👉🏻 Göz uçuğuna neden olan Herpes veya tehlikeli parazit olan Acantomoeba ' nın havuzlarda yaşayabildiği bir gerçektir. 👉🏻Havuza mutlaka yüzme gözlüğü ile girmeliyiz. 👉🏻Kontakt lens ile havuza girmek bu mikroplara davetiyedir.
Sudaki bakteri virüs ve mantarlar lensinize temas ederek keratit göz enfeksiyonlarına sebep olabilir. Havuz suyu bulaşan lensler dezekfekte edilerek tekrar kullanılmamalı ve atılmalıdır. Lens kullanma zorunluluğu olanlar yüzerken su geçirmeyen gözlük tercih edebilirler.
Kontakt lenslerin deniz ile havuz suyundaki çeşitli kimyasal madde ve mikroorganizmalardan etkilenebileceğini belirten Dr. Akkoç şu açıklamalarda bulundu, 'Kontakt lens ile denize girilebilir ancak deniz ve havuz sularında bazı çok tehlikeli mikroorganizmalar bulunabilmektedir.
Buna rağmen özellikle yaz aylarında denize, havuza ve banyoya lensle girilmesi sonrası gözde oluşan enfeksiyon riskiyle çok karşılaştıklarını vurgulayan Ünal, "Hastaların lensleri gözlerindeyken havuza veya denize girmeleri enfeksiyon oluşturup göz kaybına neden olabilir.
Kontakt lens kullanıcılarının havuzlara kesinlikle lensleriyle beraber girmemesi gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
DUŞ ALIRKEN LENSİNİZİ ÇIKARIN!
Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor!
Kontakt lens solüsyonu zamanla etkinliğini kaybedebilir ve mikroplar kutuya girebilir veya kutunun içerisinde gelişebilir. 30 günden uzun bir süre solüsyon içerisinde saklanmış olan kontakt lensleri atarak, göz enfeksiyonu riskini azaltabilirsiniz.
Lens temizlendikten sonra özel kaplarına yerleştirilip üzerine dezenfektan solüsyon konularak en az solüsyonun dezenfeksiyon süresi kadar (4-6 saat arası) saklama kabında bekletilir.
Acanthamoeba keratit olarak adlandırılan bu durum, yüzme sırasında kontakt lense bulaşmasıyla ilişkilidir ve yeterince erken tedavi edilmezse görme kaybını gidermek için kornea nakli gerektirebilir. Bu tür olgularda kornea nakline rağmen başarılı olmak mümkün olmayabilir ve göz kaybedilebilir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Bazı solüsyonlardaki maddeler alerji yapabilir, bu yüzden doktorlar tarafından önerilen solüsyonların kullanılması gerekir. Musluk suyu lensler için hijyenik değildir, içindeki ağır metaller ve klor, lensin yapısını bozar ve lens üzerinden çıkartılamaz.
Yazın havuzda serinlemek isteyebilirsiniz. Ancak iyi dezenfekte edilmemiş veya fazla klor içeren havuzlar göz enfeksiyonlarına neden olabilir.
Havuz suyu göz enfeksiyonlarına sebep oluyor
Havuzlarda temizliği ve hijyeni sağlamak için klor ve diğer dezenfektanlar havuz suyundaki mikroorganizmaların yok edilmesi için kullanılmaktadır. Buna rağmen havuz suyundan kaynaklanan göz enfeksiyonlarına, hatta bunların salgın yapmasına sıkça rastlanabiliyor.
Suya temasın duş alırken, havuza ya da denize girerken gerçekleştiğine değinen Ünal, havuza ya da denize girerken lenslerin çıkarılmasını önerdi. Lens kullanmak zorunda olanlara, yüzerken su geçirmeyen gözlük kullanmalarını tavsiye eden Prof. Dr. Ünal, "Lenslerle suya dalmamak gerekir.
Ayrıca su, kontakt lenslerinizin şeklini değiştirmesine ve bunları uygularken gözlerinize yapışmasına neden olabilir, bu da genellikle ciddi rahatsızlığa ve bulanık görmeye neden olur .
Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir. Ancak herhangi bir sağlık riski taşımamaktadır. Kontakt lensleriniz ayrıca üst göz kapaklarınıza yapışabilir. Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil.
Eğer lensler uzun süre kullanılmayacaksa dezenfekte edilip özel lens saklama kutusunda taze lens suyu içine yerleştirilmeli. Bu şekilde suyun saklama özelliğine göre en fazla 7 gün saklanabilir. 7 gün sonunda lensler kullanılmasa da yeniden kutunun temizlenip suyun tamamen taze lens suyu ile değiştirilmesi gerekir.
Yüzme veya banyo sırasında kontakt lenslerin su ile teması hem lenslerin enfekte olmasına hemde lensin yapısının bozulmasına neden olabilir.
Yanımda lens solüsyonu yoksa lensleri suda bekletebilir miyim? Suda bulunan bazı mikroorganizmalar gözde ciddi enfeksiyona neden olabilir. Lensler suyla asla temas etmemelidir.
Lenslerin kullanım süresi aslında lenslerin ömrünü belirtmektedir. Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor.
Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Lens kutusu içinde bulunan lens suyunu haftada bir olacak şekilde değiştirmek en etkili yöntemdir. Maksimum 30 gün süre aynı solüsyon içerisinde kalabilen lensler etkili kullanım için bu kadar bekletilmemelidir.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Steril Tuzlu Su: Tuzlu su kullanırken en önemli şey tuzun miktarıdır. Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri