Akla ilk gelen sermayeye dayanmayan, hizmete dayana iş kollarının başında ise emlakçılık gelir. Göründüğünden çok daha meşakatli olan ve rekabetin büyük olduğu emlakçılık hem zor hem başarılı olununca büyük getiri getiren bir sektördür.
Gayrimenkul danışmanları, düşük ya da yüksek kazanç elde ederler. Burada asıl önemli olan yüksek meblağlarda kazanç elde edebilirken neden daha az para kazandığınızdır. Gayrimenkul danışmanı, müşteri portföyüne ve alım-satım mülküne göre oldukça yüksek kazançlar elde edebilir.
Bu faktörler arasında emlakçının çalıştığı yer, iş tecrübesi, müşteri portföyü, emlakçının eğitim seviyesi ve iş hacmi yer alır. Ancak, Türkiye'de çalışan bir emlakçının aylık brüt maaşı genellikle ortalama olarak 14.000 TL ile 45.000 TL arasında değişebilir.
Bir emlakçı olarak işe başlamak çok kolay, fakat başarılı bir emlakçı olmak zor ve zaman gerektirir. Uzman kişilerden oluşan bir ekibe sahip olmalısınız. Yavaş ve ağır davranan bir yapıya sahip ofisiniz var ise aşağıda yazdığımız bilgiler size göre değil. Kontrollü bir hıza sahip olduğunuz sürece kazanırsınız.
Sonuçta, emlakçılık yüz yüze iletişime dayalıdır ve çevrimiçi iletişim ve sosyal medya aracılığıyla büyür, yani her yerden yapılabilir ve takip edilebilir bir meslektir.
İlgili 29 soru bulundu
Bilindiği üzere emlakçılık işi, ofis ya da bireysel çalışma ile yapılabiliyor. Başarılı bir emlak danışmanı olarak sektörde yer edinmiş çoğu kişi bireysel çalışsa da işe yeni başlayanlar için bu pek mümkün gözükmüyor. Nedeni ise alanda yeterli tanınırlığa ve sermayeye sahip olmama.
DUVAR - Emlakçılıkta yeni dönem bu sabah itibariyle başladı. Artık en az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak.
Zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Bankalar ile sürekli iş birliği içerisinde oldukları için kredis almanız konusunda size destek olur. Tapu mevzuatları işlemlerinde size yardımcı olur. Mülkün tüm riskli noktalarını inceleyerek gelecekte meydana gelecek sorunlara karşı tedbirler alır.
Emlak işinde müşteri bulmanın en kolay ve en akılcı yolu tabi ki reklam ve iş takibidir. Çağa ayak uyduran, işini takip eden, prensipli çalışan, bölgesini iyi tanıyan, arz talep doğrultusunda geniş portföy ağına sahip her emlakçı müşterisini bulur.
Emlak danışmanlığı bilgi ve becerilerine ilişkin iletişim, pazarlama, ekonomi ve bizzat emlakçılık bölümleri okunabilir. Elbette mesleği yerine getirmeniz için bu bölümleri okumak zorunlu değil; çünkü yasal mevzuatta herhangi bir bölüm adı geçmiyor.
Ancak emlakçı komisyonun tamamını satıcı benim ödememi istiyor. Bu yasal mı, emlakçı komisyonunu sadece alıcı mı öder? Merhaba, emlakçı komisyonu en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%18)" olarak belirlenmiştir; alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır.
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla “satış bedelinin %2'si + KDV (%18)” belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece “yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla” toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Ev satışında emlakçı komisyonu ev sahibinden ve alıcıdan eşit miktarda alınır. Evin fiyatı üzerinden hesaplanan bu komisyon yeni yönetmeliğe göre, %2'si ev sahibinden, %2'si alıcıdan olacak şekilde alınır.
Akla ilk gelen sermayeye dayanmayan, hizmete dayana iş kollarının başında ise emlakçılık gelir. Göründüğünden çok daha meşakatli olan ve rekabetin büyük olduğu emlakçılık hem zor hem başarılı olununca büyük getiri getiren bir sektördür.
Emlakçının komisyon almasının 'helal' olduğunu ise şu ifadelerle açıkladı: "Dinen helal olan bir malın veya hizmetin alım satımında aracı olan kişinin yaptığı hizmetin karşılığında alıcı veya satıcıdan yahut her ikisinden tespit edilen oranda ücret alması caizdir."
Öncelikle emlak danışmanları, samimi bir konuşma tarzını benimsemeliler. Saygıyı koruyarak, gereksiz resmiyetten uzak ama seviyeli bir konuşma tarzı kazanılmalıdır. Bu şekilde müşteri hem saygı duyulduğunu hissedecek hem de samimiyetten hoşlanarak güven duyacaktır. Bununla birlikte ses tonu ve diksiyon çok önemlidir.
Emlaka gelen ekler nasıl yazılır, sorusuna yumuşama olmadan "e" harfi direk yazılır yanıtını veririz. emlak'a mı emlağa mı, dediğimizde ikisinin kullanımının da yanlış olduğunu görürüz. Emlak ek alırsa nasıl yazılır, sorusuna "emlake" şeklinde yazılır yanıtını veririz.
Yeni faaliyet ek bir iş yeri açılmasına gerek olmayan bir alansa mevcut adrese bağlı olarak ek iş yapılabilir. Örnek olarak home-ofis olarak emlakçılık faaliyeti ile uğraşan bir mükellef aynı zamanda finansal danışmanlık yapacaksa bunun için ayrı bir iş yeri açmasına gerek yoktur.
Diğer tüm meslek gruplarında olduğu gibi şık ve temiz giyinmelidir. Çok spora kaçmadan daha klasik olmalıdır. Mesleğine önem veren herkes gibi ütülü ve temiz kıyafetler seçilmelidir.
Gayrimenkul alım-satım işlerini düzenlemeye yönelik üzerinde çalışılan taslağı değerlendiren uzmanlar, devlet tarafından verilen gayrimenkul sertifikasına sahip emlakçı olmadan mal sahiplerinin gayrimenkullerini satamayacağını belirtiyor. Emlakçı olmadan mal sahipleri gayrimenkullerini satamayacak.
Emlakçı olmak için bu konuda eğitim almak ve sertifika sahibi olmak gerektiğini söylemek mümkün. Bu durum seviye 5 belgesi şeklinde ön plana çıkar. Bu sertifikaya sahip olabilmek için ise üniversiteler veya MEB onaylı şekilde 100 saatlik bir emlak danışmanlık kursuna gitmek gerekir.
Mesleki Deneyim/Staj şartı Zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri