Bir öğrencinin ham puanını hesaplamak için doğru sayısından yanlış sayısının üçte biri çıkarılır. LGS puan hesaplama 2024 sayfamızda puanınızı hesaplarken her sorunun puanı aynı kabul ediliyor fakat gerçek sınavda hesaplanırken her sorunun standart sapması oluyor ve buna göre durum değişkenlik gösterebiliyor.
LGS'de her soru eşit puan değildir. Türkçe, Matematik ve Fen soruları fazla puan getirirken İnkılap, Din ve İngilizce soruları daha az puan getirmektedir. Fakat bir ders içerisindeki bütün sorular eşit puan getirmektedir. Mesela matematik dersinin en zor sorusu ve en kolay sorusu aynı puana sahiptir.
Geriye kalan yaklaşık 300 puanı da öğrenci sınavda yaptığı netlere göre almaktadır. LGS'de tüm soruları doğru olarak cevaplayan bir öğrenci 500 tam puan alırken; tüm soruları yanlış cevaplayan bir öğrenci 100 puan, hiçbir soruyu cevaplamayan bir öğrenci ise yaklaşık 200 puan (taban puanı) almaktadır.
MEB kılavuzunda yer alan bilgide “ Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.” ifadelerine yer verilmiştir. Dolayısıyla standart sapma LGS sınavlarında kullanılmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Hesaplamaların titizlikle yapıldığı LGS Sınavı'nda devlet tarafından 100 puan verilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Puanlar katsayıları farklı olan soruların ölçülmesiyle ortaya çıkıyor.
Mesela sınava hazırlık sürecine yeni giren bir öğrenci gün içerisinde 50 soru çözerek başlayabilir. Ancak sınava yaklaştıkça bu günlük 200 hatta 300 soruya çıkmalıdır. Fakat her öğrencinin genel kapasitesi aynı olmadığı gibi bir öğrencinin her dersteki kapasitesi de aynı değildir.
Cevabı hayır. Standart sapma, soru bazında uygulanmaz. Ders bazında uygulanır. Yani matematikte çözülen en zor soru ile en kolay soru arasında aslında hiçbir puan farkı yoktur.
TEOG'dan LGS'ye geçiş dönemini hatırlayacak olursak, orta düzey soruların çoğunlukta olduğunu söylemek mümkün. Tabii ki aralarında kolay veya zor sorular da bulunabilir fakat LGS'nin yerine gelecek yeni sistemin orta düzey sorulardan oluşacağı, tamamıyla zor ya da kolay sorulardan meydana gelmeyeceği ifade edilebilir.
LGS'de her dersin katsayısı farklıdır dolayısıyla yapılan yanlışın hangi dersten olduğuna göre kaybedilen puan değişir. Yapılan son LGS'de; 1 Türkçe yanlışı: 5,79 puan. 1 Matematik yanlışı: 5,67 puan.
TYT'de 30 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 30 net 235,772 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerine göre 30 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamaları yapılırken diploma notu 60 ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) yani okul puanı ise 300 kabul edilerek yapılmıştır.
Bazı öğrencilerin kafasında LGS'de devlet 100 puan veriyor mu gibi bir soru oluşmuş durumda. Ancak LGS'de böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Katsayıları farklı olan soruları cevaplayarak kendi puanınızı kendiniz belirliyorsunuz. Bu durumda LGS için devlet ek puan vermiyor diyebiliriz.
LGS'de 350 puan almak için kaç net gerektiği, her sene değişen standart puana ve sınavın zorluk derecesine göre değişir. Ancak, ortalama netlere bakacak olursak: Türkçe testinden: 12-13 net. Matematik testinden: 10-12 net.
O soruyu doğru yaparsan 5 puan alırsın mesela ama boş bırakırsan 0 puan alırsın. Sonuç olarak puanını götürür.
LGS puan hesaplama işlemi, öğrencilerin sınavda yaptıkları doğru ve yanlış sayılarına, testlerin ağırlık katsayılarına ve standart sapmaya göre yapılır. Öğrencilerin her bir alt test için ham puanları, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.
Fen: 4,12 puan.
Sorular Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanacak. Her öğrenci, sınava, kendi okulunun bulunduğu ilde girecek. Sınavda açık uçlu sorular yer almayacak. Sorular, çoktan seçmeli biçiminde olacak.
Millî Eğitim Bakanlığı, 2013–2014 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınav sisteminin kaldırıldığını, yerine ise 5 Kasım 2017 tarihinde, Liselere Geçiş Sistemi'nin (LGS) getirildiğini açıkladı.
2024 LGS de açık uçlu soru olmayacak.
AYT sınavında Eşit Ağırlık puan türünde Matematik dersinde 1 doğru; 3.00 puan, Edebiyat dersinde 1 doğru 3.00 puan, Tarih dersinde 1 doğru 2.803 puan ve coğrafya dersinde 1 doğru 3,33 puan değerine sahiptir.
AOF sınavlarında her bölümde 20 soru sorulmaktadır. Her sorunun puanı 5 dir.
Standart sapma ders bazında uygulanır. Soru bazında uygulanmaz. Yani örneğin, edebiyatta çözülen en zor soru ile en kolay soru arasında bir puan farkı yoktur. Standart sapma, bir derste yapılan net sayısı Türkiye ortalamasının ne kadar üstündeyse standart sapma da bir o kadar puana katkı sağlar.
LGS'de 500 tam puan alan Ahmet Tolga Karabulut, “Sınavdan çıktıktan sonra yanlış yapmadığını düşündüm çünkü zorlanmadım. Günde 700-800 soru çözüyordum. Neredeyse hiç konu çalışmadım sadece soru çözdüm. Bilim insanı olmak istiyorum” dedi.
Bununla ilgili bir ortalama verecek olursak, öğrencilerimizin günde 180 ile 240 arası soru çözmesinde fayda var. Ama öğrencimizin burada dikkat etmesi gereken asıl önemli nokta, çok fazla soru çözmek değil kaliteli soru çözmek.
LGS öğrencisinin bir günü, düzenli ders çalışma, soru çözme ve dinlenme ile geçmelidir. Sabah: Uyandıktan sonra yataktan kalkıp güne zinde bir şekilde başlamak için birkaç dakika egzersiz yapın. Kahvaltınızı yapın ve güne enerjik bir şekilde başlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri