Liderlik yetenekleri, kişinin, bilgi ve becerilerini birtakım hedeflere başarıyla ulaşmak için kullanma kabiliyeti olarak tanımlanır. Bu liderlik yetenekleri sonradan kazanılabilir ve eğitimle geliştirilebilir.
Eğitilebilir, geliştirilebilir, yeni tutum ve davranışlar kazanılabilir, farkındalıklar oluşturulabilir. Sonuç olarak, bir lider yetiştirmek, karakter üzerine çalışmakla mümkündür. Günümüzde, bütün kurum ve kuruluşlar, çalışanları için az ya da çok liderlik eğitimleri almanın peşinde.
Liderlik, doğuştan kazanılmış olan bir yetenek değildir. Kişilerin zamanla beceri kazandığı bir özellik olan lider kimdir sorusuna yanıttır. Zamanla geliştirilebilir bir beceridir.
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, liderliğin doğuştan gelen bir özellik olduğunu belirterek, “Doğuştan gelen beyin kapasitesinin liderlik üzerindeki etkilerine bakıldığında genellikle zekâsı, hitabet gücü, bir veya birkaç konuda yeteneği diğerlerinden üstün olan kişilerin lider olarak öne çıktığını görüyoruz.
Doğuştan lider gibi bir tanımlama mümkün değildir. Bu sadece diğer insanları kolay etkileyebilen kişiler için kullanılan bir tanımlamadır. Herkes başkalarına yol gösterecek özelliklere zaten sahiptir ve lider olmak o kadar da zor değildir. Bu hedefi başarmak için eğitim ve öğrenme birlikte ilerlemelidir.
İlgili 40 soru bulundu
İçine kapanık insanlar örneğin gözden kaçırılmaya yatkındırlar, zira dış dünyada pek lider gibi gözükmezler. Sorumluluk, sosyal zeka ve empati gibi hayatları boyunca sessizce diğerlerini izleyerek ve etkileşerek geliştirdikleri özellikleri vardır. Liderlik özellikleri her zaman genetik değildir.
Topluluk içinde "iyi geçinme" ve "öne geçme" davranışlarını diğerlerinden daha iyi gerçekleştirenler, liderlik konumuna gelirler. Liderlerin belirgin ve ayırt edici bir kimlikleri ve kişilikleri vardır.
Liderlik Öğrenilebilir Mi? İnsanların bir kısmı liderliğin doğuştan gelen bir yetenek olduğunu inanırlar. Ancak bu inanç doğru değildir. Liderlik sonradan edinilebilir bir özelliktir.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.
Sıradan görünümlü birçok lider önemli işler başarmıştır. Jim Collins'in saptadığı beşinci düzey liderlik özellikleri de, ilk bakışta sıradan görünen, gürültücü olmayan, ancak çok güçlü bir azim ve başarı tutkusuna sahip kişilere işaret etmektedir.
Yöneticinin gücünü makamından ve otoritenin verdiği imkanlardan aldığını; liderin ise gücünü kişisel ilişkilerinden ve yardımseverliğinden kazandığını ortaya atıyorlar. Liderlerin çalışanlarını şevk vererek işe yönlendirdiğini; yöneticilerin ise otokratik güçlerini kullanarak korku ile iş yaptırdıkları ifade ediliyor.
Lider ruhlu kişilerin en önemli özellikleri vermiş oldukları kararlarda kesin olmaları. Bunun yanı sıra lider ruhlu kişiler takipçi, iş bitirici, korkusuz ve cesur olurlar. Liderler sorumluluk alırlar ve aldıkları sorumlulukları takım çalışmasıyla yerine getirerek ekibinin motivasyonunu artırırlar.
○ “Büyük Adam” kuramı: Lider olunmaz DOĞULUR! olamaz.» bulunmuştur.
Lider, bulunduğu bölgeye yarar sağlayan, elindeki gücü kullanabilme yeteneğiyle doğru orantıda çevresini etkileyen kişidir. Sorumluluk alır, zeka ve bilgiye dayalı kararlar verir. Yönetici ise bir birimin sorumlusu konumundadır. Bu görevle alakalı olarak tekrar eden, gözetim ve denetimde bulunan kişidir.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Bunlar; etkileşimci, liderlik, dönüştürücü liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, karizmatik liderlik, vizyoner liderlik, etik liderlik, kültürel liderlik.
Liderlik becerileri; iletişim, kişilerarası ilişkiler, planlama ve ikna etme gibi temel becerileri içerir. Liderler ekipleri yönetir, çalışmaları denetler, görevleri koordine eder, ekipler oluşturur, çalışanları geliştirir, performans değerlendirmesi yapar ve şirket hedeflerine ulaşmak için gereken becerilere sahiptir.
Ekip içerisinde güçlü ilişkiler geliştirir ve zayıf olan halkayı güçlendirmek için çalışır. Bu, liderin ekip uyumunu sağlama ve ekibin genel performansını artırma yeteneğini gösterir. Liderlik, insanları ortak bir hedefe ulaşmak için harekete geçirme yeteneğidir.
Liderliğin en güçlü hali ikna etmek, tartışmak veya zorlamak değildir; örnek göstermektir. İnsanlar her türlü durumda kimin efektif ve dikkati dağılmadan çalışabildiğini tespit eder. Eğer o insan sizseniz diğerleri size doğal olarak takip eder ve lidersiniz demektir.
Etkin bir lider, jest ve mimiklerini uygun bir tonda kullanabilmelidir. Bunun yanında kullandığınız iletişim dili açık, net ve anlaşılır olmalıdır. Kurduğunuz cümlelerde yapılması istediğiniz işin sınırlarını iyi çizmelisiniz. Muğlak ve çerçevesi belli olmayan konuşmalar işin aksamasına neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri