Alarko önceleri Leroy ile ortaklık kurdu. 2015 yılında Leroy Alarko'nun hisselerini ve somon işleme tesislerini satın aldı. İthal edilen somonun % 98'i Norveç'ten, çoğu da taze soğutulmuş olarak getiriliyor. Türkiye'ye ithal edilen Norveç somonu okyanus alabalığı denilen çiftlik balığı.
Somon ve Levrek, Çüpra en yoğun yetiştirilen balıklardan bazılarıdır ve ayrıca çiftliklerden satın alınması en kötü balıklardır. Çiftlikte yetiştirilen somon balığı, doğal olarak yakalanan somondan %27 daha fazla yağ ve %15 daha az protein içerir ve ayrıca zararlı kirleticilerle kontamine olma olasılığı daha yüksektir.
Çiftlik somonu deniz somunundan nasıl ayırt edilir? Deniz somonunun eti tabii astaxanthin' den dolayı parlak kırmızı-pembe bir renktedir ve üzerindeki yağ çizgileri çok incedir. Soluk renkle beraber yağ çizgilerinin kalın olması etin çiftlik somonuna ait olduğunun işaretidir.
Deniz kafeslerinde yetiştirilen Karadeniz somonu da balığı da bağışıklık sistemini güçlü tutması ve vücut direncini artırması nedeniyle tercih ediliyor.
Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır. Norveç'te somonlar çiftliklerdeki dar alanlarda yetişir. Yanlış: Norveç'te somon yetiştiriciliği, yoğun hayvancılık kategorisine dahil değildir. Çiftliklerde Norveç somonlarının geniş alanı vardır.
İlgili 31 soru bulundu
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Çiftlik balığı ile yanyana koyduğunuzda bariz bir fark vardır. Pulları belirgin, büyük ve serttir. Karın bölgeleri daha serttir. Doğal ortamda her an beslenemediğinden yağ oranı daha azdır.
'Türk Somonu' Kayseri'de de üretiliyor. Türkiye, balık çeşitliliği açısından zengin bir ülke, üç tarafımız denizlerle çevrili, ancak iç kesimlerde de sayamayacağımız kadar tatlı su balıklarımız var. İç sularda ürettiğimiz balıklardan biri de büyük ihracat potansiyeli bulunan 'Türk somonu' dur.
Norveç somonu tüketmek ile diğer balık türlerini tüketmek arasında sağlık açısından bir fark yoktur. Yanlış: Dünya Sağlık Örgütü ve Norveç Sağlık Kurumu'nun tavsiyelerine göre, haftada iki ila üç öğün balık tüketmeliyiz ve bunların en az yarısı, Norveç somonu gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin türler olmalıdır.
"Türk Somonu" olarak adlandırılan ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığı'nın, Atlantik Somonuna göre, insan sağlığı için önemli olan toplam doymamış yağ asitleri, toplam omega-3 ve DHA miktarı açısından daha iyi bir değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
Çiftlik (kültür veya yetiştirme) Balıkları: Ülkemizde son zamanlarda denizde, göletlerde veya özel alanlarda balıklar yetiştirilmektedir. Çipura, levrek, alabalık, somon en çok yetiştirilen balıklardır.
Karadeniz somonu dünyada yeterince bilinmemesine rağmen besin değerleri olarak muadilleri Norveç ve Şili somonundan daha yüksek besleyici değerlere sahip ve en az onlar kadar kaliteli bir balık türüdür.
büyük alabalıktır. piştikten sonra görünümü levrek gibidir. yani etleri somon balığına özgü şekilde lif lif ayrılmaz.
Aslına bakarsanız balık söz konusu olunca güvenilir yerlerden almakta fayda var. Çevrenizdeki yerel balıkçılar veya balık marketlerin yanında zincir marketlerden de alabilirsiniz.
Artan balık ihtiyacı sebebiyle her geçen gün yeni balık çiftlikleri kuruluyor ve bu balık çiftliklerinde daha çok çipura, levrek, granyöz gibi balıklar yetiştiriliyor. Yani hamsi, sardalya, palamut, barbunya gibi balıklar deniz balıkları olup mevsiminde tüketilir ve bunların yetiştiriciliği yapılmaz.
Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesindeki kuluçkahane ve büyütme tesislerinde yumurtaları alınan ve 18 aylık yetiştirilme döneminin ardından Yamula Barajı'nda hasadı yapılan Türk somonu, iç ve dış piyasaya sunuluyor. 2021 yılında başlayan hasatlarla birlikte somon üretiminin 3 bin tonu geçmesi bekleniyor.
Denizdeki ağır metaller özellikle yağda depolandığı için büyük balıklar ve dip balıkları sakıncalı olabilir. Mezgit, kalkan, barbun gibi dip balıkları sakıncalı. Bunları hiç tüketmemek ya da yılda bir kere nefsi köreltmek için tüketmek gerekir.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir. Fileto veya dilim olarak alacaksanız, derinin lekesiz olmasına, etin sıkı ve parlak olmasına dikkat edin.
Cıva nedeniyle kesinlikle kaçınmamız gereken 4 tip balık vardır; köpek balığı, uskumru, kılıç balığı ve tile balığı.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
İthal edilen somonun % 98'i Norveç'ten, çoğu da taze soğutulmuş olarak getiriliyor. Türkiye'ye ithal edilen Norveç somonu okyanus alabalığı denilen çiftlik balığı.
Hamsi, sardalya, palamut, istavrit, barbun gibi balıklar bilinen ve mevsiminde yenen deniz balıklarıdır. Ancak yazımızın konusu bu balıklar değil. Zira bu türlerin yetiştiriciliği yapılmamaktadır.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Bunun yanı sıra nehir ağızlarına ve lagüner bölgelere de girer. Türkiye'de daha çok güney sahilleri ve Ege kıyılarında yayılım gösterir. 30-50 gram olanları ince lidaki, 100 gram olanları lidaki, 100-180 gram olanları kaba lidaki, 200 gram ve üzeri ağırlıkta olanları da çipura olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri