Kurumuş lensler zarar görmüş olabilir, dolayısıyla tekrar ıslatıp kullanmaya çalışmayın. En iyisi kurumuş lensleri atıp yeni bir çift lens kullanmaya başlamanızdır. Gaz geçirgen lensler de geceleri uygun bir lens bakımı ve dezenfeksiyon solüsyonunda saklanmalıdır.
Yumuşak lensler solüsyonsuz açık havada bırakılırsa kuruyabilir ve bozulur. Bu durumdaki lenslerin kullanılmaması gerekir.
Kimi zaman lens solüsyonu bitti ne yapmalıyım ya da lens solüsyonu yerine ne kullanılır gibi sorular akla gelir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın.
Kontakt lenslerin kullanımıyla korneaya yeterli düzeyde oksijenin ulaşmamasına neden olabilir ve bu durum sonucunda gözyaşı bileşenlerinden olan yağ miktarında azalma gerçekleşebilir. Bunun sonucunda gözde kuruma ve nem kaybı sorunu ortaya çıkabilir.
Su steril değildir, çeşitli mikroorganizmalar ve lensinizin yapısını bozakcak kimyasallar içerebilir. . Bu nedenle lenslerinize suyun temas etmesine izin vermeyin. Lenslerinizi temizlemek veya saklamak için sadece çok amaçlı lens dezenfeksiyon solüsyonlarını ya da peroksit bazlı dezenfeksiyon solüsyonlarını kullanın.
İlgili 32 soru bulundu
Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir. Zaten, lenslerin kullanım süreleri önceden belirtilir. Siz de buna göre lensinizi kullanabilirsiniz.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Kurumuş lensler zarar görmüş olabilir, dolayısıyla tekrar ıslatıp kullanmaya çalışmayın. En iyisi kurumuş lensleri atıp yeni bir çift lens kullanmaya başlamanızdır.
Birinci adım, ellerinizi iyice yıkamaktır. Ardından, kontakt lensin gözünüzdeki konumunu belirleyin. Gözünüze yapışan kontakt lens korneanızda uygun biçimde ortalanmışsa, lens muhtemelen kurumuştur.
Kontakt Lens
Göz kuruluğunda en önemli risk faktörlerinden biri de kontakt lenslerin yanlış kullanımıdır. Bazı lensler korneaya giden oksijeni engelleyebilir. Korneaya yeterli oksijenin ulaşmaması, gözyaşı bileşeninde bulunan yağ miktarında azalmaya neden olur. Bunun sonucunda da göz kuruluğu meydana gelir.
Fizyolojik Serum: Eczanelerde ya da marketlerde satılan steril fizyolojik serum solüsyon yokken geçici bir çözüm olarak kullanılabilir.
Lens Kutusuna Dikkat Edin!
Lenslerinizi kullanmadığınız zaman veya gece yatmadan önce çıkarmanız gerekmektedir. Bu gibi durumlarda ise lenslerinizi herhangi bir peçetenin arasına veya farklı bir şeyin arasına koyamazsınız. Lenslerin korunması oldukça önemlidir.
Musluk veya steril su, tükürük, salin solüsyonu veya yeniden ıslatma damlaları kullanmayın. Bunların hiçbirisi kontakt lenslerinizi dezenfekte edemez ve doğru şekilde temizleyemez.
Solüsyon eksikliği, unutulma nedeniyle kuruyan kontakt lenslerin polimer yapısı susuz kalarak bozulduğu için tekrar kullanılması imkansız hale gelebilir. Suyu hapsetme ve suyu tutma özelliğiyle yumuşak kalabilen lensler kuruduktan sonra çatır çatır kırılarak parçalanırlar.
Günlük ya da aylık olarak torik lens kullanabilir ya da renkli lens tercih edebilirsiniz. İnsanlarda göz değerleri her kişide farklılık gösterir. Bu sebeple kontakt lens ya da numarasız lens kullandığınızda hiç kimseyle paylaşmamanız gerekir. Siz de bir başkasının lensini kullanmamalısınız.
Kontakt lens kutusunu suyla değil taze solüsyonla durulanmalıdır. Ardından boş kutu açık bırakılarak kurutulmalıdır. Kontakt lens muhafazasını temiz tutmalı ve en az üç ayda bir düzenli olarak değiştirmelidir. Lens kutuları kontaminasyon ve enfeksiyon kaynağı olabilir.
Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu değilse yine de lensi gözünüzden çıkarıp temizledikten sonra tekrar takın. Hala görmeniz netleşmiyorsa ve rahat değilseniz lensinizi çıkarıp doktorunuza başvurun.
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Lensler adezyon kuvveti sayesinde göze kolayca tutunarak yapışabilmektedir. Adezyon kuvveti; gözde bulunan kornea tabakasındaki gözyaşıyla oluşmaktadır. Bu etki gözde vakum görevi görerek lensin düşmesini engelleyici özelliktedir.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Lensi duruladıktan sonra lens kabına yerleştirirken, üzerine de solüsyon ekleyin. Solüsyonun lens kabında en azından lensi örtecek kadar olması gerekir.
Yine de bir sıralama yapacak olursak; en çok tercih edilen ve en doğal lensler; La Bella, Anesthesia, EL Amore, Iconic, Desio, Adore (Bi Tone Colors, Adore Tone ve Tri Tone), Rainbow, Bausch + Lomb, Alcon, Ice Color, Geomedical ve Soleko markaları tercih edilebilir.
Lenslerin kullanım süresi, 2 haftalık, günlük ve aylık lensler olarak değerlendirilmektedir. Günlük lenslerin kullanım süresi ortalama 12 ile 16 saat arasında olup bu süre sonunda atılmalıdır.
Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Lensle göz arasına toz veya yabancı cisim girmesi. Ters takılırsa göze temas etmesi gereken bölge dışarda kalacağından merkezde aşırı sürtünme batmaya neden olur. Deformatif, düzensiz korneaların yapısı nedeniyle gözün dik bir bölümünde lens uç kenarının korneaya teması halinde batma hissi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri