Timsah ve yılan gibi sürünler ise soğuk havalarda brumasyon olarak adlandırılan kış uykusuna benzer bir evreye girerler. Bu evrede sürüngenler soğuk havaya bağlı olarak vücutlarındaki tüm işlevleri yavaşlatarak ya tamamen hareketsiz kalıyorlar ya da yavaş hareket ederler.
Zor şartlar altında yaz uykusuna yatan hayvanlar arasında; timsahlar, tropik bölgelerde yaşayan bazı tatlı su balıkları, çamurgolyan balığı, salyangozlar, kurbağalar sıralanabilir.Bunların dışında bir diğer örnek ise Christmas adası kırmızı yengeci olup, bir diğer farkı ise estivasyon sürecini toprak altında ...
Yılanlar ne zaman kış uykusuna yatar sorusunda olduğu gibi yılan kaç ay kış uykusuna yatar sorusunun cevabı da iklime göre değişkenlik göstermektedir. Araştırmalara göre bu konuda kesin bir süreç olmasa da yılanların genellikle 8 ay gibi bir sürede kış uykusuna yattığı söylenmektedir.
KEMİRGENLER: Fareler, kirpiler, sincaplar ve diğer kemirgenler kış uykusuna yatan canlılardır. KURBAĞALAR: Bazı soğuk yerlerde yaşayan kurbağalar kış uykusuna yatarlar.
Kokarcaların birçok türü gece hayvanıdır; geceleri avlanır ve gündüzleri uyurlar. Soğuk kış aylarında kazdıkları çukurlara saklanır ve depoladıkları yağ ile yaşarlar, dışarı pek çıkmazlar. Kış uykusuna yatmazlar ama enerjilerini korumak için derin bir uykuya dalarlar.
İlgili 31 soru bulundu
Tilki, tavşan, balina ve kutup ayısı gibi bazı sıcakkanlı canlılar ise kış uykusuna yatmazlar. Karıncaların ise soğuk havalarda vücut sıcaklıkları düşer ve hareketleri yavaşlar. Fakat kış uykusuna yatmazlar.
Yılanlar. Bu yılan tek başına kıvrılıp yatmış ama bazı yılan türleri toplu halde kış uykusuna çekilir. Sıcaklıklarını daha uzun süre koruyabilmek için bazen yüzlerce, hatta binlerce yılan bir çukurun içinde iç içe geçip birbirine dolanarak uyur.
Çevre sıcaklığının 4 °C'nin altına düştüğü zaman kış uykusuna yatar. Hamilelikleri 5-6 hafta sürer. Her doğumda 3-8 yavru doğurur.
Tipik bir ayı, beş ila yedi ay arasında herhangi bir yerde kış uykusuna yatar. Bu süre boyunca, çekirdek vücut ısısı 8 dereceye kadar düşer ve kalp atış hızları azalır. Tıp uzmanları ve zoologların birlikte yaptıkları çalışmalara göre ayıların yaraları, kış uykusu sırasında mikrop kapmadan ve iz bırakmadan iyileşiyor.
Ayı, porsuk ve köstebek gibi kimi kış uykucuları güvenli bir yere kıvrılır, kış bitene kadar orada uyurlar. Bazı hayvanlar da zaman zaman yuvadan çıkar, bir şeyler atıştırır ve uykuya geri döner.
Bazı yılanların göz ve burunları arasında ince zarlı iki çukur bulunur. Bunlar, sıcak kanlı hayvanların vücutlarından yayılan ısı dalgalarını (infrared) tespit ederler. Bunların sayesinde avlarını karanlıkta bile bularak takip ederler.
Yılan, soğuk kanlı bir hayvan olduğu için bulundukları ortamın ısı derecesine göre davranabilir. Kış aylarını mağara, oyuk, çatlak gibi kuytu, karanlık ve görece daha soğuk yerlerde geçiren yılanlar, nisan-mayıs aylarında baharın gelmesiyle, doğadaki tüm diğer her şey gibi uyanır.
Yılanların ömrü, yılanın cinsine göre farklılık gösterir. En az yaşayan yılanlar su yılanlarıdır. Bunların ömrü de ortalama 7 yıldır. En çok yaşayan yılan türü ise anakonda olup ortalama ömrü 30 yıldır.
🐊Ve timsahlar, ortalama 70-100 yıl yaşarlar.
Amfibiyen sınıfının bir başka üyesi de timsahlardır. Aç kaldıkları dönemlerde fazla hareket etmeyerek metabolizmalarının enerji harcamasını en aza indirger. Aylarca açlığa dayanabilen timsahlar, avlarını beklerken hiç aceleci davranmaz ve sabırla bekler.
Bilim insanları timsahları üç farklı gruba ayırarak inceler. Gerçek timsahlar, alligatorlar ve gavyaller. Bunların hepsi de dünyanın farklı yerlerinde yaşar. Ama hiçbiri ülkemizde yaşamaz.
Yılanlar, çevrelerine bağımlı olan hayvanlardır. Bunu da vücut ısılarını dengede tutabilmek adına yaparlar. Soğuk ortamlarda yaşamlarını devam ettirebilmek için fazlasıyla çaba sarf eden yılanlar – bilhassa ağır kış şartlarının yaşandığı bölgedeki yılanlar- kış uykusuna yatarak kendi güvenliklerini sağlarlar.
KİRPİ KIŞ UYKUSUNDAN NİSAN AYINDA UYANIR
Nisan ayı, gerçek anlamda kış uykusuna yatan birkaç memeli türünden biri olan kirpinin de uyanma dönemidir.
Kış uykusu, ayıların ve diğer hayvanların yemek yemeden daha uzun süre yaşamaları için bir yoldur. Kış uykusunda, ayıların vücut fonksiyonları yavaşlar. Bunu enerjiden tasarruf etmek için yaparlar.
Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir: 'Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.
Hamsterler sıcak bölgelerden köken aldıkları için sıcağa toleransları yüksektir. Sıcaklık 5 0C'nin altına düştüğünde kış uykusuna yatarlar.
Bunları avcılarına karşı savunma amaçlı olarak kullanırlar ve hiçbir zaman fırlatmazlar. Ülkemizde de bilimsel adı Hystrix indica olan bir oklu kirpi türü yaşar.
Varanlar ve Pitonlar metabolizmaları sayesinde, vücut sıcaklığını çevre sıcaklığının üstünde tutabilirler. Reptiller ılıman veya soğuk bölgelerde, kışın veya soğuk günleri bir kış uykusunda, korunmuş bir yerde, örneğin ağaç köklerinde ve ekseriyetle toplu halde geçirirler.
Soğukkanlı canlılardan olan yılanlar sıcak gün ve geceleri daha çok sevdiği için önümüzdeki sıcak yaz günlerinde çok daha aktif olacaklar. Geçirdiğimiz ılık ve yağışlı kış ve bahar ayları yılanların bu yıl biraz daha erken aktif olmasına neden oldu.
Dev Pandalar Kış Uykusuna Yatar mı? Kışın vücut sıcaklıkları birkaç derece düşse de dev pandalar kış uykusuna yatmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri