Doç. Osman İrfan İlhak, yaptığı açıklamada, tezgahta satılan alabalık, sazan, çipura ve levrek balıklardan 15'er adet alarak, içerdikleri kadmiyum, kurşun, bakır, çinko ve demir gibi bazı ağır metallerin miktarını incelendiklerini söyledi.
Lüfer, levrek, trança, ton balığı, somon gibi balıklar da biraz daha fazla civa içermelerine rağmen besin değerleri oldukça fazladır. Bu gruptaki balıkların haftada en fazla 1 kez tüketilmesi önerilmektedir.
Balıklarda, arsenik, kurşun, cıva ve kadmiyum ağır metallerinin birikimine baktık. Dört balık ve bir ton balığı konservesinde kilogramda 1 miligram değerinin üzerinde arsenik tespit edildi. Bazı balıklarda da sınır değerlerinin altında olsa da diğer ağır metallere rastladık.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Hamsi, sardalya, ringa, dil, somon, tirsi, Karadeniz levreği, mezgit ve kedi balığı gibi genellikle su yüzeylerinde yaşayan balıkların ağır metal düzeyi düşüktür.
Balığın derisi mat, solungaç kapağı üzerindeki kırmızımsı leke çok açık renktedir. LEVREK: Doğadan yakalanan levreklerin pulları daha sert bir şekilde deriye yapışmış ve tamdır. Balığın bütün pulları üzerindedir. Derisi parlak ve gözler canlıdır.
Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
Balık türlerinden biri olan levrek oldukça faydalı bir besin olarak karşınıza çıkıyor. Levrek faydaları arasında protein deposu bir deniz canlısı olması yer alıyor. İçerisinde A, B1, B2, B6 ve D vitaminlerini bulunduran levrek; karbonhidrat içermemesi bakımından sindirimi de kolay bir öğün oluyor.
Levrek balığı, çipura ile birlikte ülkemizin en lezzetli balıklarından biridir. Ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Eti dolgun, beyaz ve yağsızdır. Yavruyken yengeç, karides ve kurtçuklarla beslenir.
Dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda cıva düşüktür. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi haftada iki öğün düşük miktarca cıva içeren balık tüketiminin sağlık için risk oluşturmadığını bildirmiştir” dedi.
Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır. Levrek buğulama için öncelikle balığı iyi temizlenmesi gerekir. Temizlenme sırasında fileto yapılmalı, derisi ve kılçıkları da alınmalıdır.
Taze bir şekilde yenilmesi gereken levrek, sığlıklarda da avlanabilmektedir. Çiftliklerde üretiminin yoğun biçimde yapılması sayesinde levreklere her mevsim kolaylıkla ulaşılabilir. Az yağlı balık türleri arasında yer alan levrek, hafif ve besleyici bir deniz ürünü olarak göz doldurmaktadır.
Özellikle palamut balığı olduğunu düşünürken aslında "tombik" adı verilen ve ağır metaller barındırma riski taşıyan bu balığı tüketmek, istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor.
Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır. Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır.
Levreğin çok lezzetli bir balık olduğunu bilmeyen yoktur. Bu yüzden balık alırken levrek balığı sıkça tercih edilmektedir. Levreği fırında, ızgarada veya tavada pişirebilirsiniz. Bu balık türü her türlü pişirme yöntemi ile çok nefis olmaktadır.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır.
Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (ITQI) tarafından bu yıl 13. kez yapılan ve toplamda Michelin yıldızlı dünyaca ünlü 130 şef ile sömeliyenin jüri üyeliği yaptığı yarışmada iki Türk firması'nın ürettiği Levrek ve Çipura (Çupra), dünyanın en kaliteli balıkları seçildi.
Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir. Kılıç balığı, ton balığı, köpekbalığı gibi büyük balıklar yüksek miktarda cıva içerir. Midye gibi kabuklu deniz ürünlerinde cıva birikimi fazladır. Bunları tüketmekten kaçının veya ayda en çok 2-3 defayla sınırlandırın.
Somon türlerinin hepsi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık türleri arasında yer alır.
Besin değeri açısından da zengin olan uskumru balığı pek çok protein ve vitamin içerir. İlk akla gelen uskumru Omega 3 açısından zengindir bilgisi olsa da uskumru sadece Omega 3 açısından değil; A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından da zengindir.
Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, beyin sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemli olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri