+layın, +leyin: Aslında bir isim çekim eki olan bu ek zamanla kalıplaşarak günümüzde zaman isimleri türeten bir yapım ekine dönüşmüştür. +cılayın, +cileyin: Günümüzde pek işlek olmayan bu ek zamirlere “gibi, kadar” anlamı katmaktadır.
Özet: /+lAyI/, /+lAyU/, /+lAy/ ve /+lAyIn/ eki, ek kalıplaşması yolu ile oluşmuş birleşik bir ektir. İsim tabanlı (bulıtçılayu, sulayın) sözcüklere gelen bu ek sınırlı olarak /+lAyIn/ şeklinde sıfat-fiil ekinden (vardıgınlayın, ısırdugunlayın) sonra da kullanılır.
+lI eki de çalışmalarda genellikle yapım ekleri içinde değerlendirilmektedir. Ancak söz konusu ekin tüm kullanılış özellikleri detaylı olarak incelenince ekin her kullanılışında tam bir yapım eki özelliği göstermediği görülmektedir.
Çatı ekleri, aslında, şekilce fiilden fiil türeten eklerdir. Bu bakımdan aynı şekil birliği içindeki öteki yapım ekleri ile ortaklaşırlar.
İlgili 36 soru bulundu
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Çekim ekini yapım ekinden ayırt etmek için sözcüğün yapısına bakmak yeterlidir. Cümle içerisinde yapım ekleri daima çekim eklerinden daha sonra gelecek şekilde sıralanır. Nadirde olsa bazen farklı örneklerle karşılaşılabiliyor olsa da bu durum Türkçedeki pek çok sözcük için geçerli olma özelliği taşımaktadır.
Türkçede dört çeşit yapım eki vardır: 1. İsimden isim yapma ekleri: İsim kök ve gövdelerinden farklı isimler yapar. 2.
Yukarıda zikrolunmuş bütün bu hallerin gösterdiği gibi Türk dillerinde küçültme şekilleri dıştan görünüş benzerliği, fonksiyon benzerliği veya vazife benzerliği bakımından gövdeye bağlı olan yeni kelimeler olarak kullanılır, yani küçültme ekleri yapım eklerinin vazifesini yapar.
Banguoğlu'nun değerlendirmesi, ilerleyen bölümlerde daha ayrıntılı olarak incelenecektir. 1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Çalışmamızda esas olarak kullanacağımız +lIk yapım eki ise eklendiği sözcüklere yer, meslek, alet, araç gereç, makam, rütbe, soyut, özellik, topluluk, bağlılık, sayı ve renk adları anlamı katarak yeni sözcükler türetir.
Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me'dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma'ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
Türemiş sözcükler bir ya da daha fazla sayıda yapım eki alır. Örnekler: Susuz. (Su kelimesi -suz eki almıştır) İki sözcüğün birleşmesiyle oluşan sözcüklere ise birleşik yapılı kelime denir.
Bunların dışında az da olsa “+la”, “+layın” eklerinin de kullanıldığı görül- mektedir. şeklindedir. Vasıta hâli eki görevinde kullanılan “bile, bilen, birle, birlen, ilen” şekilleri vardır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. a. Kişi adları, soyadları ve takma adlar: Atatürk'ün, Fatih Sultan Mehmet'e, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık Kemal'se.
İsimden isim yapım ekleri, isimden fiil yapım ekleri, fiilden isim yapım ekleri ve fiilden fiil yapım ekleri çeşitleri olarak sıralanabilir. İsimlerden isim türetmek için kullanılan yapım eklerine isimden isim yapım ekleri denir.
Türkçesi'nde de +c'li olması gereken yerlerde, ekin +ç'li olduğu kelimeler şunlardır: alaçık, balçık (Biray 1999: 37). +cIK eki asıl küçültme ekidir.
Hal durum ekleri, iyelik ekleri, ilgi zamiri (-ki), çokluk eki (-lar/-ler), soru eki (-mi), ek-fiil ekleri, tamlama eki, eşitlik eki (-ca/-ce) ve vasıta eki (-la/-le) isim çekim ekleri çeşitleridir.
B'de “biz - i” D'de “deniz - i” E'de “silgi - y - i” sözcüklerinde belirtme hâli eki vardır.
+lık, +lik, +luk, +lük: Türkçenin en işlek yapım ekidir. İsim cinsinden kelimelere gelerek yeni isim ve sıfatlar türetir. Bu ek çoğunlukla araç gereç, eşya, meslek, ülke, ilçe, köy, mahalle, semt, rütbe ve makam, din ve mezhep isimleri ile soyut isimler yapmada kullanılır.
Dil. "Ölüm" sözcüğü Eski Türkçedeki öl- fiilinden +im son eki ile türemiştir.
Bu makalede isimden isim yapım eki olan +slz/+sUz ekinin tarihi ve modern Türk dili alanında kullanımı incelenecektir. Türkçenin morfolojisi içinde isimden isim yapım kategorisinde yer alan +sIz,+sUz, isimlere gelerek olumsuzluk (negation) veya yokluk (lack) bildiren, geniş kullanım alanına sahip eklerdendir.
Yapım Eki Nasıl Bulunur? Yapım ekini bulmak için kelimenin köküne bakılır. Eğer kelimenin anlamı aldığı ek ile değişmişse yapım eki, değişmemişse çekim ekidir. Bu kelimede -ta eki, sözcüğün anlamını değiştirmediği için çekim ekidir.
Mastar Ekleri
-mak ve -mek ekleridir. Fiil kök ve gövdelerinin karşıladıkları oluş, kılış ve durumları gösteren fiil adları kurmak için kullanılan eklerdir.
Kelimelerin nasıl ilk anlam ve kullanımları varsa, eklerin de böyle bir ilk kullanım ve anlamları vardır. Bu ekler de ilk defa çekim görevi ile ortaya çıkmışlardır. Daha sonra bu ekleri alan kelimeler sıfat-fiil görevinde kullanıldıkları için bu kelimelerin eklerinin yapım eki görevinde oldukları sanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri