Dünyanın en büyük döner kavşaklarından biri olan bu tepe (Alaaddin), yığma, yani yapay bir tepedir. 20 yıl kadar önce, yığma olan toprağın kayması sebebiyle, caminin yıkılma tehlikesi belirdiğinden, inşaat mühendisleri toplanarak, sağlamlaştırma çabasına girişmişlerdir.
Rivayet odur ki, Konya Selçuklu İmparatorluğu'nun başkenti iken Sultan Alaeddin bir cami yaptırmak için halktan şehrin ortasına bir tepe yapmalarını istemiş. Bunun üzerine şehirdeki herkes şehrin ortasına toprak getirip bir tepenin oluşmasını sağlamıştır.
Sultan II.Kılıçarslan tarafından inşa ettirildiği bilinen bu kümbet içinde I.Kılıçarslan, I.Keyhüsrev, II.Süleyman Şah, II.Kılıçarslan, Alâaddin Keykubad, II.Keyhüsrev, IV.Kılıçarslan ve III.Keyhüsrev'in kabirleri bulunmaktadır.
Tandırlar avlularda olmayıp, işliklerde ve saçak altında ise, üst kısımlarında, dumanı çeken bacaları, ocaklık kemerleri bulunur.
Câmi, en eski Selçuklu eserlerinden olup, Alâaddin Tepesi üzerinde inşa edilmiştir. Selçuklu Sultanı I.Rükneddin Mesud (1116-1156) zamanında yapımına başlanmış ve I.Alâaddin Keykubad zamanında tamamlanmıştır (1221).
İlgili 34 soru bulundu
Dünyanın en büyük döner kavşaklarından biri olan bu tepe (Alaaddin), yığma, yani yapay bir tepedir. 20 yıl kadar önce, yığma olan toprağın kayması sebebiyle, caminin yıkılma tehlikesi belirdiğinden, inşaat mühendisleri toplanarak, sağlamlaştırma çabasına girişmişlerdir.
Frig döneminden Cumhuriyet dönemine kadar mimari ve arkeolojik mirası katmanlar halinde bünyesinde barındıran tepe, adını üzerindeki Orta Çağ Konyası'nın ulu camisi olarak inşa edilen Alâeddin Camii'nden ve Konya Köşkü olarak da bilinen Alaeddin Köşkü'nden alır. Günümüzde bir mesire yeridir.
Alâeddin Camii, Konya'da Alâeddin Tepesi adlı höyüğün üstünde Anadolu Selçuklu Devleti devrinde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş yapıdır.
Beyşehir Kubadâbâd Sarayı - Konya
Kubadâbâd Selçuklu Saray Sitesi günümüze ulaşabilmiş tek Selçuklu Saray yapısı olup, I. Alaaddin Keykubad'ın (1220-1236) emriyle yapılmıştır. Külliye, Beyşehir Gölü'nün hemen yanında ve Anamas Dağları'nın eteklerindedir.
Konya - Konya Alaeddin Kavşağı, yaklaşık 1.250 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük dönel kavşağı olarak biliniyor. | Facebook.
Fatih Sultan Mehmed, 1470'te Devletin Rumeli (Sofya), Anadolu (Kütahya), Rûm (Tokat) Eyaletlerinden sonra 4. Eyalet olarak Karaman Eyaletini, merkezi Konya şehri olmak üzere kurmuştur.
Selçuklu dönemi
1071 senesinde Malazgirt Ovası'nda yapılan Malazgirt Savaşı'ndan önce Anadolu üzerine keşif harekâtları düzenleyen Türkler ve Anadolu'yu tanıyan Büyük Selçuklular, bu savaş sonucu Anadolu'nun büyük bir kısmı ile beraber Konya'yı da, ele geçirmişler ve bölgedeki uzun Bizans hakimiyetine son vermişlerdir.
Türkiye Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad. Türkiye Selçukluları'nın onuncu hükümdarı olan I. Alaeddin Keykubad, Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev'in ortanca oğludur.
Alâeddin Tepesi, Konya'nın merkez ilçesi olan Karatay'da yer alan 20 metre yüksekliğinde bir tepedir. Höyük olarak adlandırılan tarih öncesi yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Alâeddin Tepesi, günümüzde tarihî değerinin yanı sıra bir mesire yeri olarak işlev görür.
Ahmed Sencer.. Büyük Selçuklu'nun Son Sultanı !
Süleyman Şah, İznik'e yerleşerek, bu şehri Türkiye Selçukluları Devleti'nin merkezi yaptı.
Mimarisi. Tamamı düzgün kesme taştan yapılmış Niğde Alaeddin Camii kuzey- güney yönünde dikdörtgen planlı, çok destekli ve çok bölüntülü, mihrap önü yan yana üç kubbeli ve avlusuz plan tipindedir. Büyük ölçüde dışa kapalı olan camide kuzey ve doğu cephelerine taç kapılar hâkimdir.
Caminin iç avlusunda Selçuklu sultanları; I. Mesut, II. Kılıçaslan, II. Nükrettin Süleyman, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, Alaaddin Keykubat, II. Gıyasettin Keyhüsrev, II. Kılıçaslan ile III. Gıyasettin Keyhüsrev'in mezarları yer alır. 📌 Alaaddin Cami, Anadolu Selçuklu Devleti'nin en büyük yapılarından biriydi.
New York Metropolitan Sanat Müzesi. Selçuklu sultanlarının mezarlarını barındıran Karahan İkiz Türbeleri, 1053, İran. Selçuklu Dönemi'ne ait sanduka mezar. Eskişehir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri