Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin. Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Sarmanın iç harcını hazırlamak için; yarım su bardağı zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. 3 adet rendelenmiş soğanı hafif renk alana kadar kavurun. Ardından üzerine 1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstığı da koyup kavurmaya devam edin.
İç harcı için ince kıyılmış soğanı bol yağda kavurup salça ekliyoruz. Pirinç bulgur ve baharat ilave edip azıcık kavuruyor ve 1 su bardağı kadar kaynar su katıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekince altını söndürüp kıyılmış nane ve maydanoz katıp karıştırıyoruz. Biraz ılıyınca sarma işlemine geçilebilir.
Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır.
İlgili 22 soru bulundu
Sarmanın püf noktaları:
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
"Yedi Çeşit Baharat" adıyla satılan baharatlar tercih edilebilir. Yaprak sarmasının içine kimyon konur mu? Sıklıkla kullanılan lezzetlendiriciler arasında kimyon, karabiber, sumak, pul biber, nane, maydanoz, dereotu, sarımsak yer alır.
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Yapılışı:
Doğranmış soğan, sarımsak, maydanoz, pirinç, kuru nane, rendelenmiş domates, sıvı yağ, salça, tuz ve karabiber karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır.
Sosu için zeytinyağında salça ve rendelenmiş sarımsağı kavuruyoruz. Nanede atıp üzerine bir çay bardağı kadar su koyup kaynatıyoruz. Sarmaların üzerine döküp sosu çekmesini sağlıyoruz. Sosunu çeken sarmalarımızı biraz dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
Sarmaya başlamadan önce de harcımıza nar ekşisi eklenir, iyice karıştırılır ve sarma işlemine geçilir. Sarmalar tencereye dik şekilde dizilir. Tencerenin üzerine kalan sumak suyu, biraz tuz, azıcık zeytinyağ ve severseniz sulandırılmış salça eklenir. Mümkün olduğunca sarmalar sumak suyunda pişmeli.
Sarmış olduğunuz yaprakların üzerine isteğe bağlı olarak da zeytinyağı ya da limon ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir. Sıcak su ilave ettikten sonra bu noktadan itibaren artık sarmaları pişirmeye başlayabilirsiniz.
Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler
Bir demet maydanoz. 1 tatlıkaşığı Nane (tazeyse bir avuç) 1 tatlıkaşığı Kekik (tazeyse bir avuç)
Hepsini sarıp dizdikten sonra 2 limon suyunu ve biraz suyu da karıştırıp sarmaların üzerine döküyoruz. Üzerine tabak kapatıp kısık ateşte yarım saat civarı pişiriyoruz. Servise limon dilimleri ile sunuyoruz. Afiyet olsun.
1 kg taze yaprak. 3-4 adet kuru soğan(bol soğanlı güzel oluyor) 2 su bardağı pirinç
Bulgur, salça, biber, karabiber ve tuz bir bardak suyla karıştırılarak harç elde edilir. Çukur bir kâsede dört yumurta kırılıp tuz katılarak çatalla çırpılır ve tavada ısıtılan yağa dökülerek kayganak pişirildikten sonra sarmanın harcına katılarak** çok ezilmeden karıştırılır, bir kısmı da üzerine konulabilir.
3 bardak sıcak su koyup biraz tuz karabiber azcık pul biber ekleyip tel çırpıcı ile iyice karıştırıp tenceredeki yaprakların üzerine gezdirerek döküyoruz. Salçalı su miktarı yaprakların üzerini azcık kapatsa yeterli.
İç harcı hazırlarken soğan, kıyma, pirinç, maydanoz, karabiber, tuzu karıştırarak yoğurun. Dizdiğiniz salamura yaprakların içine yerleştirmeye başlayın.
Yaprak sarmasının pişme süresi tencerede 45-50 dakika, düdüklüde ise yalnızca 15-20 dakikadır.Yaprak sarması pişirirken 2-3 su bardağı su ile pişirilir.
Daha sonra bir tencereye zeytinyağı ve rendelenmiş veya çok ufak doğranmış kuru soğanı koyun, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından tencereye kuş üzümü, fıstık, karabiber, pulbiber, tuz, nane ve limon suyunu ekleyin. Bu karışıma en son yıkadığınız pirinci ekleyip bir kaç dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
Şeker ve maydanoz hariç baharatlar eklenir. Bir iki karıştırmadan sonra üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su eklenir ve tencerenin kapağı kapatılır. Suyu çekilene kadar pişirilir. Soğuduktan sonra küp şeker, ince kıyılmış maydanoz eklenir ve karıştırılır.
Sarmaların üzerine limon dilimleri konur; sarmanın hizasını geçmeyecek şekilde tencereye su eklenir ve kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Üzüm yaprağı, kıyma, pirinç, bulgur, tereyağı, soğan, domates salçası, biber salçası, kırmızı biber, karabiber, yenibahar, tuz.
Soğanları minik minik doğrayın, maydanoz ve naneyi incecik kıyın, sarımsakları ezin, domatesleri minicik doğrayın. Pirinç, salçalar, zeytinyağı ve baharatları da ekleyip karıştırın. Yaprakları süzün ve damarlı yüzeyi üste gelecek şekilde bir tepsiye alın. İç harcından bir tatlı kaşığı kadar koyup sıkıca sarın.
Öncelikle yapraklarımızı bol suda güzelce yıkayalım, ardından yarım kahve fincanı sirkeyi geniş bir kaba koyup suyla karıştıralım, yapraklarımızı içinde 20 dk falan bekletelim ki ilaç mikrop varsa alsın. Ben saramanında içini kavurarak yapanlardanım daha lezzetli oluyor sanki.
Yaprak sarmasında bulgur çok tercih edilmez. Pirinçle hazırlayacağınız iç harçlarda da kırık pirinç kullanın ve pirinci mutlaka önden yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Bu şekilde pirinçlerin sert kalmasını engellemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri