*Daha inatçı bir is lekesi ile karşı karşıya iseniz, büyük bir leğeni ılık suyla tamamen doldurun ve yarım su bardağı amonyak ekleyin. Amonyaklı suya perdenizi batırın ve yaklaşık 2 saat bekletin. Sonrasında çamaşır makinesinde hassas yıkama ayarında 30 veya 40 derecede yıkayın.
Bunun için derin bir çamaşır leğeni içine perdeyi koyup perdenin üzerini geçecek kadar su doldurup leğenin içine de bir şişe soda koyabilirsiniz. Daha sonra perdenizi normal şekilde yıkayabilirsiniz. Ayrıca buharlı yıkayıcılar ile de perdelerinizi detaylı şekilde temizleyebilirsiniz.
Krem rengi tül perde nasıl beyazlatılır? Beyaz sirkeyi kullanarak tül perdeleri beyazlatmak için yapacağınız işlem çok basit. Deterjan bölmesine eklediğiniz toz deterjan üzerine beyaz sirke dökün ve 30 derece yıkama moduna alarak tüllerin temizlenmesine şahit olun.
Perdeyi yıkamadan önce üzerine bolca sodamatik döküp kirli suyunu aktırın, sonra biraz daha sodamatik ve perdeniz beyazsa domestos döküp bekletin, sonra makinaya atın pırıl pırıl çıkacaktır, sodamatik bir nevi karbonat ve kirleri çok güzel çıkarıyor, benim önceki perdelerim beyazdı ve herkes neyle yıkadığımı sorardı.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır. Çünkü pamuk ve keten kumaşlar yıkadığında sertleşir oysa polyester kumaşlar için böyle durum söz konusu değildir.
İlgili 25 soru bulundu
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
Öncelikle tül perde yıkamasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri gibi ağartıcılar kullanılmamalıdır. Bu ağartıcılar tül perdelerin rengini bozacağı gibi aynı zamanda dokumalara da zarar verilerek incelmelere ve yırtılmalara neden olabilmektedir.
Makinenin deterjan gözüne koyacağınız çamaşır suyu da pırıl pırıl perdeler için kullanabileceğiniz yöntemlerden birisidir. Çamaşır suyu ile ağartma işlemi yapmayın. Sıradan çamaşır suyu, tuz ruhu gibi ağır ağartıcı kimyasallar tül perdeler için son derece zararlıdır.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
Beyaz sirkeyi kullanarak tül perdeleri beyazlatmak için yapacağınız işlem çok basit. Deterjan bölmesine eklediğiniz toz deterjan üzerine beyaz sirke dökün ve 30 derece yıkama moduna alarak tüllerin temizlenmesine şahit olun. Beyaz sirke sayesinde yıpranmış ve kirlenmiş tülleriniz eskisine göre daha beyaz görünecek.
Tül Perde Beyazlatma
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
En az toz şeker kadar şaşırtıcı olsa da tül perdeleri makineye yerleştirdikten sonra üzerine konulan bir bulaşık makinesi tableti, perdeleri her zamankinden daha beyaz yapma konusunda oldukça iddialı etkiler gösteriyor.
Perdenizin normal yıkadığınız dan daha farklı bir şekilde temizlediğini görünce gözlerinize inanamayacaksınız. Evde karbonatınız yoksa kabartma tozu da kullanabilirsiniz.
Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir. Eğer perdeler elde yıkanacaksa bu konuda banyolarda bulunan küvet kullanılabilir. Ancak yıkama sırasında kesinlikle sıcak su kullanılmaması gerekir. Ayrıca perdeler yıkanmasının ardından direkt olarak makineden çıkarılmalı ve asılmalıdır.
Burada önerim size Rinso sıvı deterjan narin bakım olacaktır. Tül yıkarken sıvı toz kullanmak daha iyidir, suda tamamen çözünür ve iz bırakmaz. Deterjan dozunu aşmayın. Üreticinin önerdiğinden biraz daha az toz koymak daha iyidir.
Çamaşır makinesinde varsa tül perde programı, yoksa hassas ya da narin programları seçilmelidir. Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır. Çamaşır makinesinde ilave su alternatifi varsa, tül perde yıkanırken seçilmelidir.
Tül perdelerinizi yıkarken deterjan gözüne deterjanla birlikte 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Perdelerin her zamankinden daha beyaz olduğunu göreceksiniz. Aynı yöntemi beyaz çamaşırları yıkarken de uygulayabilirsiniz.
Tül perdeleri yıkarken deterjan kısmına atacağınız bir çay kaşığı toz şeker hem perdelerin beyaz olmasını hem de lekeler varsa gitmesini sağlıyor. Bu yöntemi denediğinizde sizler de çok beğeneceksiniz.
Perdeleriniz fazla kirliyse makinede yıkamadan önce 4 kaşık sofra tuzuyla dolu 4-5 litre kadar sıcak suyun içinde, yaklaşık 5 saat kadar bekletin. Perdelerinizi hassas ayarda yıkamaya dikkat edin. İdeal bir sonuç için 30 derecede yıkayabilirsiniz. Klor içermeyen bir beyazlatıcı ekleyerek perdelerinizi yıkayabilirsiniz.
Bulaşık makinesi tableti kullanarak perdelerin parlaması ve temizlemesi mümkün. Bu yöntemi denemek için perdelerinizi yerinden çıkarıp birkaç dakikanızı ayırmanız yeterli olacak. Öncelikle tül perdelerinizi, güneşlik perdelerinizi ve fon perdelerinizi yerinden çıkarın. Makine içine ideal ağırlıkta perdeyi atın.
Her şeyden önce çamaşır makinesinde tül perde yıkanırken, sıcaklığa dikkat edilmesi gerekir. Çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapılması, perdenin kırışmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. 30 derece sıcaklık ve narin yıkama ayarına alarak yıkama yapılması uygundur.
Perde temizliğinde makinenin içerisine az miktarda Arap sabunu koyarak makineye atılması halinde inanılmaz beyazlık ve parlaklık elde edilir.
Tül perde yıkama işlemi için çamaşır deterjanı, karbonat, beyaz sabun kullanılabilir.
Gerekenden fazla deterjan ve yumuşatıcı kullanmak sararmaya yol açar. Üstelik iyi durulanmamış perdeleri güneşte kurutmak, üzerindeki kalıntılarının etkisiyle sararmaya neden olur. Evde sigara içmek gibi bir alışkanlığınız varsa tütün dumanı perdelerinizi sarartır.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Pencerenin kenarında asılı olan kalın perdeleri, düzenli olarak süpürmeniz şartıyla yılda bir kez temizlemeniz yeterlidir. Bu, toz akarları gibi çeşitli mikroorganizmaların üzerlerinde toplanmasını önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri