Lens solüsyonu yerine damıtılmış, musluk, normal ya da şişe suyu gibi herhangi bir su kullanılmamalıdır. Bu tür suların içerisinde ne kadar temiz olursa olsunlar göze zarar verebilecek mikroorganizmalar bulunabilir. Ayrıca ssu tek başına lenslerin temizliği için etkili bir yöntem değildir.
Musluk suyu lensler için hijyenik değildir, içindeki ağır metaller ve klor, lensin yapısını bozar ve lens üzerinden çıkartılamaz. Ayrıca kontakt lensler planlı değiştirilmelidir çünkü lens üzerinde biriken lipid ve proteinler, gözde kuruma, bulanık görme ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.”
Kontakt lensler suda durulanmaması gerekir ve saklanmamalıdır. Lensleri dezenfekte etmek için tuzlu su çözeltisi ve ıslatma damlaları kullanılmamalıdır. Hiçbiri etkili veya onaylanmış bir dezenfektan değildir. Lenslerin takma ve değiştirme süresi konularında göz doktorunun önerdiği programa sadık kalınmalıdır.
Kontakt lenslerinizi asla su (şişe, musluk suyu veya arıtılmış su dahil), ev yapımı tuzlu solüsyon, tuzlu burun spreyi, göz damlası veya kontakt lensleri dezenfekte etmek ve saklamak için üretilmemiş herhangi başka bir sıvının içinde saklamamanız gerekir.
Lens suyunun olmadığı durumlarda geçici olarak kısa süreli gözyaşı damlası kullanılabilir yalnız koruyucu içermeyen gözyaşı damlası olmasına dikkat edilmelidir.
İlgili 23 soru bulundu
Kimi zaman lens solüsyonu bitti ne yapmalıyım ya da lens solüsyonu yerine ne kullanılır gibi sorular akla gelir. Bu durumda uygulayabileceğiniz en pratik çözüm yolu bir çay bardağının çeyreğine kadar içme suyu koyarak lensleri içine atın.
Fizyolojik Serum: Eczanelerde ya da marketlerde satılan steril fizyolojik serum solüsyon yokken geçici bir çözüm olarak kullanılabilir.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Lens kabının içine lens ve kullandığınız lens solüsyonu dışında başka bir madde koymayınız. Çeşme suyu ile lenslerinizi ve lens kaplarınızı asla yıkamayınız.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
Lens Kutusuna Dikkat Edin!
Lenslerinizi kullanmadığınız zaman veya gece yatmadan önce çıkarmanız gerekmektedir. Bu gibi durumlarda ise lenslerinizi herhangi bir peçetenin arasına veya farklı bir şeyin arasına koyamazsınız. Lenslerin korunması oldukça önemlidir.
Lens kabındaki solüsyonun lensi örtecek kadar olması gerekir. Dezenfeksiyon için lensleri solüsyonda en az 4 saat tutmak gerekir.
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir. Zaten, lenslerin kullanım süreleri önceden belirtilir. Siz de buna göre lensinizi kullanabilirsiniz.
Ayrıca yüksek su içerikli lensler de gözyaşını fazla kullanarak kuruma olmasına neden olabilir. Kontakt lenslere zarar vermeyen suni gözyaşı damlaları kuruma hissine çözüm olabilir. Koruyucu madde içermeyen suni göz yaşı damlaları tercih edilmelidir, koruyucu maddeler lense zarar verebilir.
Musluk veya steril su, tükürük, salin solüsyonu veya yeniden ıslatma damlaları kullanmayın. Bunların hiçbirisi kontakt lenslerinizi dezenfekte edemez ve doğru şekilde temizleyemez.
Lensi duruladıktan sonra lens kabına yerleştirirken, üzerine de solüsyon ekleyin. Solüsyonun lens kabında en azından lensi örtecek kadar olması gerekir.
Lens İle En Fazla Ne Kadar Uyunur? Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Günlük ya da aylık olarak torik lens kullanabilir ya da renkli lens tercih edebilirsiniz. İnsanlarda göz değerleri her kişide farklılık gösterir. Bu sebeple kontakt lens ya da numarasız lens kullandığınızda hiç kimseyle paylaşmamanız gerekir. Siz de bir başkasının lensini kullanmamalısınız.
Doğru: Göz kusuru derecesi genetik ya da çevresel faktörlere bağlı olarak ilerler ya da geriler. Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur.
Peroxide Lens Solüsyonu: Bu solüsyonlar, kontakt lenslerin daha derinlemesine temizlemek ve dezenfekte etmek için hidrojen peroksit içerir. Bu solüsyonlar kullanıldıktan sonra kontakt lenslerin mutlaka durulanması gerekir.
Acil durumlarda lens solüsyonu yerine geçecek alternatif olarak kullanabileceğiniz birkaç önerimiz var. Bir bardağa çeyreği dolacak şekilde içme suyu doldurarak lenslerinizi içine atıp buzdolabına yerleştirin.
Günlük olarak kullanılan lensleri akşam yatmadan önce çıkarıp konulan lens sularının günlük olarak değiştirilmesi gerekir. Ancak sürekli kullanılmayan lensleri korumak için saklanan kutu içindeki lens suyunun her gün değiştirilmesi gerekmez. Bu durumda en fazla 7 gün süre ile lensler aynı su içinde kalabilir.
Sadece bir kez kullanabilirsiniz. Lensi temizlemek için kullanın, sonra içindeki solüsyonu dökün. Lensleri her seferinde yeniden koyduğunuz solüsyonların içine yerleştirin. Kullanım aralarında lens kabınızı boşaltın ve kapağı açık durumda kurumaya bırakın.
Lens solüsyonları eczanelerde satışı yapılan tıbbi sıvılardandır. Lens solüsyonu kullanılan lensin üzerindeki var olan veya oluşabilecek zararlı organizmalardan gözümüzü korumaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri