İnsanda oluşturduğu etkiden dolayı görsel sanatlarda önemli bir öğedir. Bir yüzey üzerinde algılanan farklı ton değerlerine leke denir. Her renk bir leke değerine sahiptir. Sarı, mavi, yeşilin leke değerleri vardır.
Leke bir yüzeyde, yüzeyin doğal ya da egemen malzeme (doku ve renk) olarak yapısında fark edilecek kadar belirgin, renk, doku, ton farklılaşmasıdır. Leke, sahip olduğu özellikler ile yüzeyde belli bir biçim olarak bulunabilir. (Tanımlı) Leke, sahip olduğu bilinç ile yüzeyde belirsiz bir biçim olarak bulunabilir.
Görsel sanatlarda biçim (form) her bireyin görebildiği resimde boya, renk, figürler, vb. heykelde taş, metal, figür, vb. olabilen, sanatçının zihninde tasarladığı, zihninde görselleştirdiği, imgenin bir nesne, varolan olarak ortaya konulmuş halidir.
Plastik sanatlar alanında, plastik ve geometrik bir kavram olan çizgi, sanat eserinin oluşmasında temeli teşkil eden, onu biçimlendiren, görsel hale dönüştürerek eseri var eden elemandır. Plastik sanatlarda bir resmin oluşmasındaki en önemli unsur yapılacak konunun kompozisyon bütünlüğü içinde tasarlanmasıdır.
Bu parçaları Chapman (1992: 41)'a göre ise bunlar; çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk-doluluk şeklinde belirlenmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Nokta, algılanabilen en küçük görsel birimdir. Nokta, iki çizginin kesiştiği yerdir. Nokta etkisi yapan her şey noktadır. Nokta en küçük yapıtaşıdır.
Form kelimesinin Türkçede en çok kullanılan karşılığı 'biçim'dir. Şekil iki boyutlu, biçim ise üç boyutludur. Şekil tek yüzeyli, biçim çok yüzeylidir. Şeklin hacmi yoktur, biçimin hacmi vardır.
Heykel, 3. Resim, 4. Müzik, 5. Edebiyat (şiir ve nesir), 6. Gösteri sanatları (dans ve tiyatro), 7. Sinema ve film, 8. Medya sanatları (radyo, televizyon ve fotoğraf), 9. Çizgi roman, 10. Video oyunları veya genel olarak elektronik sanat ve dijital sanat formları.
Özün anlamlı olması insanın psikolojik olarak kendisini iyi hissetmesini sağlar. Biçim ise özün dışarıya sunumudur ya da özün kendini dışavurumudur, yansımasıdır. Bu açılardan baktığımızda öz ile biçim arasındaki ilişki çok önemlidir. Çünkü özden yalıtılmış, öz ile alakası olmayan biçim aldatıcı ve göz boyayıcıdır.
Yüzeyleri, herhangi bir malzeme ile örterek; renk, doku, ışık - gölge ölçü, geometri, derinlik olarak ifade etme tekniği lekedir. "Leke, tamamen algısal bir görüntü anlatım öğesidir." (L. F. Hodgden) Mekânın, uzayın sınırlandırılmasıdır.
Şekil, çizgiler ve renklerle oluşturulur ve bu öğeleri geliştirir. Biçim ise, iki boyutlu bir formun bir özelliğidir; etrafını çevreleyen bir çizgi ya da bir renk değişimi ile elde edilir. Şekiller, geometrik ve organik olarak sınıflandırılabilir.
Söz yapısında görülen, tek başına anlamı olmayan ve kullanılmayan, ancak köklerle birleşmek suretiyle kullanılan ve söz veya dil bilgisi anlamıyla ilgili bir vazife gören biçim birimlerdir. Örnek: kitap-lık; okul-a; git-ti-k vb. «-lık isimden isim yapma ekidir.»
Biçem (tarz-stil) şiirde şairin özgün “damgasını” oluşturur. Bu durumda; bir şiir imzasız da olsa, onun filan şaire ait olduğu rahatça anlaşılabilir. Bazı şairlerin öne sürdüğünün aksine, biçim (şekil) biçem'i (tarz'ı) göstermez. Şiirin şekilsel görünüşünü ifade eder.
Biçimsel uyum:
Yuvarlak biçimlerin yuvarlak biçimlerle gösterdiği uyumdur. Aynı şey köşeli ya da sivri biçimler arasında da söz konusudur. Mimari fotograflarda sıklıkla karşılaşılan bir uyumdur. Camilerdeki ana kubbenin etrafındaki küçük kubbeler buna en güzel örneklerden biridir.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim.
Bu dallar resim ve heykel, müzik, tiyatro, dans, edebiyat, mimari ve sinemadır. İlk altı sanattan farklı olarak sinema diğer tüm sanat dallarını bünyesinde barındıran karma bir sanat dalı olarak karşımıza çıkacaktır.
Sanat Dalları ve Özellikleri – Sanatın 7 Dalını Tanıyoruz!
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
Biçem, yazarın hem mensur (düz yazı) hem de mazmun (şiir) eserlerde kullandığı üslup demektir. Bir metne ''neyi anlatıyor'' sorusu sorulduğunda içeriğini, ''nasıl ifade ediyor, nasıl anlatıyor'' diye sorulduğunda biçemini öğreniriz. Bir yazarın üslubu ne kadar özgünse eseri de aynı şekilde özgün kabul edilir.
Form. Görsel tasarımda form, tasarımcının bir kompozisyonun bütününde elemanları düzenleme şekli olarak tanımlanır. Herhangi bir üç boyutlu nesne olarak da tarif edilebilir. Form yükseklik, genişlik ve derinlik ile ölçülebilir.
Biçim, çizgi, renk açık ve koyudan oluşmuş yüzeydir. Temel tasarım tekniğinde, çizgi, renk ve diğer yüzey elemanlarının birbirleriyle ilişkileri sonucu biçim oluşur. kıvrımlar ile değişik tonların oluşturduğu yüzeyler; tasarım biçimini oluşturan unsurlardır. Nesnelerin varlığını ifade eden bir terimdir.
Nesne/varlık, sanatçı ve sanat eseri ilişkisinde sanatçı merkezde yer alır. Sanat eseri bu durumda sanatçının nesne/varlık kavrayışının sanatsal bir ifade biçimidir.
Görsel sanatlarda « en sade tanımıyla » doku, gözde oluşan dokunma etkisidir. Başka bir deyişle, baktığımız yüzeylerin ona dokunmaksızın üzerimizde bıraktığı dokunma etkisidir. Görsel tasarımda doku çok önemlidir. Tasarımları çeşitlendiren ve zenginleştiren en önemli ögelerden biri dokudur.
Gerçek sanat mütevazi ve gösterişsizken, taklitler daima daha şatafatlıdır. Toplumumuzda sanat o kadar bozulmuştur ki, kötü sanat iyi olarak görüldüğü gibi, gerçek sanat algılayışı da tamamen yok olmuştur.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor. Bir eylemi görmediği, şahit olmadığı veya bir sözü duymadığı, söylemediğini belirtmek, yaptığını saklamak olarak geniş anlamı bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri