Balık türlerinden biri olan levrek oldukça faydalı bir besin olarak karşınıza çıkıyor. Levrek faydaları arasında protein deposu bir deniz canlısı olması yer alıyor. İçerisinde A, B1, B2, B6 ve D vitaminlerini bulunduran levrek; karbonhidrat içermemesi bakımından sindirimi de kolay bir öğün oluyor.
Levrek balığı kılçıkları bulunan balık türleri arasında yer alır. Özellikle yaka kısmını yerken dikkatli olmalısınız.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Taze deniz levreği asla kötü kokmaz ve taze bir görünüme sahiptir. Balığın gözleri parlak ve temizdir. Derisi nemli ve parlak pulları olmalıdır.
Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır. Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır.
İlgili 16 soru bulundu
Balık türlerinden biri olan levrek oldukça faydalı bir besin olarak karşınıza çıkıyor. Levrek faydaları arasında protein deposu bir deniz canlısı olması yer alıyor. İçerisinde A, B1, B2, B6 ve D vitaminlerini bulunduran levrek; karbonhidrat içermemesi bakımından sindirimi de kolay bir öğün oluyor.
Balığın derisi mat, solungaç kapağı üzerindeki kırmızımsı leke çok açık renktedir. LEVREK: Doğadan yakalanan levreklerin pulları daha sert bir şekilde deriye yapışmış ve tamdır. Balığın bütün pulları üzerindedir. Derisi parlak ve gözler canlıdır.
En iyi tadı veren çeşidi deniz levrekleridir. Levrek balık türleri arasında lezzetli eti ile oldukça ünlüdür. Sofralarda da özel bir yeri olan levreklerin taze olarak tüketilmesi gerekir.
Çipura, levrek, mercan, sardalya, istavrit, kefal, palamut, barbunya gibi çok ufak olmayan balıkların taze olup olmadığını kuyruğunun dik durmasına bakarak bu yöntemle kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.
Bu sayede 160 - 180 dereceye ayarladığın fırında balığın leziz bir şekilde pişerek servise hazır hale gelebilir. İstavrit, levrek, çipura, hamsi, kalkan, karagöz ve palamut; fırında pişirmek için en ideal balıklardır.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Suda bir güzel yıkayalım ve kurulayalım. Balıkların üzerine baharatlarını atıp elimiz ile iyice yedirelim. Sonra una batırarak yağlanmış tavada altını üstünü kızartalım. Kızarınca servis tabağımıza alalım.
Balıkların içine ve üzerine azar azar zeytinyağı gezdirelim. Tuz ve karabiber serpelim. Soğanları, domatesi ve limonu dilimleyerek balıkların içine yerleştirip fırına sürelim. 160 derecede 45-50 dakika kadar pişirelim.
Levrek Tava Tarifi
· Pişirmeden önce filetoları tuzlayıp unlayın. · Filetoları daha önceden kızdırmış olduğunuz yağa bırakın. Her iki tarafı 4-5 dakika kızartın. · Pişen fileto dilimlerini fazla yağı çekmesi için peçete serdiğiniz tabağa dizin.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Marine malzemesini Levrek Filetoların altına ve üstüne sürüp, streç ile kapatıp, 1 saat buzdolabında dinlendirin. Elektrikli ızgarada veya mangalda her iki tarafını da 5-6 dakika pişirip sıcak servis yapın.
Levreği marine ederek veya sade bir şekilde pişirebilirsiniz. Levrek balığı, fırında, kızartma, ızgara, güveç, haşlama ve buğulama yöntemleriyle pişirilebilir. Lezzetli olması için pişirmeden önce marine etmenizi öneriyoruz. Marine sosu olarak bir kabın içerisine sıvı yağ, limon suyu, tuz ve pul biber ekleyin.
Güzel bir sohbet oldu.Deniz levreği parlak ve sert pullu gõvdeye sahiptir.Gövde ve kafa orantılıdır.Çiftlik levreği daha mat ve pullar az kafa ve gõvde orantısızdır.Baş kısmı ve karın kısmında kırmızı leke bulunur.Çiftlik balıkları çok sayıda olduklarından birbirlerine sürtünmeleriyle vücutlarında pullar daha azdır.Bu ...
Alabalık (5 mcg/100 gr), levrek(1 mcg/100 gr) ve somon (14 mcg/100 gr) balıkları B12 vitamini bulundurur.
Levrek. Bir diğer beyaz etli balık türü olan levrek, tatlı veya tuzlu suda yetişebilen bir balıktır. Oldukça lezzetli olan bu balık türü birçok balık tarifi içerisinde kullanılır. Levreğin 100 gramında yaklaşık olarak 90 kalori, 0.7 gram omega-3 yağ asidi ve 19.4 gram protein bulunur.
Tüm Akdeniz ve ona bağlı Karadeniz, Marmara, Ege denizlerinde, Akdeniz dışında Norveç ve Senegal arasındaki Doğu Atlantik kıyıları doğal yayılım alanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri