Liderlik vasfı her insanda bulunmayan bir özelliktir. Yönetici sadece yönetir. Lider etkiler ve peşinden sürükler. Bu bakımdan lider özelliği olan kişiler, gerek iş hayatında gerekse politikada hemen fark edilir ve önü kesilmeye çalışılır.
Lider, bulunduğu bölgeye yarar sağlayan, elindeki gücü kullanabilme yeteneğiyle doğru orantıda çevresini etkileyen kişidir. Sorumluluk alır, zeka ve bilgiye dayalı kararlar verir. Yönetici ise bir birimin sorumlusu konumundadır. Bu görevle alakalı olarak tekrar eden, gözetim ve denetimde bulunan kişidir.
Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, sorumluluk alan ve elindeki güç ile bilgilerini harmanlayarak kararlar alan kişidir. Yönetici, bir departman veya birimin sorumlusu olan, ekipleri gözetmek ve denetlemekle görevli olan kişidir.
Bununla birlikte her yönetici lider olamayacağı gibi her lider de yönetici olmayabilir. Fakat iyi bir yöneticinin aynı zamanda iyi bir lider olabilmesi örgütün başarısını belirleyen unsurların başında gelmektedir. Yönetim kavramı tarih boyunca pek çok şekilde tanımlanmıştır.
Yöneticiler genelde firma ya da kurum liderlerine hizmet ederler. Ancak • liderler, hedef ve politikaları kendileri belirler. Yönetici, gücünü yasa, yönetmelik veya kurallardan alır. Liderler ise • kendilerine verilen doğuştan yetenekleri güce dönüştürürler.
İlgili 30 soru bulundu
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir.
Bir evin yönetimi, bir ofisin yönetimi gibi belli bir düzeni olan her alanda yönetim faaliyetleri bulunmaktadır. Okul hayatındaki öğretmenler ve müdürler de eğitim dönemlerimizdeki yönetici örnekleridir. İş hayatındaki yönetici, idarecisi olduğu işyerinde düzenin sistemli bir şekilde yürümesini sağlayan kişidir.
Doğrulanmış Cevap
Lider kelimesi " Yönetme gücü olan,önder " anlamlarına gelir.İngilizce'den dilimize geçmiştir. Aklımıza gelen ilk şey partilerde veya kuruluş başkanlarının yönetmesi gelir.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Doğuştan lider gibi bir tanımlama mümkün değildir. Bu sadece diğer insanları kolay etkileyebilen kişiler için kullanılan bir tanımlamadır. Herkes başkalarına yol gösterecek özelliklere zaten sahiptir ve lider olmak o kadar da zor değildir. Bu hedefi başarmak için eğitim ve öğrenme birlikte ilerlemelidir.
Yönetici, işleri bizzat yapan değil, yapılması gereken işleri planlayan, örgütleyen, koordine eden ve denetleyen kişidir. İş hayatında, en basit anlatımı ile sorumlu olduğu işletmeyi çalıştıran kişidir. Kurulu sistemin düzgün ve doğru işleyişi yöneticinin işidir.
Kendi Kendini Motive Etme
Kişisel liderlik, liderlerin kendi potansiyellerini fark etmeleri, geliştirmeleri ve başkalarına ilham vermeleri sürecidir. Bu süreçte, bir liderin kendini motive etmesi, kişisel liderliğin temel taşlarından biridir.
Liderlik insanlara özgü bir yetenek olduğu için, özellikleri yerine getiren herkesin lider olma şansı vardır. Bunun için çok çalışmak ve mücadele etmek gerekiyor. Yönetici olabilmek önemlidir, fakat lider bir yönetici olmak çok daha özeldir.
Liderlik ve yöneticilik birbirleriyle bağlantılı, ancak aynı durumu ifade etmeyen iki farklı kavramdır. Aslında, her lider bir yöneticidir, fakat her yönetici lider olabilecek yeteneklere sahip değildir. Liderlik sadece üst kademelerde görev yapan kişilere özgü bir süreç değildir.
Herkesin lider olma fırsatı olsa da, liderlik herkes için uygun ya da gerekli değildir. Liderlik belirli bir grup bireyden sorumlu olma unvanına sahip olmaktan çok daha fazlasını gerektirir. İnsanlar, sadece liderlik pozisyonunda olan insanlar için başarılı olma fırsatının olduğuna inanmaktadır.
En çok kullanılan liderlik tarzları arasında; işlemsel, dönüşümcü, demokratik, otokratik ve hizmetkâr sayılabilir. Bunun yanı sıra katılımcı, karizmatik gibi başka liderlik tarzları da mevcuttur. Demokratik, otokratik ve liberal geleneksel liderlik tarzları arasında sayılır.
Liderliğin Tanımı
Liderlik, ortak bir amaca doğru grubun davranışlarını yönlendirmek için bireyin yapmış olduğu davranışların tümüdür. Liderlik, iletişim sürecinin yaşandığı bir ortamda, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak üzere yönlendirilmiş kişilerarası etkileşim sürecidir.
Eğer zamanınızı insanları yönlendirmeye, onlara destek vermeye ve bilgilerinizi paylaşmaya harcıyorsanız, onlara başarıya ulaşmak için fırsatlar veriyorsanız, insanların iyi olması için her şeyinizle yardım ediyorsanız lidersiniz demektir.
Yönetici unvanları ise, genellikle bir şirkette üst düzey bir konuma ve yetkiye sahip olan bir çalışanı tanımlar. Bazen bunlara “C-Seviyesi” pozisyonlar denir ve bu rolleri üstlenen kişiler genellikle departman veya bölüm başkanları olduğu için C (chief- şef) seviyesi ile ifade edilir.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri