Tatlısu levreği (Perca fluviatilis), Percidae familyasından bütün Avrupa'da yaygın olan bir etçil tatlısu balığı türü. Türkiye'de Batı Karadeniz ve Marmara Bölgesinin tatlısularında bulunur.
Somon, yılanbalığı, işkine balığı, çizgili levrek ve dilbalığı gibi balıklar tatlı sulardan ve hafif tuzlu sulardan tutun da deniz suyuna kadar değişiklik gösteren çok çeşitli tuzluluk derecelerinde yaşayabilir ya da hayatta kalabilirler.
Levrek balıkları, tüm Akdeniz'den, İngiltere'nin kuzey sahillerine ve Kanarya Adaları'na kadar yayılım gösterir. Deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu, çamurlu-sığ biotoplarda, sıcaklığa ve tuzluluğa karşı gösterdiği toleransı ile nehir ağızlarında ve lagüner bölgelerde yaşayan bir littoral bölge balığıdır.
Küçük balık sürülerinin bulunduğu alanlar genellikle sürülerinde bulunduğu alanlardır.Bu yüzden balığı derinlerde aramanıza gerek yoktur. Fakat bu işin püf noktası taşlık alanlardır. Şayet levreğin bulunduğunu bildiğiniz bir göldeyseniz o zaman bakmanız gereken ilk yer dibi veya kenarı taş dökümü olan yerlerdir.
İlgili 35 soru bulundu
Levrek, kayalık ve dalgalı bölgelere genellikle sabah gün doğarken ya da akşam gün batarken avlamak için gelir. Bazı durumlarda kum ve sakin olan denizlere de gelebilir. Özellikle tatlı suyun denize karıştığı bölgelerde levrek bulunabilir.
Genel olarak; Karadeniz için yaz aylarında, Marmara için ilkbahar başlarında, Akdeniz için kış aylarında, Ege için sonbaharda avlanmak daha uygundur.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Sazan (Cyprinus carpio), sazangiller (Cyprinidae) familyasına adını veren tatlı su balığı.
LEVREK, MİNEKOP, EŞKİNE.
Levrek, özellikle Avrupa ülkeleri arasında en yaygın ve en fazla tüketilen deniz balıklarının başında gelir. Hem doğal avcılık hem de balık çiftliklerinde üretim yolu ile büyük miktarda levrek üretimi sağlanır.
levreğin yaşam evresinde küçükten büyüğe adı değişse de, balıkçılarda 250 gramdan kiloluğuna kadar ekserisi levrek adı altında satılmaktadır. lezzetli bir balıktır, ancak dikkat edilmesi gereken iki husus var. birincisi, bunun büyüğü makbüldür.
Levrek diğer birçok balık gibi protein açısından oldukça zengindir. Yağ oranı düşük olan levrekler, bolca vitamin ve minerale sahiptir. Levrekte, kalsiyum ile potasyumun yanında sodyum ve demir de mevcuttur. A vitamini de levrekte bolca yer alan vitaminler arasında bulunmaktadır.
Denizin yüz metrelik üst kısmında yaşayan hamsi, istavrit, uskumru, palamut gibi göçmen balıklara yüzey balığı, daha aşağıda bulunan mezgit, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan gibi balıklara dip balığı deniyor.
HANGİ BALIKLAR TERCİH EDİLMELİ? Derin sularda en riskli olan deniz ürünü midyedir. Ağır metalleri tutma kapasitesi oldukça yüksektir. Bunun dışında mezgit, levrek, lüfer, barbunya, kefal ve kalkan gibi derin su balıklarının besleyici değerleri çok yüksektir ancak hangi denizden avlandıkları çok önemlidir.
Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.
· Levrekleri daha önce zeytinyağı, limon suyu, karabiber ve tuz ile çırpıp hazırladığınız sos ile iyice ovalayıp fırına dizin. · Her bir levreğin karnına defne yaprağı koyun. Bu şekilde 1 saat bekleterek sosu iyice çekmesini sağlayın. · Daha sonra 200 dereceye ayarladığınız fırına levrek dolu tepsiyi koyun.
Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar. Çipura, barbunya, dil, kalkan, kırlangıç, lahos, mercan, mezgit, tekir, pavurya, karides, ahtapot böcek ve ıstakoz bunlardan bazılarıdır.
Dağılım ve habitat. Hamsi, subtropikal iklim denizlerinde 400 metre derinliğe kadar olan alanda yaşayan oseanodrom bir tuzlu su balığıdır.
👉 Denizin yüz metrelik üst kısmında yaşayan hamsi, istavrit, uskumru, palamut gibi göçmen balıklara yüzey balığı, daha aşağıda bulunan mezgit, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan gibi balıklara dip balığı deniyor.
Taze deniz levreği asla kötü kokmaz ve taze bir görünüme sahiptir. Balığın gözleri parlak ve temizdir. Derisi nemli ve parlak pulları olmalıdır.
Levrek, genellikle küçük balık, yengeç ve karides ile beslenir.
Levrek yakalamak için hem sahteler hemde canlı yem kullanabilirsiniz. Örneğin liman içlerinde kıyı oltacıları büyük oranda canlı kaya balığı, ispari ya da gümüş balığı kullanırlar.Canlı yem olmadığı durumlarda ölü sardalya bir iğne serisine sarılarakta levrek yakalanabilir.Tekne balıkçılığında ise canlı yem favoridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri