Kontakt lensin ters takılması görüş bozukluğuna neden olacaktır. Bunun yanı sıra ters takılması sonucunda lensin gözde yanlış bir bölgeye baskı yapması olumsuz etkilere neden olacaktır. Bu gibi nedenlerle kontakt lensi ters takmak gözde ciddi problemlere neden olabilmektedir.
Endişe etmeyin – ters yüz olarak takarsanız, gözünüze veya kontakt lenslerinize zarar vermeyeceksiniz. Çoğu durumda, bir kontakt lensin ters yüz olup olmadığını neredeyse hemen anlayabileceksiniz. Tipik olarak, lens rahatsız hissettirecek ve göz kırptığınızda çok fazla hareket edecektir.
LENSİNİZE yandan baktığınızda U harfine daha yakın görünüyorsa lensiniz doğru şekildedir. LENSİNİZE yandan baktığınızda V harfine daha yakın görünüyorsa lensiniz ters konumdadır. Bu şekilde gözünüze takmaya çalışmanız rahatsızlık verecektir. LENSLERİNİZ düzken oval şeklindedir.
Lensi yanlış takmak pek çok lens kullanıcısının yaptığı bir şeydir. Bazı lens kullanıcıları lensi yanlış taktığını anlayamaz. Ancak lensi yanlış takmak durumunda gözde acıma hissi ortaya çıkar. bir süre sonra yanlış takılan lens gözlerde acıya sebep olduğu gibi batma problemine de neden olacaktır.
6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Lens gözün arkasına kaçmaz, kaçamaz. Gözünün içinde hissediyorsan yavaşça ovala ortaya getirmeye çalış. Eğer hissetmiyorsan düşmüştür çıkartıcam diye gözünü tahriş edip zorlama.
Türk Oftalmoloji Derneği Kontak Lens Birimi Başkanı Dr. Zerrin Altınkök, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Lensler uygulama kurallarına uyulduğunda yıllarca problemsiz kullanılabilir. Ancak özen gösterilmezse gözün kornea tabakasında yaralara, kalıcı izlere bağlı görme kaybına hatta göz kaybına yol açabilir.
Kontak göz lenslerin, ister numaralı olsun ister numarasız renkli lens olsun ters ya da düz takılmasında sakıncası yoktur. Lenslerde ter düz ayrımı vardır ancak en çok takılan kısım gözün bombesine daha çok uyum sağlayacağı için diğer taraf takıldığı zaman rahatsızlık ve batma hissi oluşacaktır.
Lensi, sanki ikiye katlayacakmışsınız gibi hafifçe sıkın. Merceğin kenarı yukarı bakıyorsa (sert kabuklu bir takoya benzer), mercek düz yönlüdür. Kenar dışa doğru eğilirse (başparmağınıza ve parmağınıza doğru), lens terstir.
Kontak lens kullanımında gerekli önlemler alınmadığı taktirde meydana gelebilecek enfeksiyonlar körlüğe varan sonuçları ortaya çıkarabiliyor” diyor.
Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu değilse yine de lensi gözünüzden çıkarıp temizledikten sonra tekrar takın. Hala görmeniz netleşmiyorsa ve rahat değilseniz lensinizi çıkarıp doktorunuza başvurun. Ellerinizi yıkayın ve kurulayın.
Öncelikle lensin süresinin dolduğunu nasıl anlayacağınız üzerinde durulmalıdır. Lensler kullanım süresi dolduktan sonra gözlerde batma, yanma ve görme bozukluğuna neden olur. Bu tür belirtileri hissettiğiniz zaman lensi değiştirmeniz gerekir. Yeni lens aldığınızda lensi sorunsuz şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.
Çok sert yapıda olan kontakt lensler, gözü yorar ve kısa süre sonra netliğini kaybeder. Ayrıca göz kuruluğuna da neden olmaktadır. Çok yumuşak ya da sıvı yapıdaki lensler ise kornea üzerinde durmaz ve görme konusunda zorluklar yaşatır.
Tarihi geçen, olumsuz koşullarda saklanan lens ürünlerini kullanmak gözde yanma ve kızarıklıklara daha ileri boyutlarda enfeksiyonlara neden olur. - Değişim vakitlerinin atlanması, bakım yapmadan lens takmak, pis eller, kirli tırnaklar, durulanmayan eller, terli göz kapakları gözde soğan doğramış gibi yanma yapar .
Kontakt lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı zarına yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde durur. Göz kırpıldıkça göz kapağı kontakt lensin yüzeyinde kayarak, onunu hafifçe hareket etmesine neden olur.
Göze uygun olan lens, iyi ortalanmış olup, korneayı sarar. Gözyaşının dolaşımı için lens hafif hareket etmelidir. Push-up testinde ve göz kırpma sonrasında 1 mm dikey hareket edebilmelidir. Kullanıcı net ve rahat görmeli, lensi hissetmemelidir.
Kontak lens kullanımına başlayan bireyler tarafından en merak edilen soru; gözümüz kontak lense alıştıkça bulanık görme geçer mi? Herhangi bir göz kusuru bulunmayan bir gözde, gözün kontak lense alışması süresi yaklaşık 2 – 24 saat arasındadır.
Yapışmış bir yumuşak kontakt lensin çıkarılması
Ardından, kontakt lensin gözünüzdeki konumunu belirleyin. Gözünüze yapışan kontakt lens korneanızda uygun biçimde ortalanmışsa, lens muhtemelen kurumuştur.
Üretildiği tarihten itibaren lensler eskimeye başlar. Bir lens paketinin açılmamış olması ve son kullanma tarihinin geçmemiş olduğu durumlarda kullanılması gerekir. Aksi bir davranış, çeşitli göz hastalıklarına davetiye çıkartmak anlamına gelmektedir.
Kontakt lense alışmış bir gözde aniden kızarıklık meydana gelmişse hemen doktora müracaat etmek gerekir. Işık hassasiyeti. Yine gaz geçirgen sert lenslerin alışma döneminde olabilir. Ayrıca kornea enfeksiyonunda da ışık hassasiyeti meydana gelebilir.
Lens Takınca Göz Kanlanması Neden Olur? Lens kullanırken gözde kanlanma sorunu görülebilir. Gaz geçirgen sert lens kullanımı esnasında alışma sürecinde gözde kanlanma meydana gelebilir. Gözde enfeksiyon da bu süreçte yaşanabilir.
9. Lens takılı iken ağlamak tehlikeli midir? Kontak lensleriniz takılı iken ağladıysanız, muhtemelen görüşünüzün bulanıklaştığını fark etmişinizdir. Kontaklar lensler belirli miktarda normal gözyaşı taşıyacak şekilde üretilmiştir, fakat bu normalin üstüne çıkarsa görüş bulanıklaşabilir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri