Kontakt lens kullanırken spor yapabilir miyim? Spor yaparken yumuşak kontakt lens kullanabilirsiniz. Gözlük kullanmaktan hem daha esnek, hem de daha sabit bir görme düzeltimi sağlar. Gözlük gibi burnunuzdan kaymaz, buğulanmaz.
Hasta hekim kontrolü ile göz yapısına uygun bir kontakt lens kullanıyorsa en hareketli sporları bile lensi ile yapabilir. Kontakt lens spor sırasında daha geniş bir görme alanı ve görme keskinliği sağlayabilmektedir. '
İster bir ekstrem spor tutkunu ister ara sıra koşmaya giden biri olun, kontakt lensler size sporunuza odaklanma özgürlüğünü sunar. Lensler, görüşünüzü sınırlayan gözlük çerçeveleri olmadan her yönü tam anlamıyla ve net bir şekilde görmenizi sağlar.
Göz doktorunuz uygun olduğunu söylemedikçe, uyurken kontakt lenslerinizi takmayın. Kontakt lensleriniz gözünüzdeyken yüzmekten veya duş almaktan kaçının, ancak yüzerken yüzme gözlüğü takıyorsanız, takabilirsiniz. Kontakt lensler takılıyken gözlerinizin suya maruz kalması göz enfeksiyonlarına neden olabilir.
Kontakt lensler, koşarken daha doğru ve stabil bir görüş sağlayacak şekilde çocuğunuzun gözlerinde sabit kalır. Birçok kontakt lens, özellikle gaz geçirgen (GP) lensler, gözlüklerden daha iyi görüş sunar.
İlgili 23 soru bulundu
Nezle, grip, üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunda, dudak kenarında uçuk çıktığı durumlarda enfeksiyon geçinceye kadar lensinizi takmayınız. Toz, rüzgar, klimalı ortam, sigara dumanı, güneş ışığı göz yüzeyini kurutarak lensin kurumasına ve rahatsızlığına yol açabilir.
Günlük lens kullanımında istikrarı yakalamak gerekir. Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
9. Lens takılı iken ağlamak tehlikeli midir? Kontak lensleriniz takılı iken ağladıysanız, muhtemelen görüşünüzün bulanıklaştığını fark etmişinizdir. Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir.
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Kontakt lens kullanırken spor yapabilir miyim? Spor yaparken yumuşak kontakt lens kullanabilirsiniz. Gözlük kullanmaktan hem daha esnek, hem de daha sabit bir görme düzeltimi sağlar. Gözlük gibi burnunuzdan kaymaz, buğulanmaz.
TOPLA OYNANAN OYUNLAR. Futbol, basketbol ve voleybol gibi topla oynanan oyunlar, sürekli 360 derecelik alan görüşü gerektirir. Çevresel görüşünüzü kısıtlayan gözlüklerin aksine, kontakt lenslerle her şey görüş alanınız dâhilinde olacaktır.
Lens Varken Makyaj Temizleme
Tüm makyajı yüzünüzden çıkardıktan sonra ellerinizi iyice yıkayıp lensi de o şekilde güvenli olarak çıkarabilirsiniz.
Çok sert yapıda olan kontakt lensler, gözü yorar ve kısa süre sonra netliğini kaybeder. Ayrıca göz kuruluğuna da neden olmaktadır. Çok yumuşak ya da sıvı yapıdaki lensler ise kornea üzerinde durmaz ve görme konusunda zorluklar yaşatır.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Sadece ateşe bakmayı zorlayarak, 2-3 dakikalık bir süre boyunca gözünü ısıtması imkansızdır. Kaldı ki, sadece mangal veya kaynak ateşiyle, yaklaşık bir metrelik bir uzaklıktan bu ısı transferini sağlamak olanaksızdır. Her türlü, bu lenslerin bu şekilde erimesi mümkün değildir.
Gusülde ve abdestte gözün iç kısmını yıkamak farz değildir. Zira gözlerin iç kısmını yıkamakta meşakkat vardır. Ayrıca bu durum gözlere zarar da verebilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/7, 11). Dolayısıyla gözdeki lens, gusle ve abdeste engel değildir.
Kontakt lensi kimler kullanamaz ? Kronik enfeksiyonu olanlar ve ilaç kullanmak zorunda olanlar, gözünde tekrarlayan kornea tahrişi olanlar, göz kapağı bozukluğu olanlar, kuru göz hastaları, bazı göz tansiyonu operasyonu geçirenler ve el becerisi yeterli olmayan kişiler kontakt lens kullanamaz.
Kontakt lens ya da gözlük kullanırken yapılacak olan kontrolde her iki gözün görme derecesinin toplamı en az 16/20 olması gerekir.
Lens kullanırken göze herhangi bir kimyasal madde kaçarsa derhal lenslerin çıkarılması ve gözlerin bol suyla yıkanması gereklidir. Yüzerken veya banyo yaparken kontakt lenslerin çıkarılması gereklidir.
Kaynamış soğutulmuş çeyrek çay bardağı su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutma bölümünde bekletilebilir. Başka bir çözüm ise göz kuruluğunu gidermek için gözü nemli tutan gözyaşı damlasıdır, gözyaşı damlasını kullanmak için koruyucu içermeyen ürün seçmek gerekir.
6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
Kullanıcının göz numaralarının aynı olması durumunda 1 kutu lens ortalama üç ay kullanılır. Göz numaraları farklı olan lens kullanıcıları 2 kutu lens satın almak zorunda olup bu durumda 2 kutu lensi 6 ay kullanır.
Lenslerin kullanım süresi aslında lenslerin ömrünü belirtmektedir. Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Yine haftalık lenslerin kullanım süresi ise 7 gündür.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri