Yaban mersini, böğürtlen, karadut, frenk üzümü ve erik gibi mor meyveler ile ahududu ve gojiberi kırmızı meyvelerin içeriğinde bulunan polifenoller, vitaminler , mineraller ve antioksidanlar ile sağlığımıza çok ciddi katkılar sağlamakta ve yaşlanma ve yıpranmaya karşı da önemli ölçüde destek olmaktadır.
Mor üzüm, yaban mersini, böğürtlen ve kızılcıkta bulunan resveratrolün kanser hücrelerini yok ettiği bilinmektedir. Ayrıca seni kanser riskine karşı korumaya da yardımcı olabilir. Mor renkli meyvelerin faydaları yalnızca bunlarla da sınırlı kalmaz.
Peki mor yiyecekler hangileridir? Mor yiyeceklerin önemli faydalarından bahsettikten sonra, mor yiyecekleri başlıca şu şekilde sıralayabiliriz: İncir, patlıcan, mor havuç, mor karnabahar, mor lahana, anjelika eriği, mürdüm eriği, böğürtlen, karadut, vişne, yaban mersini.
İlgili 25 soru bulundu
Mor renk, kırmızı ve mavi renklerin karışımından oluşan, doğada ender bulunan ve değerli bir renktir.
Yaban mersini, böğürtlen, karadut, frenk üzümü ve erik gibi mor meyveler ile ahududu ve gojiberi kırmızı meyvelerin içeriğinde bulunan polifenoller, vitaminler , mineraller ve antioksidanlar ile sağlığımıza çok ciddi katkılar sağlamakta ve yaşlanma ve yıpranmaya karşı da önemli ölçüde destek olmaktadır.
Güney Amerika ve Hint Adalarında yetişen yıldız şekilli mor elma güzel kokulu ve tatlı. Bulursanız soğuk tüketin. Amazon ormanlarında yetişen bu meyve tatlı ekşi bir tada sahip ve fosfor, demir, C vitamini açısından çok çok zengin.
Kırmızı lahana olarak da bilinen mor lahana, faydalarını okuyunca bol bol tüketmek isteyeceğiniz bir sebze olacak.
Kırmızı Meyveler Nelerdir? Son yıllarda çilek, ahududu, böğürtlen, karadut, kızılcık, yaban mersini, kiraz, üzüm gibi meyveler ayrı bir kategoride de değerlendirilir. Adlarından 'kırmızı meyve' olarak söz ettiren bu meyveler, güçlü birer antioksidandır.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Dragon fruit Türkiye'nin yanı sıra Meksika, Endonezya, Malezya ve Vietnam gibi pek çok farklı ülkede bulunur. Pitaya, ejder meyvesinin bir diğer ismidir. Pembe rengi ve kalın kabuklarıyla diğer meyvelerden ayrılır.
Mürver. Bu mavi-mor meyve sadece vücudumuzu beslemekle kalmıyor, aynı zamanda bağışıklık sistemimizi güçlendirerek soğuk algınlığı ve gripten korunmaya yardımcı oluyor. Kalp koruyucu sağlık faydalarının yanı sıra, vücudumuzda meydana gelen iltihap ve enfeksiyonlarla da savaşıyor.
PEKİ MAVİ-MOR RENKLİ SEBZE, MEYVE VE BİTKİLER HANGİLERİDİR? Sebzelerden; pancar, patlıcan ve mor renkli karahindibayı sayabiliriz.
Bu noktada en son ne zaman bu renkte bir sebze ve meyve yediğinizi bir düşünmenizi isterim. Peki nedir bu mavi-mor besinler… Böğürtlen, yaban mersini, siyah üzüm, pancar, frenk üzümü, mor erik, incir, kuru erik, kuru üzüm, mor lahana, patlıcan, mor soğan. Bu besinlere rengini veren madde ise antosiyaninlerdir.
Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür.
Peki Havuç? Sıkça sorulan “Havuç meyve mi sebze mi?” sorusuna da bir yanıt bulalım. Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Nohut, besin değeri yüksek, yenilenebilir tohumlar arasında yer alır. Cevize yakın bir tada sahip olan ve kremsi bir dokuya sahip olan nohut, yemeklerin temel besin kaynağını oluşturur. Karbonhidrat, lif, protein, B vitaminleri açısından da zengin olan nohut, besleyici bir baklagil olarak kabul edilir.
Dünyanın en tatlı meyvesi olarak bilinen çerimoya, Güney Amerika ülkelerinde yetiştirilir. Ülkemizde de popülerleşmeye başlayan bu meyve içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça besleyicidir.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Görünümü cennet hurması ve domates benzeyen kokona meyvesi, Güney Amerika'nın yüksek tepelerinde yetişen tropikal meyveler arasında yer alıyor. Rengi kırmızı, turuncu veya sarı olabilen bu meyve, taze bir şekilde salatalara eklenerek tüketiliyor. Cocona meyvesinin tadının, domates ve limona benzediği biliniyor.
Berry ailesi üyelerinden olan böğürtlen, karadut, ahududu, çilek, yabanmersini, kızılcık gibi meyvelerin boyutları sizi yanıltmasın! Bu muhteşem meyvelerin antioksidan kapasiteleri boyutlarının aksine oldukça yüksek.
Ayrıca; Sarı elma, Sarı incir, Sarı karpuz, Ananas, Sarı armut, Nektarin, Trabzon hurması, Cape bektaşi üzümü, Altın kivi, Kavun, kayısı gibi meyveler de vitamin ve mineral bakımından zengindir.
Turuncu/sarı renk içeren meyve ve sebzeler
Bu renk meyve ve sebzelere örnek olarak “havuç, balkabağı, kayısı, limon, mango, kavun, nektarin, portakal, şeftali ve ananas” gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri