Teheccüd namazı, adını İsrâ sûresinin 79. âyetinde geçen “tehecced” (teheccüd namazı kıl) kelimesinden almakla birlikte Resûl-i Ekrem'e gece namazı kılması daha peygamberliğin başlangıcında nâzil olan Müzzemmil sûresinin ilk âyetleriyle emredilmiştir (73/1-7).
Teheccüd namazı, adını İsrâ sûresinin 79. âyetinde geçen “tehecced” kalimesinden alan Allah celle tarafından peygamber (s.a.v) farz kılınan ancak ümmete zorluk olması adına müstehap olan nafile namazdır. Gecenin kutlu vakitlerinde ibadete duran müminler Allah tarafından ayetlerde övülür.
Allah Resûlü (sas) gece namazını ikişer rekât hâlinde kılmayı tavsiye etmiş, ilk iki rekâtın kısa tutulmasını öğütlemişti: “Biriniz geceleyin kalktığında, namaz kılmaya önce kısa iki rekâtla başlasın.” (Müslim, Müsâfirîn, 198) O (sas), gece namazını bazen evinde, bazen de mescitte kılardı.
Teheccüd namazı farz mıdır? Yukarıda yer alan sözlü teşvikleri yanında fiilen de Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu namazı devamlı kılmaya çalışması, teheccüd namazının bizim için sünnet olduğunu göstermektedir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 467-468). Teheccüd namazı farz değildir.
Yatsı namazını kıldıktan ve bir süre uyuduktan sonra kılınan, bu yüzden gece namazı olarak da bilinen teheccüd namazı ile ilgili olarak Sahih-i Müslim'de Ebû Hureyre (r.a)'nın rivayetine göre Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Başka hadislerde de teheccüd namazı için gece kalkmak tavsiye edilmiş, bu namazı kılanların Allah-u Teala'ya yakınlaşacağı, salih kullardan sayılacağı, günahlarının Allah'ın izniyle örtüleceği, günahlardan korunacağı müjdelenmiştir.
Teheccüd namazı, yatsı namazı ile fecir arasında kılınan gece namazıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rek'at namaz kılarlarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.” (Ebû Dâvûd, Tefrî'u ebvâbi'l-vitr, 13 [1451]; Tatavvu', 18 [1309]).
Teheccüd namazı, adını İsrâ sûresinin 79. âyetinde geçen “tehecced” (teheccüd namazı kıl) kelimesinden almakla birlikte Resûl-i Ekrem'e gece namazı kılması daha peygamberliğin başlangıcında nâzil olan Müzzemmil sûresinin ilk âyetleriyle emredilmiştir (73/1-7).
Teheccüd demek, yataktan ayrılmak demektir. Uykudan kalkmak, uyanmak demektir. O açıdan; uyuduktan sonra uyanıp kılınan namaza teheccüd namazı denir. Hiç uyumadan yatsı namazından sonra kılınan kılınan namaza ise 'gece namazı' denir."
Başka hadislerde de teheccüd namazı için gece kalkmak tavsiye edilmiş, bu namazı kılanların Allah-u Teala'ya yakınlaşacağı, salih kullardan sayılacağı, günahlarının Allah'ın izniyle örtüleceği, günahlardan korunacağı müjdelenmiştir.
Örneğin yatsı namazını saat 10'da kılmış, uyuyup iki saat sonra uyanmış ve teheccüd namazı kılmış. Sonra tekrar uyumuş. Bu mümkündür. Bu şekilde değil de gece saat 2'de veya 3'te, teheccüdü kılıp yatabilir.
Teheccüd namazı, iki, dört, altı veya sekiz rek'atlık bir nafile namazdır. Bu namaz teheccüd vaktinde kılınır. Teheccüd vakti, gece yarısından imsak vaktine kadar devam eder. İnanışa göre bu namazın sevabı sınırsızdır.
Dinimize göre Teheccüd namazı yatsı namazından sonra ve de geceleyin kılınmaktadır. Bir süre uyuduktan sonrasında kişi gece boyunca yani sabah namazı vaktinin gelmesine kadar bu namazı kılınabilir.
Müslümanlar arasında, teheccüd namazının ümmet için nafile; Hz. Peygamber için ise vacip/farz olduğu yönünde genel bir kanaat mevcuttur.
Miraç Kandili Fazileti Nedir? Her yıl Hicri Takvime göre Recep Ayı'nın 27.gecesinde idrak edilen Miraç Kandilinin fazileti merak edilir. Bu mübarek gecenin fazileti Amenerrasulü ayetlerinin inmesi, namazın 5 vakit olarak farz kılınması ve Müslümanların Allah'a şirk koşmadıkları durumunda cennetle müjdelenmesidir.
Nafile namazlardan sayılan bir diğer ismi gece namazı olarak bilinen "teheccüd namazı", oldukça faziletli bir namazdır. Bu namaz yatsı namazı kılındıktan sonra uyunup, gece yarısı kalkılarak kılınır. Teheccüd namazının çift sayılarla iki ile sekiz rekat arasında kılınması tavsiye edilmiştir.
Teheccüd namazı İslam dinine göre yatsı namazından sonra ya da gecenin bir yarısında uykudan kalkılarak kılınan bir namaz olmaktadır. Bir süre uyunduktan sonra kılınması daha faziletli olan bu namaz uyumadan da yerine getirilmektedir.
"Allahumme leke eslemtu ve bike âmentu ve aleyke tevekkeltu ve ileyke enebtu ve bike hasamtu ve ileyke hakemtu fe'ğfir lî ma kaddemtu vemâ ahhartu vemâ asrartu vemâ a'lentu." "Ente'l-mukaddimu ve ente'l-muahhir velâ ilâhe illâ ente evlâ ilâhe ğayruke velâ havle velâ kuvvete illâ billâh."
Peygamber Efendimiz teheccüd namazını kılmağa devam eder, bu namaz için kalktığında da şöyle dua ederdi: "Ya Rab! Her hamd Senin içindir. Sen, göklerin ve her yerin ve bunlardaki her şeyin daimi müdebbirisin. Yine her hamd senin içindir.
Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18; Buhari, Mevakit, 1, Tirmizi, Salat, 1).
Teheccüd, uykuyu terk etmek demektir. Peygamber efendimiz muharebelerde, harpte bile, teheccüd kılardı. Kaza namazı borcu olanlar, teheccüd zamanında, kaza namazı kılmalıdır. Böylece hem kaza namazı borcu ödenir, hem de teheccüd sevabına kavuşulur.
Namazın 12 şartı bulunuyor; Bunların 6 tanesi namazın içindeki, 6 tanesi de dışındaki şartları oluşturuyor. Namazın içindeki şartlar; İftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rükû, secde ve ka'de-i ahiredir. Namazın dışındaki şartlar; Hadesten ve Necâsetten tahâret, setr-i avret, istikbali kıble, vakit ile niyettir.
Teheccüd namazı sabah namazının vakti girene kadar kılınabilir. Sabah namazının vakti ise imsaktır. Sabah namazı imsak ile kılınabilir. Bu yüzden imsak vakti girene kadar teheccüd namazını kılabilirsiniz.
Teheccüdde yapılan duâ,hedefi şaşmayan ok gibidir.
Teheccüd namazı, gece boyunca sabah namazı vaktinin girmesine kadar kılınabilir.TEHECCÜD NAMAZI NE ZAMAN KILINIR? Yatsı namazından sonra ve geceleyin kılınır. Bir süre uyuduktan sonra gece boyunca sabah namazı vaktinin girmesine kadar kılınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri