Fiziki olarak gelen evrakın istinaf/temyiz dilekçesi olup olmadığı kontrol edilir. İstinaf/ temyiz dilekçesi olması halinde bilgiler UYAP'a işlenerek tarama yapılır.
İlk derece mahkemesinin kararına karşı istinaf yoluna gidildiğinde UYAP vatandaş sisteminde dosya bilgilerini sorguladığınızda dosyanın durumu “istinafta” olarak görülecektir.
Bu yüzden istinaf mahkemeleri bölge adalet sarayı mahkemeleri olarak da adlandırılmaktadır. İstinaf mahkemelerinin nerede kurulacağı HSK kararıyla belirlenmektedir. İstinaf mahkemesi bulunan iller şunlardır: Böylece Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun.
İstinaf mahkemesi süren vatandaşların en çok merak ettiği sorulardan biri de dosya sorgulama işleminin nasıl yapıldığıdır. Davanın ne durumda olduğunu öğrenmenin birincil yolu e-devlet uygulamasıdır. E-devlet girişinin ardından mahkeme dosya sorgulama bağlantıları takip edilmelidir.
(1) İstinaf dilekçesi, kararı veren mahkemeye veya başka bir yer mahkemesine verilebilir. İstinaf dilekçesi hangi mahkemeye verilmişse, o mahkemece bölge adliye mahkemesi başvuru defterine kaydolunur ve başvurana ücretsiz bir alındı belgesi verilir.
İlgili 21 soru bulundu
Evrak ekleme işlemi için; Dosya Sorgulama, Yargı Birimi ve birim seçildikten sonra, dosya görüntüle evrak gönderme butonuna basılır, dosya seçilir, açıklama kısmı yazılır, cevap itiraz dilekçesi vs. Evrak türü seçilir, gönder butonuna basıldığında evrak gönderilmiş olur.
İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.
İstinaf Dosya Sorgulama E-Devlet
İstinaf sürecindeki dosyanızın son durumunu öğrenmek için e-devlete girerek “Davalarım” yazmanız yeterlidir. Dosyanın hangi aşamada olduğu ve durumu ile ilgili tüm bilgiler bu sayede kolayca ulaşabiliyorsunuz.
İstinaf mahkemesine giden dosya ne zaman sonuçlanır? İstinaf mahkemesine giden dosyanın sonuçlanma süresi, davanın karmaşıklığına, mahkeme yoğunluğuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç ay ile birkaç yıl arasında sürebilir.
Tazminat davası istinaf mahkemesi ne kadar sürer? Hukuk mahkemelerinde açılan bir tazminat davasında yerel mahkemece verilen kararın taraflarca İstinaf kanun yoluna başvurulması halinde bölge adliye mahkemesi ilgili hukuk dairesinden İstinaf kararı 3 ay da çıkabileceği gibi 1 yıl belki de 2 yılda da çıkabilir.
Bu kararın incelenmesi de dosyanın istinafta beklenmesi demektir. Bir dosyanın istinafta bekleme süresi ise değişkendir. Bekleme süresi yaklaşık olarak 1.5 ve 2 yıl arasında değişmektedir.
İstinaf mahkemesi ceza davası ile ilgili yeniden yaptığı yargılama neticesinde, ya istinaf başvurusu hakkınsa “esastan red” kararı verir ya da ilk derece mahkemesinin hükmünü kaldırarak “yeniden hüküm” verir. Her iki halde de şartları varsa, istinaf mahkemesi kararı aleyhine Yargıtay'a Temyiz Başvurusu yapılabilir.
Savcılık dosyaları neden UYAP ortamında gözükmez sorusunun cevabı aslında basittir. Yukarıda anlatıldığı üzere, savcılık dosyalarında gizlilik esastır. Savcılık dosyalarında gizlilik öyle bir boyuttadır ki, kişi kendi soruşturma dosyasını dahi UYAP üzerinde göremez.
Vatandaşlarımız; açık veya kapalı dava ve icra dosyalarını, dosyaları içinde yer alan evraklarını, duruşmalarını ve UYAP Bilişim Sisteminde kayıtlı olan adres ve iletişim bilgileri bu uygulama ile takip edebilmektedirler.
PTT entegrasyonu sonucu tebligatların aşamaları UYAP'tan takip edilebilmektedir. Kolluk kuvvetleri tarafından, aranan (hakkında yakalama emri ya da tutuklama kararı bulunan) kişilerin sorgusunun doğrudan UYAP'tan yapılabilmesi için UYAP ile KİHBİ entegrasyonu sağlanmıştır.
Temyiz sürecinde olan dava dosyalarının sorgulanması da UYAP sistemi üzerinden yapılabiliyor. Yargıtay'ın resmi sitesi üzerinden dava dosyası sorgulama işlemleri yapılabilmektedir.
6100 S.K. 445/4 “Elektronik İşlemler” başlığı taşıyan hükmü “Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter.” şeklindedir. Hukuk Muhakemeleri Yönetmeliği'nin 9. maddesinde “Elektronik ortamda yapılacak işlemlerin, ertesi güne sarkmaması açısından saat 00:00'a kadar yapılması zorunludur.
Dosyanın istinafa gitmesi; mahkeme tarafından verilen kararların usul ve esas yönünden üst derece mahkeme tarafından denetlenmesi anlamına gelir. Dosyayı ve yerel mahkeme kararını, Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) yeniden inceler. Bu süreçte dosyayı istinafa götüren tarafın talepleri de belirleyicidir.
Bölge adliye mahkemesi, incelemesini istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplere bağlı olarak yapacaktır. Bunun için istinaf dilekçesinde, istinaf sebepleri tek tek gösterilmelidir. Kamu düzenini ilgilendiren hususlarda, bölge adliye mahkemesi istemle bağlı olmaksızın re'sen inceleme yapar.
Uyap vatandaş portal üzerinden giriş yaptıktan sonra taraf olduğunuz dava, takip ve arabuluculuk dosyalarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Uyap vatandaş portala giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan menüden “Dosya Sorgulama” sayfasına giriş yaparak uyap dosya sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.
İdari yargıda istinaf başvurusu yapıldıktan sonra ortalama olarak 6-8 ay içinde istinaf mahkemesi tarafından karar verilmektedir. Unutmayın ki Yürütmenin durdurulması kararı verilen dava dosyaları öncelikle incelenir ve karara bağlanır.
(1) İstinaf dilekçesi, kararı veren mahkemece karşı tarafa tebliğ olunur. (2) Karşı taraf, tebliğden itibaren iki hafta içinde cevap dilekçesini kararı veren mahkemeye veya bu mahkemeye gönderilmek üzere başka bir yer mahkemesine verebilir.
Bölge Adliye Mahkemesi Dosya Sorgulama
Son dönemde kullanımı oldukça kolaylaşan ve yaygınlaşan e-devlet uygulamasından E-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya İnternet Bankacılığı ile e-Devlet Kapısı sistemine giriş yaparak; https://www.turkiye.gov.tr/davalarim adresinden sorgulama yapılabilir.
Bu dilekçe, herhangi bir sorunun yaşanmaması için uzman bir avukat yardımıyla hazırlanıp ilgili mahkemeye sunulmalıdır. 15 gün içinde istinafa karşılık bir cevap dilekçesi verilmezse, karşı tarafın sunduğu itirazın kabul edildiği anlamına gelir. Ancak istinaf dilekçeleri, dava hükmünün gerçekleşmesini durdurmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri