Buna göre levh-i mahfûz, ezeli ilahi ilmin kapsamı içerisinde bütün varlıkların kaderini içeren bir kitap olarak anlaşılmaktadır.
İslam dininde kader olarak isimlendirilen, geçmiş ve gelecek tüm olaylar ve varlıklar Allah katında bulunan Levh-i Mahfuz'da yazılı bulunmaktadır. İbn-i Kemal'e göre, Levh-i mahfuz, korunmuş levha demektir. Olmuş ve olacak her şeyin yazılı olduğu kitap anlamındadır. Melekler, Levh-i Mahfûz'u görürler.
Levh-i mahfuz, aynı zamanda levh-i ezeli olarak da bilinir. Buna göre Allah'ın ezeli ilminin bir defteri olan levh-i mahfuzda ezelden ebede kadar bütün her şey yazılıdır ve ahiretin durumu da bundan istisna değildir.
Bütün nesne ve olaylara ilişkin ilâhî ilim ve takdirin kayıtlı bulunduğu kitap. Allah'ın nesneleri ve olayları özellikle sorumluluk doğuran beşerî fiilleri, ezelde planlayıp zamanı gelince yaratması anlamında terim.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Birincisi: Levh -i Mahfuz diğer yaratıklar gibi mahluktur. Yüce Allah'ın zatı dışında her şey mahluktur.
İlgili 16 soru bulundu
Arapça'da korunmuş levha demektir. İslâm'da olmuş ve olacak her şeyin yazılmış olduğu manevî levhayı dile getirir. Olmuş ve olacak şeyler Allah'ın bilgisine bağlı olduğundan Levh-i Mahfuz doğrudan Allah'ın ilim sıfatı ile ilgilidir.
Kaderin bu levhasında değişiklik olurken ve bu defterdeki yazıların meydana gelmesi bazı şartlara bağlanmışken, kaderin diğer defteri olan “levh-i mahvı âzamda” ise hiçbir değişiklik olmamaktadır.
Elvah-ı Mahfuza adıyla da bilinen Levh-i Mahfuz Allah'ın bilgisi dahilinde olan her şeyin yazılı olduğu soyut bir levhadır. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde bu levhadan ''her şeyin yazılı olduğu kitap'' olarak bahsedilir. Bazı alimlere ve sufilere göre İsrafil tarafından korunmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Levh-i mahfuz, Arapça'da korunmuş levha demektir. İslâm'da olmuş ve olacak her şeyin yazılmış olduğu manevî levhayı dile getirir.
Kaynak eser olan Levh-i Mahfuz, 1300 sayfalık bir cilt. Sayfa düzeninde yapılan yeniliklerle sayfa sayısı 936'ya düşürüldü. 516 sayfası yeni yazılarla genişletilmiş olan Tanrı'nın doğum günü, 420 sayfası ise yepyeni ikinci kitap: İndigo Mehdi.
"Levh-i Mahfuz" adı Kur'an'da yalnız bir âyette geçer. Bu âyette Kur'an'ın Levh-i Mahfuz'da bulunduğu bildirilir. Ancak hiçbir tanım getirilmez. Buna karşılık birçok âyette nitelikleri belirtilerek tanımlanır.
Levh-i mahfûzda bulunduğu ifade edilen Kur'ân-ı Kerîm'in (el-Burûc 85/21-22) âyetleri ramazan ayında mübarek bir gecede (Kadir gecesi) buradan indirilmiştir (el-Bakara 2/185; ed-Duhân 44/2-3; el-Kadr 97/1).
Ezel zamandan ve mekândan münezzeh olan, başı ve sonu bulunmayan, hiçbir kayda bağlı olmayan Allah'ın sıfatıdır.
Buruc Suresi, 22. ayet: Levh-i Mahfuz'dadır.
“Allah dilediğini mahv, dilediğini isbat eder, kitabın aslı onun katındadır” meâlindeki âyette (Ra'd 13/39) mahv, “Allah'ın bir şeriatın hükmünü diğer bir şeriatla kaldırması (nesh)” veya “levh-i mahfûzda yazılı olan bir şeyi silmesi”, isbat ise “bir şeyin yerine başka bir şeyi kaydetmesi” veya “tabiattaki bazı şeyleri ...
Levh-i Mahfuz; iki kitabın birleşimidir. Devamı olan diğer kitap da Şeyhtan ın Son Günü dür. Levh-i Mahfuz 1-2-3 aldığınızda fiziki olarak iki kitap ancak içerik olarak 3 kitap almış olacaksınız. Levh-i Mahfuz 3 kitaptan oluşan bir seridir.
Tamlamadaki mahfûz kelimesi ise korunmuş, muhafaza edilmiş anlamlarına gelmektedir. Buna göre levh-i mahfûz kavramı korunmuş, muhafaza edilmiş levha demektir.
Levh-i Mahfûz tabiri, korunan bir levha anlamında olup, Kur'an'ın iyi muhafaza edildiğini ve hiçbir zaman hiçbir kimse tarafından bozulamayacağını, ilave ve çıkarmalarda bulunulamayacağını ifade eden Allah'ın ilminde kaim olduğunun mecâzi bir ifadesidir.
LEVH-İ MAHFUZ (2 CİLT BİRARADA)
Levh-i Mahfuz; A ve B yüzünden oluşan, A yüzünde Tanrı'nın Doğum Günü'nü , B yüzünde Peygamber Çocuklar'ı anlatan, iki ayrı kitabın birleşimidir.
Levh-i kalem ne demek? Levhayı yazan kalemdir. Daha açık ifadeyle, İslam'a göre, üzerine insan kaderinin, olmuş ve olacakların yazılı olduğu ilahi levhayı, levh-i mahfuzu yazan kalem anlamına gelir.
(İslâm) "Kitabın anası, esası" demek olup Levh-i Mahfûz ve İlm-i İlâhî'de ezelî ve ebedî olarak mahfuz bulunduğuna inanılan Kur'an'ın aslı mânâsında kullanılan bir tabir.
Bu konudaki görüşler de şöylece sıralanabilir: 1. Allah'ın zâtî ilminden ibaret olan kader değişmez, fiilî ilminden ibaret olan kader ise değişebilir, bu da levh-i mahfûzda veya meleklerin ellerinde bulunan sayfalarda insanların işledikleri amellere göre vuku bulan değişikliktir.
Kader, Allah'ın gelmiş, gelen ve gelecek her şeyi bilmesidir. Bu nedenle Allah bildiği için bir dua ediyor değiliz, biz dua edeceğimiz için Allah onu biliyor. Şu hâlde Allah'ın ilmi değişmeyeceğine göre, kader de değişmez.
“Kazâ-i mu'allak, Levh-i mahfuzda yazılıdır. Eğer o kimse, iyi amel yapıp, duası kabul olursa, o kaza değişir.” Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri