Reçel, büyük yoğunlukta şeker içermektedir. Bu şeker meyve şekeri ve şeker pancarından elde edilmiş beyaz şekerdir. Şeker bir karbonhidrattır. Bu yüzden reçel karbonhidrat olarak bilinmektedir.
Çeşitli meyvelerde bulunan C vitaminleri reçellerle birlikte her zaman tüketilmemizi sağlar. Reçel çeşitlerinin içerisinde bulunan C vitaminine baktığımızda; vişne reçeli 0.4 mg,kayısı reçeli 7.2 mg, çilek reçeli 32.4 mg, portakal reçeli 28.2 mg, incir reçeli 1.8 mg C vitamini içermektedir.
İyi bir E vitamini, kalsiyum, demir, bakır ve antioksidan kaynağıdır.
İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandırır ve kolaylaştırır.Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir.Vücuda kuvvet ve enerji verir.Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.Halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelir.Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir.Nezle ve bronşite faydalıdır.
Reçel tipik olarak meyve ve sebze parçalarından elde edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu şeker meyve şekeri ve şeker pancarından elde edilmiş beyaz şekerdir. Şeker bir karbonhidrattır. Bu yüzden reçel karbonhidrat olarak bilinmektedir.
Şeker grubu: Şeker saf karbonhidrat olarak biliniyor ve sadece enerji içeriyor. Bu özelliğinden dolayı günlük beslenmede şekere çok az yer veriliyor ya da verilmiyor. Bunun yanında enerji ihtiyacı yüksek olan çocukların şeker, reçel, bal, pekmez ve benzerleri ile şekerli ve tatlı türünden besinleri (kek, dondurma vb.)
Reçel Kilo Aldırır mı? Özellikle kahvaltılarda tatlı ihtiyacını gideren reçel çeşitleri, besin değerinin büyük kısmını şekerden aldığı için diyette uzak durulması gereken yiyeceklerdendir.
Reçel, Jöle Ve Marmelat Çeşitleri % 98,52 karbonhidrat, % 0,18 protein, % 0,21 yağdan oluşur.
Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür.
Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Reçeli öteki meyve saklama yöntemlerinden ayıran en önemli özellik, meyvenin hem suyunu hem de kendisini içermesidir. Meyvenin küçük parçalar halinde kesilmesi, ısıtılması, şeker eklenmesi ile elde edilir.
Reçeller, yaş veya kuru meyvelerin veya içlerinin veya bazı çiçeklerin veya yapraklarının mahalli usul ve adetlere göre sadece şeker ve glikoz karışımı veya sadece glikozla veya meyve şekeri ile muayyen koyuluğa kadar kaynatılmasıyla hazırlanır.
Karbonhidrat türleri
En önemlileri; glukoz (dekstroz, üzüm-mısır şekeri), fruktoz (meyve şekeri), galaktozdur. Glukoz, hücrelerde yakıt olarak kullanılan ana enerji kaynağıdır; kan şekeri olarak bilinir. Disakkaritler: Birbirine bağlanmış iki monosakkarit molekülüdür. En önemlileri; laktoz, maltoz, sukrozdur.
Temel besin ögelerinin başında gelen karbonhidrat, vücuda enerji veren ve doğada en fazla bulunan organik bileşenlerin genel adıdır. Temelde hücre solunumunda ilk enerji kaynağı olarak kullanılan organik moleküllerdir. Bu nedenle solunumla yıkımı kolay, artıkların atılması sorunsuz ve besinlerle alınma oranı yüksektir.
Doğrulanmış Cevap. Reçel bazen çilek vişne vb. ninden oluşur. O meyelerde karbonhidrattır. Reçelde de şeker bulunur.
Öncelikle beyaz un ile yapılan tüm hamur işleri, pirinç pilavı ve makarna gibi besinlerden uzak durmalısınız. Şeker ve şeker içeren reçel, bal, pekmez, marmelatlar ile gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi şeker içeriği yüksek gıdalardan vazgeçmelisiniz.
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
Pekmezli yoğurt, içinde bulunan pekmez nedeni ile gereğinden fazla miktarda tüketildiği zaman kilo almaya neden olabilir.
Sade yoğurdunt adınan hoşlanmayanlar için reçelli yoğurt lezzetli bir alternatif olacaktır. Yoğurtta ve sütte bulunan kalsiyum ve fosfor başka hiç bir yiyecekte yoktur. Kemik ve diş gelişimi açısından süt ve yoğurt tüketmek gerekmektedir.
Kilo vermek ya da fit bir görünüme sahip olabilmek için diyet programına başlayan kişilerin uzak durmaları gereken maddelerden biri de rafine şekerdir. Ev yapımı ya da market ürünü reçellerin hepsinde yüksek miktarda rafine şeker yer alır. Bu nedenle diyet reçeller tercih edilmelidir.
Tahıl ve tahıl ürünleri özellikle karbonhidratlar (nişasta, lif), vitaminler, mineraller ve diğer besin ögelerini içerir. Bu grup besinlerin önemli kısmı karbonhidrattır. Bu nedenle de tahıllar vücudun temel enerji kaynağıdır.
Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının hızlı kaybını önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri