Lens kullanırken makyaj yapmak mümkündür. Ancak lenslerin makyaj malzemesi ile kirlenmemesine özen göstermeniz gerekir.
Makyaj malzemesi: Lensleri daima göz makyajı yapmadan önce takın. Makyaj malzemesi seçerken yağlı olanlardan çok nemlendirici özellikte olanları tercih edin. Göz çevresine yağlı makyaj veya krem uygulandığı takdirde bunların göz kırpma hareketiyle gözün yakınına gelip lense bulaşma tehlikesi vardır.
Lens kullananlar için küçük bir hatırlatma: Makyaj yapmaya başlamadan önce mutlaka lensini takmalısın. Çünkü makyajını yaptıktan sonra lensini takarken herhangi bir hassasiyet olduğunda bütün makyajın bozulabilir! Bu nedenle temiz ellerle önce lensini takmanı tavsiye ediyoruz.
Lens Varken Göz Kalemi Sürülür Mü? Bu sorunun cevabı kesinlikle hayırdır. Lens varken asla göz kalemi kullanamamanız gerekmektedir.
Saçlarınızı boyatırken veya perma yaptırırken kontakt lenslerinizi çıkartın, çünkü kimyasallar gözlerinizi tahriş edebilirler. En ideali, kontakt lensinizi takmadan önce sprey sıkmaktır. Saç spreyi kontakt lens için iyi değildir.
İlgili 20 soru bulundu
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Yaz demek sık sık duş almak demek. Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Gözde kontakt lens varken su ile hiçbir temasın olmaması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yalçın İşcan, “Çok ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceğinden duş alırken kesinlikle lensler çıkarılmalı.
Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir. Ancak herhangi bir sağlık riski taşımamaktadır. Kontakt lensleriniz ayrıca üst göz kapaklarınıza yapışabilir. Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil.
Romatizmal rahatsızlığı ve menopoz dönemindeki kişilerde göz kuruluğu çok fazla gözlemlendiğinden dolayı bu hastalara lens verilmeden önce dikkat edilmektedir. Göz kırpma refleksleri düzensiz olan ve uzun süre klima bulunan bir iş yerinde çalışan kişiler için de lens kullanımı önerilmemektedir.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Aynı zamanda yüzünüz ıslak olduğunda lenslerin varlığını unutup ellerinizle yüzünüzü ve gözlerinizi ovaladığınızda lensinizin gözünüzden düşme riski de var. Aynı kural duş için de geçerli. Yüzünüzü yıkarken lensleriniz gözünüzden düşebileceği için duş alırken de lensleri takmamanız gerekebiliyor.
Lenslerin gece uyurken çıkartılmaması göz sağlığını olumsuz etkileyerek hasara neden olabilir. Kontakt lenslerin tüm gece gözde kalması aşağıdaki sorunlara yol açabilir. Göz İrritasyonu: Gözün üstünde kalan lensler gözün oksijen almasını engelleyerek göz kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir.
Yaptırmaya karar verdiğinizde unutmamanız gerekenler:
Lens kullanıyorsanız, ipek kirpiğin bir zararı yok. Ancak yaptırmaya giderken çıkarmalısınız. İpek kirpik uygulaması yaptırdıktan sonra 48 saat su değdirmemeniz öneriliyor.
Bu yüzden boştan yere sadece fiziksel değişiklik ve görünüşü değiştirme amacıyla 18 yaş altı lens kullanımı da daha büyük yaşlarda lens kullanımı da önerilmez ama lenslerin kullanım için yaş kıstası yoktur. İsteyen herkes lens kullanımı sağlayabilir ve lenslerini takabilir.
Kontakt lensler temiz ve kuru avuca yerleştirilir, üzerine birkaç damla günlük temizleme solüsyonu damlatılır. Her birinin ön ve arka yüzeyi serçe parmağıyla nazikçe ovuşturulur. Solüsyon ile iyice durulandıktan sonra kutusuna yerleştirilir.
Kontakt lens kullanımı açısından herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu nedenle kontakt lens kullanımı durumunda yaş faktöründen ziyade kullanımın gerekliliği baz alınmalıdır. Göz bozukluğuna sahip olan çocuklarda kontakt lens gerektiği şekilde kullanılması şartıyla herhangi bir yaşta kullanılmalıdır.
Kontakt lensi kimler kullanamaz ? Kronik enfeksiyonu olanlar ve ilaç kullanmak zorunda olanlar, gözünde tekrarlayan kornea tahrişi olanlar, göz kapağı bozukluğu olanlar, kuru göz hastaları, bazı göz tansiyonu operasyonu geçirenler ve el becerisi yeterli olmayan kişiler kontakt lens kullanamaz.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Göze uygun olan lens, iyi ortalanmış olup, korneayı sarar. Gözyaşının dolaşımı için lens hafif hareket etmelidir. Push-up testinde ve göz kırpma sonrasında 1 mm dikey hareket edebilmelidir. Kullanıcı net ve rahat görmeli, lensi hissetmemelidir.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Lensleri takarken ilk olarak solüsyonda iyice temizlemelisiniz. Sonrasında tek bir lensi başparmağınıza alarak yukarı doğru baktığınız gözünüze yerleştirin. Sonrasında önünüze bakarak sağa sola oynatmak suretiyle yerleşmesine yardımcı olun. Lens hızlı bir şekilde göz bebeğinize oturacaktır.
Gusülde ve abdestte gözün iç kısmını yıkamak farz değildir. Zira gözlerin iç kısmını yıkamakta meşakkat vardır. Ayrıca bu durum gözlere zarar da verebilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/7, 11). Dolayısıyla gözdeki lens, gusle ve abdeste engel değildir.
Kontakt lensleriniz bir kutuda duruyorsa kutunun içindeki dezenfektan solüsyonu en az 30 günde bir değiştirmeniz gerekir.
Lens Kullanım Süresine Dikkat Edin
Lens kullanım süresine mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. Yıllık lenslerin kullanım süresi 1 yıldır. Yani 1 yıllık lens kullanımı ardından atılması gerekiyor. 1 yıllık lens kullanımı süresi ise lenslerin göze takılmasından itibaren başlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri