YERLİ VE HİBRİT ARASINDAKİ FARK! Yerli tohumdan üretilen lahana yuvarlak top gibi olup daha kalın damarlı oluyor. Hibrit üretilen ise yassı ve daha ince damarlıdır. Fotoğrafa dikkatli bakacak olursanız aradaki fark çok belirgin görünüyor.
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Hangi lahana sarmalık olur? Ama kalın yapraklı lahana tursuluk için iyidir. Turşuluk lahananın da uç düzgün yerinden sarma, kalın tırtıklı yerinden turşu, börek veya kapuska yemeği yapabilirsiniz.
Lahana sarması, Lahana dolması ya da Kelem dolması beyaz lahana yaprağının içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma çeşitleri vardır.
Peki Rusça'da lahana ne demek biliyor musunuz? Kapuska. Lahana çok çeşitleri olan bir sebze.
İlgili 28 soru bulundu
Kapuska Yemeği Tarifinin Püf Noktası
Lahana seçerken sarma yapmak için alıyorsanız, bastırınca yumuşak olan lahanaları tercih edin, eğer yemek yapmak için alıyorsanız, sert olan lahanaları da tercih edebilirsiniz.
Küçük lahanaların damarlı kısımları fazladır ve sarma yapımına pek uygun değildir. Lahananın içinin boş boş olması da az damarlı olduğunun göstergesidir. Damarı az olduğu için yapısı sağlam değildir ve bastırdığınızda içine göçer. Dikkat etmeniz gereken ikinci husus lahana yapraklarının haşlanma süresi.
Bu noktada daha yumuşak bir iç olmasını isterseniz içine 2-3 yemek kaşığı su ilave edebilirsiniz. Yaprağın içine harcı alıp sıkı sıkı sarın.
Zeytinyağlı lahana yemekleri ve etsiz lahana sarması ortalama 2 hafta derin dondurucuda kalabilirken kızartma işlemi görmüş lahana yaklaşık 3 hafta derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Etli lahana sarması ise pişirildikten sonra ılıtıp, vakumlu poşet ya da kaplarda derin dondurucuda saklanabilir.
Ben sarmalık lahanamdan artan lahanaları kullandığım için oldukça az oldu. Turşu yaparken en önemli noktaları sıralarsak kendi tarifim için; Turşuluk sebzeleriniz mutlaka özenle yıkanmalı ve de kavanozlar temiz olmalı bozulmaması açısından önemli. Sebzeler yerleştirilirken oldukça sıkı yerleştirilmeli.
Tuzlama süreci içerisinde laktik asit bakterilerin salınması takip eder. Bu bakteriler ise zaman içerisinde Turşu suyunun sümüksü bir yapı oluşturulmasına imkan vermektedir. O yüzden böyle bir durumun oluşmaması için mutlaka turşu suyuna dengeli şekilde tuz eklemek gerekmektedir.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
İstenirse lahanayı sirkeli suda bekletin. Kullanılacak eski bir numara, lahanayı suyla yıkamaya devam etmeden önce birkaç dakika sirkeli suda hafifçe ıslatılmış lahanayı bırakmaktır. Genellikle iki ila dört dakika arasında.
Fermente lahana turşusu veya Avrupa'daki meşhur Almanca adıyla Sauerkraut (yani ekşi lahana!) yapmak hem çok kolay hem de yapımında ortaya çıkan iyi bakteriler sayesinde probiyotik bir besin. Biliyorsunuz probiyotik besinler genel sağlığımız için, özellikle bağışıklık sistemimiz ve bağırsaklarımız için çok faydalı.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Lahananınızı haşlarken suyun içerisine hiçbir şekilde tuz ilave etmeyin. Lahananınızı bütün bir şekilde en kolay tüm şekilde bu yöntemle haşlayabilirsiniz.
* Lahananın haşlama süresine çok dikkat edilmelidir. Çok haşlarsanız lahanalar erir, az haşlarsanız sert olur saramazsınız.
Sarmalık lahana yaprakları ince yapıda olduğu için çok hızlı haşlanır ve 1 dakika gibi kısa bir süre haşlanmaları için yeterlidir. Eğer bu süreden daha uzun süre haşlarsanız iç harcı koyup sarmaya başladığınızda dağılacak ve istediğiniz gibi olmayacaktır.
Haftada iki bün beyaz lahana tüketmeye özen gösterin. Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmada faydalı.
Üzerlerine tuz, bir tatlı kaşığı şeker, bir çay bardağı zeytinyağı ve iki su bardağı sıcak suyu ilave edilip yirmi - otuz dakika kadar orta hararette pişirilir. 4) Lahana sarmaları pişer.
Lahananın yumuşak yapraklarından ayıralım yıkayalım ve çok ince olmamak kaydı ile genişçe (1-2 parmak genişliğinde )bıçakla doğrayalım. Süzgece koyup tekrar yıkayalım.
Pirinçleri iyice yıkayıp suyunu süzün, Lahanaya ekleyip karıştırın ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin, Tuz ve karabiberini ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Lahanaları ince ince kıyın; domatesleri soyun ve rendeleyin. Sarımsakları ezin; soğanları da yemeklik doğrayın. Bir tencerede zeytinyağını kızdırıp soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Sarımsakları ve kıymayı da ekleyip rengi dönene kadar karıştırarak pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri