Servis kutularının giriş tarafındaki hat PE olup taşıdığı basınç 1- 4 bar' dır. Servis kutularının çıkış tarafındaki basınç ise 21 mbarg veya 300 mbarg olmak üzere iki ayrı değerde olabilecek şekilde tesis edilmektedir.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Doğalgaz (G20) için 20 mBar, Doğalgaz (G25) için 25 mBar, LPG (G30) için 30 mBar, LPG (G31) için 37 mBar`dır. Cihazınız bu basınç değerlerinde kullanılmalıdır. Cihazınızın tanıtım etiketi üzerindeki tüm veriler bu basınç değerleri referans alınarak deklare edilmiştir.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Çıkış ayar basıncı imalatçı tarafından 21 mbar'a ayarlanmış regülatörün giriş basıncı 35 mbar'a ayarlanır.
İlgili 31 soru bulundu
LPG regülatör gaz basıncının bu dalgalanmaları aracın gazda giderken benzinde geçmesine, yakıt sarfiyatının artmasına ve rolanti ve performans kaybın gibi sorunlara yol açar.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombi basıncını gösteren basınç göstergesinde 3 bar seviyesi görülüyorsa kombiler su sızdırmaya başlamaktadır. Kombi basıncı 3 bar olursa ne olur, diye soruyorsanız kombiniz su akıtmaya başlayacaktır. Bundan dolayı kombinin su seviyesini düşürmeniz gerekir.
Kalorifer tesisatı su basıncının 1.5-2 bar arasında tutulması tavsiye edilmektedir. kombiler kalorifer tesisatında yeterli su olmadığı zaman cihazınızın zarar görmemesi amacıyla devreye girmemektedir.
– Daire, kazan dairesi ve dükkân sayaç çıkışı ile cihaz arasındaki basınç kaybı ΔPΣ ≤ 0,8 mbar olmalıdır. – Sistemde gürültü ve titreşimi önlemek amacı ile gaz hızı 6 m/s' yi geçmemelidir.
Doğalgaz regülatörü seçimi için hattan geçecek gaz kapasitesine (m3/h), giriş basıncına ve çıkış basıncına göre yapılır. Doğalgaz regülatörü basınç ayarı regülatör markalarına göre değişiklik göstermektedir. İstenen çıkış basıncı ayarı genel olarak regülatör üzerindeki yayın sıkılıp-gevşetilmesiyle sağlanır.
1 m3 1000 litreye eşit olmaktadır. En, boy ve yüksekliği çarpılması ile m3 bulunmaktadır. Donma derecesinde olan 1 m3 su, yaklaşık 999.972 litre olsa da 1000 litre olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda 1 m3 doğalgaz da 1000 litre olarak hesaplanmaktadır.
Genleşme tanklarına üretim sırasında 4 bar civarında hava basılır ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir.
Kombinizin basıncı 1.2 bar ve 2.0 bar arasındaysa bu basınç seviyesi normal kabul edilmektedir. Kış aylarında kombinizi daha çok kullandığınız için basınç seviyesini bu zamanlarda dengede tutmak gereklidir. Dubleks evlerde de bu durum aynı şekildedir.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Kombi barı yükseldiğinde yani 2,5 – 3 seviyesini aştığında kombi yüksek basınçtan dolayı arıza verebilir. Kombilerde yüksek basınç durumunda emniyet kilidi açılarak kombideki suyu tahliye etmek gerekir.
Kombi basıncının olması gereken seviye ise 1.5 civarıdır. Kısaca belirtmek gerekirse, BAR olarak belirtilen sayaç kısmının 1 ve 2 rakamlarının tam ortasında olması gerekir.
Manometreden okunacak basınç değerinin 1-2 bar arasında olması gerekmektedir. Atron kombi gibi hem analog hem dijital manometreye sahip kombilerde bu değerler kolaylıkla takip edilebilir.
Eğer kombi basıncı 3 bar üzerine yükseliyorsa burada bir sorun olduğunu söylemek mümkündür. Kombinin basıncı 3 barı geçtikten sonra cihaz fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır. Emniyet ventili bu durumda açılır ve kombideki suyu dışarıya atmaya başlar, daha sonra kombi su akıtır.
Kombi basıncı 3 bar olursa ne olur, sorusuna verilebilecek en basit cevap, kombi su akıtmaya başlar. Bu nedenle kombinin su seviyesini düşürmek gerekir. Su seviyesinin artması su sızdırmaya ve daha farklı sorunlara neden olabilir. Genellikle kombiye fazla su basıldığında basınç göstergesi 3 bar olmaktadır.
Kombi basıncı 1 bar değerinin altına indiğinde bar seviyesi 1.5 olana kadar su takviyesi yapmalısınız. Zira kombide 1.5 ya da 2.0 bar gibi yeterli seviyede su bulunmadığında eşanjörün ısınması oldukça tehlikelidir. Çünkü suyun az olması kombinin devir daim yapamamasına neden olabilir.
Basınç düşürücü vanalar, sistemdeki basıncı dengelemek amacıyla bina girişlerine veya her bir daire girişine ayrı ayrı takılmak suretiyle kullanılan vanalardır. Basınç düşürücü vana basıncı daireler için 3 ila 4 bar arasında bir değer olması yeterlidir.
Daireye giren suyun basıncının 2-4 bar aralığında olması beklenir. 2 bar basıncın altındaki su, çamaşır, bulaşık makinası gibi cihazların çalışması için yeterli olmayacak, 4 barın üzerindeki basınç ise su tesisatına bağlı cihazların zarar görmesine yol açacaktır.
Şebeke suları standart basıncı 5-6 bardır (Cürebal T., 2016).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri