Hareket GLBTT kelimesini kullanmaya başlamış ancak lezbiyenlerin toplumda "yok" sayılıyor oluşu sebebiyle, L harfi başa alınmış ve kadınlara bir tür pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Yurtdışındaki bazı örgütler bu çatı kelimeye daha sonradan interseksüelleri temsilen I ya da queeri temsilen Q harflerini eklemişlerdir.
Ultracel Q+ tedavisi aslında basit, risksiz ve yara izi bırakmayan bir gençleştirme uygulamasıdır. Ameliyatsız yüz germe yaptırmak isteyenlerin daha sağlıklı, daha genç bir cilde sahip olmalarını sağlayan bu teknikler için profesyonel ekipmanlar kullanılmaktadır.
Bu bazen LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti) şeklinde de yazılır. 1900'lardan itibaren kullanılmaya başlayan “LGBT”, eşcinsel hakları mücadelesinde kullanılan çatı kelimedir.
bir sıfat olan queer, zamanla isimleşerek; cinsiyetlerin ve cinsel yönelimlerin (homoseksüel, biseksüel, heteroseksüel) tanımladığı kimliklerin baskıcı olduğunu ve bunların sınırlarının çizildiği kadar sabit ve net olmayabileceğini iddia eden kişilere denilmeye başlanmıştır.
Şiir gibi queer de yenilenen ve değişen yapılara sahiptir, hatta onu 'yapı' olarak adlandırmak bile sorunludur. Ancak queer'e ulaşamasak bile onu ufukta hissederiz. Bu tanımdan yola çıkılarak queer şiir de benzer biçimde, tamamen ulaşılamayan ancak ufukta hissedilebilen bir ideal olarak tanımlanabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kuir veya Queer, heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabirdir. LGBT tanımlarını tekrar yapan; bunların cinsel olduğu kadar sosyolojik, entelektüel ve politik açılımlarıyla tarihsel, kültürel gelişimlerini de anlatan teoridir.
LGBTİ+: Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks kimliklerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Lezbiyen, Gey, Biseksüel, cinsel yönelim; Trans, cinsiyet kimliği; İnterseks ise cinsiyet durumu/ka- rakteristiğidir.
Queer: Heteroseksüellik dışındaki cinsel yönelimleri kapsayan genel terimdir. “Sorgulayan, henüz karar vermemiş, emin olmayan” anlamında kullanılan Questioning kelimesinden gelir. Ally: Yanında olan, müttefik anlamına gelir.
Kimliksiz (Agender/Neutrois): Kendini herhangi bir cinsel kimlikle tanımlamayan kişilerdir. Bu kişiler herhangi bir cinsel kimlikleri olmadığını veya varsa da yaygın kimliklerin bir karışımı olduklarını düşünürler.
Kuir teori, ya da Queer Teorisi, 1990'lı yılların başında toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında çıkmış olan, kuir çalışmaları kapsayan eleştirel kuramlar literatürüdür. Cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet temelli LGBTI+ hareketinin politik, toplumsal, kentsel, ekonomik bağlamlarını inceler.
LGBTİ : Lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, intersex. LGBT+QIA: Lezbiyen, Gay, Bisexsüel, Transexsüel, Queer, İntersex, Asexsüel. LGBTTIQ: Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel, Intersex, Queer şeklinde de kullanılmaktadır.
Eşcinsellik nedir ? Cinsel yönelim kişinin hangi cinsiyete yönelik cinsel ve duygusal çekim duyduğuyla ilgili bir özelliktir. Eşcinsellik (homoseksüellik) bu çekimin kişinin kendi cinsiyetinden kişilere yönelik olmasıdır.
LGBTI+ topluluğunun en ünlü sembolü, 1970'lerin sonlarından bu yana yaygın şekilde kullanılan altı çizgili gökkuşağı bayrağı.
İnterseksüellik, hem erkeksi hem de kadınsı cinsiyet özelliklerine sahip olan insanların durumunu belirtir. İnterseksüel olmak bazı durumlarda fiziksel, bazı durumlarda da fiziksel olmasa da hormonal anlamda çift cinsiyetli olmak durumudur. Birey içinde hem erkek hem kadın özellikleri taşıyabilir.
Birçok gökkuşağı bayrağının tasarımı "geleneksel" (kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve menekşe) renk düzenini takıp etmektedir. Gökkuşağı bayraklarının kullanımı çok eski bir gelenektir; dünya çapında birçok kültürde çeşitlilik, içericilik, umut ve arzunun bir simgesi olarak gösteriliyor.
Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, Queer (LGBTQ) edebiyat; geniş çeşitliliğe sahip romanlarla edebi alanın sınırlarını zorlayan ve büyümeye devam eden bir tür. Bu kurgusal çalışmalar, okurları cinselliğin ve cinsiyet kimliğinin/ifadesinin geleneksel tanımlarının ötesindeki dünyaları keşfetmeye itiyor.
Cisseksüel veya kısaca "cis" bireyler, cinsel kimliği doğumunda kendisine atanan biyolojik cinsiyetle örtüşen bireylerdir. İnsanların büyük çoğunluğu "cis" bireylerdir ve geleneksel "erkek" ve "kadın" tanımları da bu kavrama karşılık gelmektedir.
Günümüzde cinsel organlar ve üreme organları olarak bu ilk iki özelliğe bakarak çoğu ülkede cinsiyet ataması gerçekleşir. Ve çoğu ülkede de sadece iki yasal cinsiyet kategorisi vardır: Kadın ve erkek. Cinsiyet, kadın veya erkek olmak üzere iki seçenekten biri olarak tanımlandığında, buna “ikili cinsiyet” diyoruz.
Non-binary bireyler kendilerini iki veya daha fazla cinsiyetli (bicinsiyet veya tricinsiyet), cinsiyetsiz (agender, nongendered, genderless, genderfree veya neutrois), cinsiyetler arası geçiş yapan veya akışkan cinsiyetli (genderfluid), üçüncü cinsiyet veya isimlendirmediği bir cinsiyet olarak tanımlayabilir.
Giyim ve davranış açısından karşı cinsin özelliklerine yakınlık duyan kadın ve erkekler şeklinde açıklanabilir.
Efeminelik, kadınsılık, femboyluk veya kadınsı tavırlı erkek, bir erkeğin davranış ve cinsiyet rolü olarak feminen davranışlar taşımasıdır. Efemine terimi de kadın doğasında mevcut olduğu varsayılan davranış özelliklerini sergileyen erkek bireyler için kullanılmaktadır.
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
LGBT bireyler ile ilgili yasalardan bazıları LGBT evlat edinme, göç hakkı, Cinsel yönelimler ve askerlik hizmeti, ayrımcılık karşıtlığı, bireylere karşı şiddet, nefret suçları, oğlancılık (sodomi) ve adil, eşit olmayan reşit olma yaşı gibi yasalardır.
Kültür. Cinsel kimlik ve yönelimi lezbiyen, gey, çiftcinsel ve transgender bireylerce düzenlenen etkinlikler ya da yine LGBT ile ilgili yapılanlar ve yapılacakları tanımlamakta genel adlandırma "LGBT kültürü"dür. Terim eş anlamlı olmadığı hâlde yine bu kavramı tanımlamak için "Gey kültürü" adı da kullanılır.
Türkiye'deki ilk LGBT örgütü Lambdaistanbul 1993'te, İstanbul'da kuruldu. Aynı yıl ILGA (Uluslararası Lezbiyen ve Gey Derneği) üyesi oldu. Şubat 1996 tarihinde, 100'de 100 Gey ve Lezbiyen adlı bülteninin ilk sayısını yayınlayan dernek, 1996 Temmuz'unda Club Prive'de bir onur gecesi düzenledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri