Sıcak ortamları seven bir bitki olduğu bilinmektedir. Uzun süre olmamak kaydı ile direk güneş ışığında kalabilir. Az sulama ve az bakım ile çok güzel çiçekler açar. Leş kaktüsü bakımı son derece kolay olan bir bitkidir.
Leş kaktüsü çiçeği tohumla ve gövde çelikleri olarak çoğaltılabilir. Bitki çiçek açtıktan yaklaşık 10 gün sonra solmaya başlar. Çiçeğin yerinde tohuma dönüşen meyve oluşur. Bunu kopararak, tohum olarak kullanabilirsiniz.
Kaktüs bitkilerine asla hayvan gübresi verimi tavsiye edilmez. Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
Leş kaktüs özellikleri
Afrika'nın çeşitli bölgelerinde yetişirler ve çiçekleriyle bilinirler. İşte (Stapelia) leş kaktüs'ün özellikleri: Leş kaktüs ailesinin üyeleri, kuru iklimlerde yetiştirilebilen dayanıklı bitkilerdir. Çiçekleri, büyük, etli, yıldız şeklinde ve ilgi çekicidir.
İlgili 29 soru bulundu
Az sulama ve az bakım ile çok güzel çiçekler açar. Leş kaktüsü bakımı son derece kolay olan bir bitkidir. Kaktüslerin genellikle suyu seven bir bitki olmadığı bilinir. Bunun yanı sıra kaktüs familyasından olan leş kaktüsü de çok fazla suyu seven bir bitki değildir.
Çiçek açması için kaktüsü doğru bir saksıya koymanız gerekmektedir. Kaktüsün boyutu ile saksı uyumlu olmalıdır. Ayrıca torflu çiçek toprağı kullanmak daha uygun olacaktır. Ayrıca kaktüsün yeterli miktarda güneş almasını sağlamanız çiçek açması için yararlı olacaktır.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Kaktüs kışın nasıl bakılır? Evlerde yetiştirilen süs bitkisi kaktüsler sıcak iklim yapısına ayak uydururlar. Bu sebeple kaktüsler kışın sıcak yerlerde yetişebilir. Havadar yerlerde muhafaza edilmesi gereken bu bitkiler kapalı oda veya balkonda, arada havalandırmak şartıyla yetiştirilir.
Ziraa kaktüsler fazla suyu, fazla nemi kesinlikle sevmezler. Fazla sulama ve nem kaktüslerde anından yumuşa başlatır. Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
Kaktüs toprağının sıkıştırılmaması gerekir. Gevşek yapılı bitki toprağı kullanılırsa kaktüs kökleri daha rahat yayılır ve büyür. Ayrıca düzenli olarak eklenen suyun daha iyi emilmesi sağlanır.
Bu türün de, bu şekilde kötü kokmasının sebebi, çürüyen et kokusuna sebep olan kimyasalların, aynı zamanda leş yiyici böcekleri (özellikle sinekleri) üzerine çekmesidir.
Doğru bilinen yanlışlardan biri de çiçeklere yalnızca şekerli su vermektir. Küp şekerleri ezerek bitkinizin toprağına yerleştirebilirsiniz. Fakat şekerli suyu asla yapraklara ve çiçeklere fısfıs ile spreylememelisiniz.
Bitkinin üç dört katı büyük saksılarda, tüm şartlar sağlansa da sulama sonucu, bitki fazla suya maruz kalacağı için çürüyebilir. Sukulentler için genellikle, toprak saksı tercih edilir. Boyalı olmayan toprak saksılar, hava alma özellikleri sayesinde, bitkinin toprağını daha hızlı kurumasına yardımcı olur.
Bu görüntünün sebebi kök çürümesidir. Aşağıdan yumuşamaya ve sararmaya ve de sonrasında kahverengiye dönmeye başlayan kaktüsün kökleri çürümüş demektir. Kaktüslerde kök çürümesinin sebebi de genellikle fazla sulama veya yanlış toprak seçiminden dolayı toprağın nemi fazla tutmasıdır. Yani yine sulama sorunlarıdır.
Yetiştirilen kaktüslerin, en verimli şekilde büyümesi isteniyorsa mutlaka her sene en geç iki senede bir toprakları değiştirilmelidir. Ayrıca büyüyen bitkinin boyutlarına göre saksı da değiştirilmelidir. Her yıl saksı değiştirilirken, bir önceki saksıdan 2 numara daha büyük saksı seçilmelidir.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Kaktüs çiçeklerinin kış aylarında sulanmasına gerek yoktur. Eğer çok kuru olduğu düşünülüyorsa, az bir su verilebilir. Kaktüsler genellikle yaz aylarında gelişme gösteren çiçeklerden biridir. Yaz aylarında havanın ısınmasıyla birlikte sulama işlemlerine başlanabilir.
Kaktüsler sıcak iklimlerde yaşayan bitkiler olduklarından dolayı kış aylarında havadar yerlerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Sıcak hava isteseler dahi kaloriferlerin kapalı olduğu oda ya da kapalı balkonlarda muhafaza ederek her gün havalandırılmak üzere cam-kapı açılması gerekir.
Kaktüsümün adı leş kaktüsü (stepelia ) "Leş kaktüsü" (polis rozeti - damat bohçası ) nün o muhteşem çiçekleri leş gibi, çürük et gibi kokuyor.
Kaktüslerin besin ihtiyacı oldukça az sukulentlerin biraz daha fazladır. İlkbahar ve yaz ayları boyunca 2-3 defa Azot oranı az Fosfor ve Potas oranı daha yüksek bir gübre verilebilir. Piyasada bu oranlarda pek ürün bulunmadığı için hayvan gübresi veya solucan gübresi verilebilir.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Kaynana dili çiçeği bir kaktüs çeşidi olarak bilinir. Bu kaktüs çeşidi hem çiçek açabilir hem de meyve verebilme özelliği bulunmaktadır. Kaynana dili bitkisinin insan sağlığına pek çok faydası da bulunmaktadır. Bu nedenle insanlar tarafından merak edilen çiçek türlerinden bir tanesidir.
Uygun koşulların sağlandığı bir ortam içerisinde yer alan bir kaktüs yaklaşık olarak 150 ile 200 yıl arasında yaşayabilmektedir. 1750 kadar bilinen türü bulunmaktadır. Kaktüs adı Yunancadan gelmiştir. Bununla birlikte Yunanca içerisinde dikenli anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri