. Eğer mercek far değilse led xenonların aydınlatmasında sorun yaşamazsınız. 6.000-8.000 lümen civarı Niken takabilirsiniz. Hem yerli hem fiyarı uygun hem de aydınlatması iyi.
Led ampullerin ışık veren çipleri sağa ve sola bakacak şekilde yönünün ayarlanması tavsiye edilir. Bu şekilde far reflektöründen maksimum yansıma sağlanır. Led ampul takıldıktan sonra far ayarı gerekmez. Kalitesi led ampuller far ayarı tutmaz, ışığı dağıtır, yola ışık vermez, karşıdan gelen sürücünün gözünü kamaştırır.
Aydınlatma Portalı, araştırma anketinde sektör profesyonellerine ve ilgililerine “En iyi LED markası sizce hangisidir?” sorusunu yöneltti. Ankete katılanların yüzde 33,3'ü OSRAM, yüzde 27,8'i CREE, yüzde 13,9'u Samsung cevabını verdi.
Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır. Bu türden bir aydınlatma renginin farlarda ya da sislerde kullanımı ise fark etmemektedir.
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması Aydınlatma aksamları arasında kısa devre olması
Standart dışı xenon far taktıran araçlara "Karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde ışık donanımı kullanmaktan" 62 lira ceza kesilecek. Bu farların araçların orijinalinde bulunması halinde ise herhangi bir ceza uygulanmayacak.
Ampul değişimleri garantiyi etkilemez. 900 lümen veren halojen yerine 6000k, gerçek 3000 lümen bir led far o çukuru değil düzgün bir far tasıyla 150 metre ötedeki çukuru bile gösterir.
Far ve stop lambalarında yaşanan LED arızalarının en yaygın sebepleri; kalitesiz LED'lerin kullanılması, LED'lerin uygun şekilde lehimlenmemesi, yüksek sıcaklığa maruz kalması, soğutucu tasarımının yeterli olmaması, güç besleme devresinde sabit akım sınırlaması olmaması ve akü ile ilgili sorunlardır.
Ledler mercekleri karartmaz. Tam tersi halojen ampuller yüksek ısıda çalıştığı için zamanla mercekleri karartır.
Herhangi bir sıkıntısı yoktur. Ancak kaliteli bir led ampul takımı almanızı tavsiye ederim. Fakat eğer uzun farları sellektör dışında sık kullanan bir iseniz kış aylarında pekte performans beklemeyin derim. Ancak sellektör olayında bi-xenon fara yakın bir performansı vardır.
LED teknolojisi genel olarak gündüz farları için tercih edilir. Xenon farlar ise daha çok kısa far olarak kullanılır. Bununla birlikte, Xenon far güçlü ışık yaydığı için iyi ayar yapılması gerekir.
Sıcaklık ne kadar düşük olursa, LED o kadar parlak ve uzun süre yanar. Bu nedenle, uygun bir soğutmanın sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Farlar veya lambalar için LED tarafından üretilen ısıya ek olarak, motordan gelen ısı veya güneş ışığı gibi diğer ısı kaynakları da dikkate alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri