Ve bu elektronlar, güçlü bir manyetik alanla karşılaştıklarında tepki verirler. Düz ekran televizyonlarda, görüntü oluşturmak için elektronlar kullanılmazlar. Bu nedenle düz ekran bir televizyona mıknatıs yaklaştırırsanız benzer bir tepkiyle karşılaşmazsınız.
Sadece tasarlandıkları işi yapacak kadar güçlüdürler. Bu nedenle her mıknatıs çok güçlü olmadığı için evlerde bulunan mıknatısların çoğu elektronik cihazlara zarar vermez.
lcd televizyonlara yaklaştırdığınızda bi halt olmaz. ama tüplü (crt) televizyonlarda kalıcı değil geçici olarak renk bozulmasına sebep olur. böyle bir bozulma olursa televizyonu kapatıp 5-10 dakika bekledikten sonra tekrar açınız.
Birincisi, genelde ekrana zarar verdiği düşünülür ama telefon ekranları genelde LCD ya da LED ekrandır. Mıknatıslar bunlara zarar vermez.
Mıknatıs; televizyon, radyo ve bilgisayar gibi cihazların yapımında da kullanılır. Telgraf, cep telefonu, kapı zilleri ve elektronik motorlar mıknatıs sayesinde çalışır. Mıknatıs, elektrik santrallerinde de kullanılmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Elektrik motorları, jeneratörler, manyetik frenler, manyetik kavrama sistemleri, manyetik kapılar, manyetik süspansiyonlar ve manyetik veri depolama cihazları gibi birçok cihazda mıknatıslar kullanılır. Ayrıca manyetik tutucular ve manyetik çubuklar, endüstriyel kullanımda sıkça tercih edilir.
Cep Telefonu; hayatımızın en önemli parçası haline gelen cep telefonlarında çok küçük mıknatıslar kullanılır. Yaklaşık 1mm boyutunda Neodyum mıknatıs, telefonda elektrik sinyalini akustik sinyale dönüştürmeye yarar. Bu sayede telefonda karşı tarafın sesini duymamız mümkün olur.
Teknolojik aletlerde mıknatıs kullanımı: Televizyon ya da tablet ve bilgisayar ile cep telefonu içerisinde mıknatıs kullanılır. Özellikle bu cihazların hoparlör kısmında çok fazla değerlendirilir. Böylece çok daha hassas ve kolay bir kullanım imkanı elde edilir.
Piller, oturdukları mıknatıslar nedeniyle değil, birbirleriyle temas nedeniyle tükenebilir.
Bilgisayarlar ve Elektronik Aletler
Bilgisayarlarda, televizyonlarda ve radyolardaki küçük hoparlörlerde de mıknatıs bulunur. Hoparlörün içinde bir tel bobin, bir mıknatıs, elektronik sinyalleri ses titreşimlerine dönüştürür.
Mıknatısların gücü azalmaz fakat çekim kuvvet azalması ısıya karşı duyarlı olması sebebi ile gerçekleşir. Yüksek ısıya maruz bırakılan mıknatısların her zaman güçleri azalır ve kullanılamaz durumda olur.
Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez.
· Mıknatısı bölerek tek bir kutup elde edilemez. Her parça N-S olarak iki farklı yeni kutup olur.
Yüksek kaliteli mıknatıslar, telefonunuzu güvenli bir şekilde tutar ve telefonunuzun performansını etkilemez. Ancak, yine de emin olmak için telefonunuzun üreticisinin önerilerini kontrol etmenizde fayda vardır.
Eğer evinizde küçük çaplı mıknatıslar varsa, bunları elektronik cihazlarınıza yaklaştırarak nasıl bir etki yaratacağını gözlemleyebilirsiniz. Ancak, bu şekilde elektronik cihazlarınızı bozma riski olduğunu unutmayın.
Sıcaklık ne kadar yüksek olursa, mıknatısın gücünü kaybetme süresi o kadar hızlı olur. Aynı zamanda, mıknatısın hacmi de sıcaklıkla birlikte gücünü kaybetme süresinde bir faktördür. Yüksek hacimli mıknatısların güç kaybetme süreleri daha uzun olur.
Uzun süre manyetik alana maruz kalan metal parçalar zayıf da olsa manyetik karaktere sahip olmaya başlıyor, bu da GPS özelliğinde kalıcı sorunların davetiyesini çıkarıyor. Bu durumda telefon hiçbir zaman doğru yön tayini yapamayabiliyor.
Mıknatısın Kullanım Alanları
Günlük hayatta kullanılmakta olan yapay mıknatıs özellikleri gereği yalnızca demir metaryelini çekmekle kalmamakta çelikten yapılmış tüm metaryalleri de çekme özelliğine sahip olmaktadır.
Kuzey ve güney olmak üzere 2 kutbu bulunan mıknatısların en önemli özelliği zıt kutupların birbirini çeken ve eş kutupların birbirini iten bir çözüm üretmesidir. Mıknatıslar genel itibarıyla metalleri çekerken nikel ve kobalt gibi metaller üzerinde de etkilidir.
Magnet Market Mıknatıs nikel, kobalt, demir gibi metalleri çeker iken, altın, gümüş, alüminyum, bakır gibi metalleri çekmez çünkü altın soy metaldir. içerisinde mıknatısın altını çekebileceği metal özelliği yoktur bu yüzden mıknatıs altını çekmez.
D) Yuvarlak, çubuk ve U şeklinde mıknatıslar vardır.
Hoparlör ve mikrofon gibi ses cihazlarında da mıknatıs kullanılmaktadır. Hızlı manyetik trenler elektro mıknatıs özelliğine göre oluşturulmuştur.
Mıknatıslar, elektrikli süpürgelerin ayrılmaz parçaları arasındadır. Elektrikli süpürgenin çalışma prensibini; tozu sızdırmaz haznede hapsetmek üzere yüksek hızda dönen pervane ile yüksek vakum gücü oluşturmaktır. Yüksek emiş gücü oluşturmak için süpürge motorları güçlü neodimyum mıknatısları kullanır.
Hoparlörler, içindeki koni ve bobinin hareket etmesi için bir manyetik alana ihtiyaç duyar. Ses sinyalinin oluşması için bu manyetik alan da bir hoparlör mıknatısı sayesinde olur.
MR cihazları, büyük bir mıknatıs ve radyo dalgaları kullanarak vücudun görüntülerini oluşturur. Röntgenin aksine MR incelemesi sırasında radyasyon üretilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri