LED devreleri ısınır ve ampüllerin kıç tarafında minik fanlar var. Onun sesidir o. Watt önemli değil. Voltaj tuttuğu sürece istediğiniz kadar Watt değerini düşürebilirsiniz.
Akünün ömrüne etki etmez, isteğiniz gibi kullanabilirsiniz.
LED far ömrü ne kadardır? Doğru kullanıldığı zaman 10 yıla kadar kullanılabilen LED farlar, yine kullanım sıklığına da bağlı olarak 2 yıl içinde de tükenebilir.
Halojen veya Xenon ampullerle çalışmak için tasarlanmış araç farları bu gerekliliği karşılamadığından, fabrika çıkışlı LED far ile donatılmış araçlar hariç LED kullanımı tehlike yaratıyor.
Led ampullerin ışık veren çipleri sağa ve sola bakacak şekilde yönünün ayarlanması tavsiye edilir. Bu şekilde far reflektöründen maksimum yansıma sağlanır. Led ampul takıldıktan sonra far ayarı gerekmez. Kalitesi led ampuller far ayarı tutmaz, ışığı dağıtır, yola ışık vermez, karşıdan gelen sürücünün gözünü kamaştırır.
İlgili 29 soru bulundu
LED far ampulü alırken temel olarak 6 noktaya dikkat etmek gerekir; ampul tipi, parlaklığı, ışık dağılımı, renk sıcaklığı ve ömrü ve garanti süresi olarak sıralanabilir.
LED lambalar %90 daha az enerji harcayıp, daha fazla ışık üretirler; bu sayede enerji tasarrufu elde edilmesine yardımcı olurlar. Bir evdeki tüm ampulleri LED lamba ile değiştirerek ay sonunda gelen elektrik faturasından %30'a varan tasarruf sağlamak mümkündür.
Fabrika çıkışlı LED farların aksine araç farlarına sonradan takılan LED ampullerinin sürüş güveniliğini her anlamda tehlikeye attığı açık olsa da araç muayenesinde bununla ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.
LED ve Xenon far arasındaki fark, temelde kullanım amaçları ile birbirinden ayrılır. LED teknolojisi genel olarak gündüz farları için tercih edilir. Xenon farlar ise daha çok kısa far olarak kullanılır. Bununla birlikte, Xenon far güçlü ışık yaydığı için iyi ayar yapılması gerekir.
Araç standartlarına uygun bir bir far taktırmanız, yasak değildir.
İnce ve kullanışlı yapısı sayesinde tasarımcılara geniş bir özgürlük alanı sunar. Halojen fara göre %90 daha verimli çalışan LED far, uzun süre kullanımdan sonra kararacaktır ancak halojen far gibi yanmaz. Işık kalitesini biraz düşürse bile kararmış bir LED far bir süre daha kullanılabilir.
Kar veya sise karşı yakılan mavi veya beyaz ışık, gözler için kamaştırıcı olabilir ve kısa sürede sizi yorabilir. Kamaşma etkisinin azaltılması için de sarı renkli ışıklar kullanılmalıdır. Özetle; sis farlarında sarı renkli ışık kullanmanın doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz.
Xenon ampullerin saçtığı yoğun ışıklar doğru ayarlanmadığı ve kurallara uygun kullanılmadığı takdirde rahatsızlık verir. Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir.
Akünüzün bitmesinin en yaygın nedenleri farlarınızı veya araç lambalarınızı açık bırakmak, şarj sistemi arızası, korozyon veya arabanızı uzun süre park halinde bırakmaktır.
Araçlardaki her türlü elektrik ihtiyacını karşılamasından ötürü farların, radyonun açık unutulması, iç aydınlatmanın açık bırakılması akünün bitmesine sebep olabilir. Akülerin bitmesine sebep olan durumların değişkenlik göstermesi gibi bitmesi için geçen süre de değişkenlik gösterebilir.
Akü arızaları, zaman veya kullanım kaynaklı olabilir. Araçta elektrik kaçağı olması, akünün araca uygun olmaması, sık aralıklarla motorun çalıştırılması ve araca ilave donanımlar eklenmesi, kullanım kaynaklı akü arızalarına sebep olur.
Sarı ışık üreten halojen ampullerin aksine beyaz bir ışık üreten LED lambalar çok daha az enerji tüketiyor. Bu da otomobiller için daha az yakıt tüketimi ve daha düşük emisyon değerleri anlamına geliyor. LED'lerin halojen ve xenon'lara göre daha uzun ömürlü oldukları herkesçe bilinen bir gerçek.
Uzun far için bağımsız bir reflektör kullanmayan araçlarda kullanılır. H7: Genelde kısa farlar için kullanılır. Tek flamanlıdır. H8: Genelde sis farlarında kullanılır.
Normal farlara göre fazla ışık yayan bu farlar, trafikteki sürücülerin görüş açısını kısıtlamaktadır. Standart donanıma sahip olan ve gerekli testleri geçen xenon far kullanımı yasak değildir.
Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır. Bu türden bir aydınlatma renginin farlarda ya da sislerde kullanımı ise fark etmemektedir.
Konuya gelirsek muayenede led farlara hiçbir şey denmiyor, klasik olarak far ayarı bozuk denip hafif kusurlu geçiyor.
LED ampul, hava sirkülasyonu olmayan dar bir alana veya kapalı bir gövdeye monte edildiğinde aşırı ısınma problemi görülebilir. Bu şekilde ısınma da arıza olasılığını artırmaktadır. LED ampullerin kısa sürede bozulmasının LED dışındaki diğer sebebi de sürücü devre tasarımının zayıf olmasıdır.
LED lambalar, normal ampullere kıyasla biraz değil, bir hayli az enerji tüketir. Çünkü LED lambalar %90 daha az enerji harcayıp, daha fazla ışık üretirler; bu sayede enerji tasarrufu elde edilmesine yardımcı olurlar.
LED'lerin 50.000, 60.000 hatta 100.000 saat ömüre sahip olsa da, bu LED'ler bir aydınlatma armatürüne entegre edildiğinde durum bu kadar basit olmuyor. Sadece LED uzun ömürlü olabilir ancak genellikle elektronik sürücü kısmı daha kısa ömürlü olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri