Kimi zaman lens solüsyonu bitti ne yapmalıyım ya da lens solüsyonu yerine ne kullanılır gibi sorular akla gelir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın.
Lens suyu mevcut olmadığı durumlarda çay bardağı kaynamış soğutulmuş su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutucu bölümüne konulabilir. Bu öneri geçici bir süre için geçerlidir, lens suyu lensi mikrop ve bakterilerden arındırır göz sağlığı için bu temizliği lens suyu ile yapmak gerekmektedir.
Kontakt lens solüsyonu yerine asla musluk suyu, şişe suyu veya damıtılmış su kullanmamalısınız. Arıtılmış olmasına rağmen, musluk suyu hala ciddi göz enfeksiyonlarına neden olabilecek bakteri ve diğer mikroorganizmaları içerebilir .
Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Kontakt lenslerinizi asla su (şişe, musluk suyu veya arıtılmış su dahil), ev yapımı tuzlu solüsyon, tuzlu burun spreyi, göz damlası veya kontakt lensleri dezenfekte etmek ve saklamak için üretilmemiş herhangi başka bir sıvının içinde saklamamanız gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Acil durumlarda lens solüsyonu yerine geçecek alternatif olarak kullanabileceğiniz birkaç önerimiz var. Bir bardağa çeyreği dolacak şekilde içme suyu doldurarak lenslerinizi içine atıp buzdolabına yerleştirin.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Lens kutusunu yabancı maddeler ve mikroorganizmalar içerebilecek olan suyla temizlemeyin. Ayrıca, lens kutusunu küf ve mikropların birikmesine ortam hazırlayan tuvaletin yakınına veya nemli yerlere koymayın.
Lensleriniz göz yüzeyindeyken kuruluk hissedince, üzerine özellikle koruyucu içermeyen, tek kullanımlık suni göz yaşı damlası damlatabilirsiniz. Lens solüsyonunu gözünüzü nemlendirmek için kullanmayınız. Lens solüsyonunun içindeki bakteri karşıtı koruyucu maddeler göz yüzeyini tahriş edebilir.
Lenslerinizi mutlaka lens solüsyonu içinde saklayınız. Her sabah lensi içinden aldıktan sonra solüsyonu döküp, akşam lensleri yeni solüsyona koyunuz. . Lens saklama kaplarını mümkünse ayda bir değiştiriniz. Lens saklama kabını sadece lens solüsyonu ile temizleyiniz, çeşme suyu vs kullanmayınız.
Lensleri dezenfekte etmek için tuzlu su çözeltisi ve ıslatma damlaları kullanılmamalıdır. Hiçbiri etkili veya onaylanmış bir dezenfektan değildir. Lenslerin takma ve değiştirme süresi konularında göz doktorunun önerdiği programa sadık kalınmalıdır. Kontakt lens kutusunu suyla değil taze solüsyonla durulanmalıdır.
lens solüsyonunun bittiği durumlarda, alternatif olarak serum fizyolojik kullanılabilir. dezenfekte edici etkisi nedir bilinmez ama lens solüsyonuna benzeyen bileşimiyle lensleri sertleşmeden muhafaza edebildiği tecrübeyle sabittir.
Bir Lensi veya Lens Kabını Temizlemek için Asla Musluk Suyu Kullanmayın. Çünkü bu lenslerinizi kirletebilecek veya onlara hasar verebilecek pislikler içerebilir ve göz enfeksiyonuna veya hasarına yol açabilir. Her zaman taze kontakt lens dezenfeksiyon solüsyonu kullanın.
Solüsyonda yer alan dezenfekte bileşenlerinden bazıları; PHMB, Oxipol ve Dymmed şeklindedir. Aynı zamanda belli lipid çözücü, nemlendirici ya da temizleyici maddeler de içeriğinde yer alır. Prezervanlar da aynı şekilde solüsyon içeriğinde önemli bir yer tutar.
Dolayısıyla lensler rutubetsiz bir ortamda (banyo yerine yatak odası gibi) saklanmalı ve kutusu ters çevrilerek kurutulmalı. Lens kutuları sık, ideal olarak ayda bir değiştirilmeli. Birkaç kez kullanılan her lens, göze tekrar yerleştirilmeden önce mutlaka temizlenmeli ve mikroplardan arındırılmalı.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Aynı zamanda yüzünüz ıslak olduğunda lenslerin varlığını unutup ellerinizle yüzünüzü ve gözlerinizi ovaladığınızda lensinizin gözünüzden düşme riski de var. Aynı kural duş için de geçerli. Yüzünüzü yıkarken lensleriniz gözünüzden düşebileceği için duş alırken de lensleri takmamanız gerekebiliyor.
Kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanımı konusu farklı bir noktadadır. Çünkü kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanamazsınız çünkü gözyaşı damlalarını birçoğunun içeriğinde olan prezervan maddesi kontakt lenslere zarar verir. Bu durumdan ötürü kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanımı uygun olmayan bir durumdur.
Göz sağlığı: Lens solüsyonu, göz sağlığı açısından da önemlidir. Kontakt lenslerin temizliği ve dezenfeksiyonu ile enfeksiyonların riski azalabilir ve gözlerde yanma, batma sorunlarının önüne geçebilir. Lenslerin uzun ömürlü olması: Lens solüsyonu, kontakt lenslerin ömrünü uzatabilir.
Süslü pet şişe kapağı da olur, kahve fincanı da olur, cay tabağı da gayet tabii olur. dikkat edin sağ sol karıştırmayın :) 8. göz damlası falan varsa kullanabilirsin süslü. göz damlaların üstünde ya da prospektüsünde yazıyo zaten lens solüsyonu görevi de görür şeklinde.
Gözde kontakt lens varken su ile hiçbir temasın olmaması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yalçın İşcan, “Çok ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceğinden duş alırken kesinlikle lensler çıkarılmalı.
30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Yine haftalık lenslerin kullanım süresi ise 7 gündür. 7 gün boyunca kullanılan lenslerin 7. Günün sonunda değiştirilmesi gerekmektedir. Lenslerin kullanım süresi siz gözünüze lensi taktığınızdan itibaren başlamaktadır.
Uyumadan önce lensinizi mutlaka çıkarın
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir. 'Nasılsa gece lensle uyudum ertesi gün devam edeyim' dememek gerekir.
Lenslerinizi, gözlerinizi normal hissettiğinizden ve normal göründüklerinden emin olana kadar en az birkaç saat takmayın.
konfor arttırmak için yapılabilir. Sert kontakt lens olarak bilinen RGP gaz geçirgen. lensler keratokonus hastalarında görme arttırıcı etkisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri