Tekrar yırtık konusu hala tartışmalıdır. Özellikle ileri yaşta, doku kalitesi düşük ve diabet-romatizma gibi eşlik eden hastalıkları olan kişilerde, sıgara içen kişilerde ve ciddi bir omuz travması geçirenlerde tekrar yırtık oluşabilir.
Omuz kası yırtığı tekrarlayan zorlanmalar ile zaman içerisinde ya da ani bir zorlanma sonrası birden oluşabilir.
Tamir edilen kasın doku kalitesinin yetersiz olması, hasta yaşının ileri olması, uygun olmayan rehabilitasyon, yeniden travma geçirilmesi, kasta yağlı dejenerasyonun fazla olması, sigara kullanımı ve yırtık boyutunun ilk tamir anında çok büyük olması gibi risk faktörlerine bağlı olarak hastaların bir kısmında kas ...
Hastalığın geçmişine göre omuz yırtığı ortalama 6 hafta sürer. Özellikle bu sürede doku ile kemiğin iyileşme ve kaynaşma süreci olur. Hekimin tedaviye başlamasının ardından hastanın hastalık öyküsüne bağlı olarak bu süre artabilir. Omuz yırtığı ciddi bir rahatsızlık olduğu için kendiliğinden geçmez.
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir? Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Omuz ekleminin sağlıklı fonksiyon görmesinde anahtar yapılar rotator kılıf kaslarıdır. Kolumuzu kullanmaya devam ettiğimiz sürece yıpranmaya aşınmaya maruz kalırlar. Omuz kas yırtıkları ciddi ağrı oluşturan bir yaralanma olup omuz hareketlerinde güçsüzlüğe yol açabilir.
Günlük hayatı etkileyerek hareket kısıtlılığına neden olan omuz eklem ağrıları, altında tendon ve kapsül yırtıkları sorunlarını barındırabiliyor. Tedavi edilmeyen yırtıklar ise uzun vadede eklemde kireçlenme ve fonksiyon kayıpları ile sonuçlanabilir.
Erken dönemde aralıklı soğuk uygulama ve beraberinde ağrı azaltıcı ve iltihap giderici ilaç tedavileri uygulanabilir. Ağrının şiddetli ve hareket kısıtlılığının belirgin olduğu durumlarda eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir.
İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir.
Ağrıyı sonlandırmak ve hareket kabiliyetini eski haline döndürmek tedavinin esas amacıdır. Omuz yırtığı tedavisinde öncelik omuz ekleminin korunmasıdır. Bununla birlikte yırtığın ilerlemesini önlemektir. Tedavinin ilerleyen süreçlerinde ve ciddi yırtıklar söz konusu olduğunda cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.
Kas yırtılması kendi kendine geçer mi? Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
İkinci derece kas yırtılmaları: Kas liflerinde meydana gelen daha şiddetli gerilmelerdir. İlgili kas dokusunun olduğu bölgede ağrı, şişme ve morarma olur. 2-3 gün dinlenme ve buz müdahalesi ile sorun birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Kemik kırıklarında, kas yırtılması, kas kanamalarında, röntgende sonuç vermeyen gizli kırıkların tespitinde ve doğuştan ya da sonradan gelişen damar hastalıklarında mr yöntemine başvurulabilir.
Omuz çıkıkları omzun ilk çıktığı yaşa göre tekrarlama olasılığı değişen bir rahatsızlıktır. Eğer omzunuz ilk kez 18-20 yaşlarında çıktıysa %80 olarak tekrar çıkacaktır. Eğer omzunuz ilk kez 20-40 yaş aralığında çıktıysa bu oran %60'a düşer.
Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığının dikkat çekici olduğu hallerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerin de faydalanılır.
Kas yırtılmasının iyileşme süreci hasarın şiddetine göre değişiklik gösterir. Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.
Kas yırtılmasının meydana geldiği bölgeye vakit kaybetmeden buz uygulamak gerekir.
Yüksek oranda özümsenebilir, kas tedavisine olduğu kadar kıkırdak, tendon, bağ ve kemik gibi eklem dokularının korunmasına da katkı sağlar. Bu nedenle, yüksek performans spor yapıyorsanız ve kas yırtılmalarına maruz kalIyorsanız Collagen Vital en uygun üründür.
Omuzda Ağrı Varsa Yüzmeye Ara Vermek Gerekir
Dr. Gökhan Meriç, bu durumda yapılması gerekenlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Ağrılı dönemde omuza günde 3-4 defa 10-15 dakikalık sürelerle buz uygulaması yapmak gerekir. Bununla birlikte 5-7 gün süre ile ağrı kesici jel ve tablet kullanmak da fayda sağlayacaktır.
Enjeksiyon ile Omuz Yırtığı Tedavisi: Kısa sürede sonuç alınan yöntemlerden olan enjeksiyon çok sınırlı da olsa omuz yırtığında da kullanılabilir. Bazı vakalarda kortizon enjeksiyonu uygulanan bir yöntemdir. Ancak, kliniğimizde kortizon enjeksiyonu tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir.
Küçük çaplı operasyonlarda 23 hafta sonunda iyileşme gözlenebilirken, daha büyük çaplı işlemlerde ise bu süre artabilir. Omuz yırtıklarında ise tahmini iyileşme süresi birkaç ayı bulmaktadır.
Omuz artroskopisi operasyonu yaklaşık 1-2 saat sürer ve hastanın durumuna bağlı olarak hastane yatış süresi değişebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci ise kişiye özeldir ve genellikle fizyoterapi desteği ile hızlandırılabilir.
Omuz yırtığı probleminin neden olduğu şikayetler hastanın günlük yaşam kalitesini düşürmektedir. Başlıca bulgular aşağıdaki gibidir; Kronik ağrı İstirahat halindeyken ağrı
Rotator kılıfı iki şekilde yırtılabilir: Akut yaralanma: Açık el üzerine düşme veya ağır bir cismi kaldırmaya veya çekmeye çalışırken şiddetli kas kasılması sırasında rotator kılıf yırtığı olabilir. Bu tür yaralanmalar omuz ekleminde kırık veya çıkıkla birlikte görülebilir ve orta yaşlı kişilerde daha fazladır.
Kimlere Uygulanır? Her yaş grubunda omuz bölgesinde yırtık meydana gelebilir. Yapılan ağır hareketlere bağlı olarak omuzda meydana gelen yırtıklık için operasyon da herkese uygulanabilir. Ancak daha çok ileri yaş seviyesinde ortaya çıktığı takdirde, ameliyat en önemli tıbbi müdahaledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri