1. Atatürk'ün sol gözünün şehla olduğunu belki de hiç fark etmemiştiniz bile. Oysa dikkatlice bakıldığında, özellikle bazı fotoğraflarında sol gözünün bir miktar şehla olduğu görülebiliyor. Bunun nedenini öğrendiğinizde emin olun onu çok daha seveceksiniz.
Derne'deki 16-17 Ocak 1912 taarruzunda gözünden yaralanıp bir ay hastanede tedavi gördü. Bir harabeden düşen kireç taşı parçası şiddetle yüzüne çarptı ve ömrünün sonuna kadar sol gözünde kalıcı hasar bıraktı. Atatürk'ün sol gözünün şehla (hafif şaşı) olması bu savaşta geçirdiği kaza sebebiyle oldu.
kör değildi, bir miktar görme kaybı olmuş şehlalı gözü vardı.
atatürk'ün sol gözü %80'den fazla görme kusuruna sahiptir. trablusgarp'ta bir rivayete göre şarapnel yarası,bir rivayete göre kireç,bence her ikisinden de dolayı neredeyse tamamen kaybetmiştir atatürk sol gözünü. profilden olmayan,rötuşlanmamış fotoğraflarında farkedebilirsiniz bunu.
Atatürk'ün 10 Ağustos 1915 günü Conkbayırı'ndaki çarpışmalarda bir şarapnel parçasıyla yaralanmasını bir cep saati önlemiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Atatürk'ün içtiği Yenice sigarasına göre tasarlanmış, 18 ayar altın tabaka “(Leon)Saryan” usta imzalıdır. Üst kapağında katlamalı geometrik motiflerin arasında devrin oval harfli inisyal modasına uygun olarak “GMK” (Gazi Mustafa Kemal) inisyali görülmektedir.
Paşa'nın hayatını kurtaran saati Osmanlı'nın müttefiki olan Alman Generali Liman von Sanders'e hediye ettiği bilinir. Gerçek hikayenin şahitleri ise olayı tüm detaylarıyla anlatmıştır.
Atatürk'ün sol gözündeki değişikliği hiç fark etmemiştiniz belki de. Oysa dikkatlice bakıldığında, özellikle bazı fotoğraflarında sol gözünün bir miktar şehla olduğu görülebiliyor.
Gözündeki bu. hasar 1911 yılında, Trablusgarp'ta İtalyanlara karşı mücadele verirken olmuştur.
Atatürk, eğitim hayatına ilk olarak Mahalle Mektebi'nde başladı. Daha sonra, o zamanki şartlara göre daha modern olan Şemsi Efendi Okulu'na yazıldı. Oradan Selanik'te bugünkü karşılığı ortaokul olan Selanik Mülkiye Rüştiyesi'ne devam etti.
Hayır, yaralı değildi. Fakat harabeler arasında yıkılan bir sütundan fırlayan kireçli bir taş parçası şiddetle gözüne çarpmıştı. Sönmüş kireç olmasına rağmen, bir kısmı göze nüfuz etmişti." Bu olaydan sonra Atatürk'ün gözü tedavilere rağmen tam olarak düzeltilemez ve hafif bir şehlalık kalır.
Düz karşıya bakan bir kişinin iki gözünün aynı istikamette olmaması yani bir göz karşıya bakarken diğer gözün burun, kulak, yukarıya veya aşağıya doğru kaymasıdır. Şehla bakış, şaşılığın tam karşılığı olmayıp daha çok yalancı kaymalar için kullanılan bir tariftir.
Ölüm belgesini imzalayanlardan Prof. Mehmet Kâmil Berk, Atatürk'ün çenesini ipek mendille, ayak başparmağını ise bandajla bağladı. Cenazesi erteleneceği için cenazesi, Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden (GATA) bu amaçla gelen patolog Prof. Lütfi Aksu tarafından mumyalandı.
Bu defa ondan annesinin cenaze törenini uygun bir şekilde yaptırmasını rica etmişti. Kendisine “Bozok” soyadını 1934'te Atatürk vermiştir. Kısacası Yaveri Salih Bozok, Atatürk'e o denli bağlıydı ki onun ölümü üzerine kalbine kurşun sıkarak intihara teşebbüs etti. Ancak hemen hastaneye kaldırılarak kurtarıldı.
Conversation. Mesela Atatürk'ün de bir gözü az görür. Çünkü Trablusgarp'ta savaş meydanında patlayan bir bomba nedeniyle yaralanmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi.
I- Atatürk'ün Hastalığı ve Ölümü:
Mustafa Kemal'in Trablusgarp Savaşı sırasında geçirmiş olduğu göz hastalığı iyi bir tedavi görmesine karşılık, gözünde hafif bir şaşılık bırakmıştır.
Tıpkı annesi gibi mavi gözlü, sarı saçlıydı. Baba tarafından dedesinin lakabının 'Kırmızı' olması, onun da sarı saçlı olduğunu gösteriyordu. Türk etnik milliyetçiliğine sarıldıktan sonra Atatürk, aralarının Türklerin fethinden sonra Balkanlar'a yerleşen Türk göçebeleri (Yörükler) olduğunu öne sürmüştü...
büyük bir özlem ve saygıyla atamızı andığımız gündür. öleli 85 yıl olmuş birisinden bahsediyoruz, 85 yıldır her şeyleriyle saldırıp hiç öldüremedikleri bir adamdan.. ölümsüzlüğünün 85. yılı kutlu olsun paşam.
Çanakkale Muharebeleri'nin Mustafa Kemal Paşa'nın askeri kariyerinde önemli bir yer tuttuğu bilinmektedir. Buna ilaveten Çanakkale, tarihte, Atatürk'ün yaralandığı yer olarak da iz bırakmıştır. Atatürk'ün 10 Ağustos 1915 günü Conkbayırı'ndaki çarpışmalarda bir şarapnel parçasıyla yaralanmasını bir cep saati önlemiştir.
Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde öldü. Ölüm saati tam olarak 09:05'te, yani sabahın 09:05'inde vefat etti. Bu nedenle "9'u 5 geçe mi öldü" ifadesi, Atatürk'ün ölüm saatiyle ilgili doğru bir ifadedir.
Liman Paşa da kendi aile armasını taşıyan saatini Mustafa Kemal'e vererek bu savaş yadigârına ne denli önem verdiğini ortaya koydu. Sanders'in saati Anıtkabir Müzesi'nde ama ne yazık ki Mustafa Kemal'in saati Sanders ailesine sorulmuşsa da bulunamamış, anılar tarihine "kayıp saat" olarak geçmiştir.
Mustafa ve annesi dayıları ile birlikte yaşamak üzere taşraya Rapla Çiftliği'ne gittiler. Onu annesi büyüttü. Mustafa çiftlikte çalışmaya başlamış, ancak annesi okula gitmemesi nedeniyle endişelenmeye başlamıştı. Sonunda, annesinin Selânik'teki kız kardeşi ile birlikte yaşamalarına karar verildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri