Her büyüyen lenf bezi karşısında endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Çocuklarda genellikle enfeksiyonlar ön plandadır. Dişiniz apse yaptığında çene altınızda şişen bezeler veya bademcik enfeksiyonuna bağlı büyüyen bezeler bir süre sonra kendi kendilerine ortadan kaybolurlar.
Zararsız Lenf Nodları
Lenf nodlarının şişmesi genellikle vücudun bir enfeksiyona tepki olarak geliştirdiği normal bir reaksiyondur. Ancak, tüm lenf nodu şişlikleri ciddi sağlık sorunlarına işaret etmez. Zararsız lenf nodları genellikle ağrısızdır, hareketlidir ve birkaç hafta içinde kendiliğinden küçülür.
Tonsillit, farenjit, diş iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi sebepler ile büyüyen lenf bezleri, hastalığın geçmesinden 2-3 hafta sonra sıklıkla normal boyutlarına küçülür ve el ile hissedilemez hale gelir.
Viral hastalıklara bağlı olarak şişen lenf bezleri genellikle hastalığın atlatılması sonrasında normal boyuta geriler. Bakteriyel nedenlerle oluşan büyümelerde tedavi amacıyla antibiyotikler kullanılır.
Çoğunlukla antibiyotik tedavisi ile küçülürler. Eğer antibiyotik tedavisine rağmen düzelmiyorlarsa cerrahi müdahale düşünülebilir. Genel anlamda çocuklarda tüm anatomik bölgelerde lenf düğümlerinin 1 cm'den büyük olması lenfadenopati olarak kabul edilir.
İlgili 34 soru bulundu
Enfeksiyon: Bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu şişmiş lenf bezleri için en yaygın tedavi antibiyotiklerdir.
Nodül kendiliğinden yok olmaz. İlaç tedavisinde sentetik T4 hormonu verilir ve hastaların üçte birinde tiroid bezinde küçülme görülür. Radyoaktif iyot tedavisi ile nodülde belirgin derecede küçülme görülebilir. Ancak bu tedavi yüksek doz radyasyon içerir.
Boyunda arka kesimde (üçgende) yerleşmiş kitlelerde tümör olasılığı daha fazla iken ön kesimdeki (üçgende) kitleler (tiroid dışında) genellikle iyi huylu oluşumlardır. Ense bölgesindeki lenf bezeleri saçlı derinin arka kesimini süzer ve normal çocukların %5'inde ele gelebilirler.
Şişmiş lenf düğümleri, vücudun hastalıklara veya enfeksiyona verdiği doğal tepkidir. Bu küçük topaklar şeklinde olan lenf düğümleri yumuşak, hassas ve genellikle ağrılıdır. Şişmiş lenf düğümlerinin en çok boyun bölgesinde görülür ve en yaygın nedeni üst solunum yolu enfeksiyonudur ama birçok nedeni olabilir.
Sayı herkeste farklı olabilir ancak yetişkin birinin vücudunda ortalama 600 civarında lenf düğümü yer alır.
Birkaç gün içinde ağrı kendiliğinden veya verilen antibiotiklere bağlı olarak azalır, lenf nodu boyutları küçülmeye başlar ve bunun tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir.
Karın içi ve göğüs boşluğu içindeki lenf bezelerinin büyümeleri çoğunlukla belirti vermeden geçer.
Lenf bezleri vücudumuzun savunma sistemine ait organlarıdır. Lenf bezleri baş-boyun, koltuk altı, kasıklar gibi yüzeyel bölgelerde yerleştiği gibi mediasten dediğimiz göğüs boşluğunda ve karın içerisinde de yaygın şekilde bulunurlar. Normal şartlarda lenf bezlerinin büyüklüğü 1 cm' nin altındadır.
Şişkinlikten korkmayın ama ihmal de etmeyin. Boyunda 1 cm. kasık bölgesinde ise 2 cm. olan lenf bezleri normal kabul edilebilir. Bu boyutların üzerinde bir büyümede lenfoma akılda tutulması gereken bir hastalıktır.
Lenf nodları (düğümleri), bir filtre gibi fonksiyon göstererek virüs ve bakterilerin vücutta yayılmasını engeller. Lenf sistemini oluşturan lenf hücreleri (lenfositler) kontrolsüz çoğalma eğilimine girmesi ile lenf kanseri gelişimine neden olabilir. Lenf kanserinin tıbbi adı lenfomadır.
Normalde 1 ila 1,5 milimetre çapında olan lenf bezleri enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kanser ya da Hodgkin hastalığı gibi problemlerin varlığında şişebilmekte ve gözle görülebilir boyuta ulaşabilmektedir. Yetişkinlerde lenf bezlerinin şişerek 1 santimetreye ulaşması normal kabul edilmektedir.
Her Lenf bezi büyümesi de Lenfoma değildir!
Tabi ki her lenf bezi büyümesi lenfoma değildir. Lenfoma akla getirilebilecek önemli hematolojik hastalıklardan sadece birisidir. Bu nokta önemli, zira her lenf bezi büyümesi olan kişi kendini hemen bir lenfoma hastası olarak görüp paniğe kapılmamalıdır.
Birden fazla lenf nodunun şişmesi durumu ise genelleştirilmiş lenfadenopati olarak adlandırılır. Lenf bezleri olarak da adlandırılan bu yapılar, vücudumuzun enfeksiyonlarla savaşma da hayati rol oynarlar. Dolayısıyla şişmiş lenf nodları (lenfadenopati) bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesidir.
Lenf bezlerindeki irileşmeler akut ya da kronik bir nedene bağlı olabilir. Bunların başında çocuklarda en sık sebep olarak enfeksiyonlar gelmektedir. Tabii enfeksiyon dışında lenf bezlerini büyüten kanserler dahil diğer birçok önemli hastalık da bulunmaktadır.
Enfeksiyon kaynaklı lenf bezi şişmesi, yaygın rastlanan bir hastalıktır ve genel olarak baş-boyun, koltuk altı, kasık bölgesi ve çene altında görülür. Çoğunlukla boğaz ağrısı, öksürük ve yüksek ateşe sebep olur. Lenf bezi şişmesine nadiren de olsa kanser hastalıkları sebep olabilir.
Bir diğer deyişle vücudun savunma sisteminden olan lenf nodlarının, enfeksiyon varlığına reaksiyon göstermeleri sonucu hafifçe büyümeleridir. Reaktif görünümlü lenf nodu olarak da adlandırılır.
Doğru tanı için akciğer grafisinin yanı sıra uzman doktor bilgisayarlı tarama (BT) da isteyebilir. Düz ve oval bir dokuya sahip olan nodüller genellikle bir süre sonra kendiliğinden kaybolmaktadır. Bu nedenle iyi huylu akciğer nodülleri için herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek duyulmamaktadır.
Tiroiddeki solid nodüllerde, günümüzde daha çok lazer ve radyofrekans gibi 'termal ablasyon' yöntemleri kullanılmaktadır. Radyofrekans son yıllarda daha fazla tercih edilmektedir. Her iki yöntemde de biyopsi yapılır gibi tiroid nodülü içine ince bir iğne ile girilir ve lokal anestezi altında nodül yakılır.
Tiroid nodül kendiliğinden yok olur mu? Çoğu tiroid nodülü, iyi huylu ve belirtiler göstermeyen, yani "sessiz nodüller" olarak adlandırılır. Bu tür nodüller genellikle tedavi gerektirmez ve takip edilirler. Bazı durumlarda, bu nodüller küçülebilir ya da tamamen kaybolabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri