Likralı kumaşlar kaç derecede yıkanır, yıkanınca çeker mi gibi sorular bu kumaştan kıyafetleri tercih eden kişilerin aklındadır. Bu kumaşın 40° C suda yıkanması tavsiye edilir. Böylece çekme sorunu da yaşanmaz.
Likralı Kumaş Çeker mi? Önerilen temizlik talimatlarına uyulursa likralı kumaşlar çekmez. Genellikle bu kumaştan üretilen giysilerin 30 derecede yıkanması tavsiye edilir. Ancak etikette yazan talimatlara göre bakım yapmak en doğru yöntem olacaktır.
Likralı kumaşlar tüm kumaş çeşitleri arasında en esnek yapılı olanlardandır. Kendi boyutunun beş katına kadar uzayabilen likralı kumaşlar bu yönü ile çok fazla tercih edilmektedir.
Elastan Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Elastan kumaşlar yıkanınca çekmemektedir. Ancak elastan kumaşları da kendi sıcaklıklarında yıkamak oldukça büyük önem taşımaktadır.
Son yıllarda giyim sektöründe sıklıkla kullanılmaya başlanan bir kumaş türü olan likra, sentetik bir elyaf türüdür. Esnek ve oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan likralı kumaş, spor kıyafetlerinden iç giyime kadar birçok kıyafet türünde kullanılabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Likralı kumaşlar yapısından dolayı boyutunun ortalama 6 katına kadar genişleyebilirler. Likralı kumaşlar kaç derecede yıkanır, yıkanınca çeker mi gibi sorular bu kumaştan kıyafetleri tercih eden kişilerin aklındadır. Bu kumaşın 40 °C'de yıkanması tavsiye edilir. Böylece çekme sorunu da yaşanmaz.
Ev tekstil ürünlerinde kullanılan likralı kumaşlar, dayanıklılığıyla öne çıkan çeşitlere örnek verilebilir. Spandeks kumaşlar, başka bir öneri yok ise 40 derecede yıkanabilir. Yıkama işlemi, elde ya da çamaşır makinesinde yapabilir. Kırışma sorunu olmayan bu kumaşlar ütüleme gerektirmez.
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
Sıcak suda yıkanan çamaşırlar da küçülür. Kıyafetin çekmesi için ne yapılır sorusuna karşılık sıcak su ve uzun devreye işaret edilir.
Tayt / Likra / Elastan
Diğer sentetik kumaşlar gibi bunlar da poliüretan gibi zararlı kimyasal maddelerden üretilir ve bu aynı zamanda kanserojen madde olarak kabul edilir. Bu kumaşlar ile uzun süreli temas, dermatit gibi cilt tahrişlerine neden olabilir.
Tayt ve body vücudu saran giysiler olduğu için kumaşın likralı olması tercih nedenidir. Likralı kumaşlar esneme özelliğinden dolayı bedenin her hareketine uyum sağladığından rahat ve kullanışlıdır.
Likralı alpaka kumaş kırışmayan bir yapıya sahiptir. Kumaşın doğal elastik yapısı kırışma gibi sorunların kolayca önüne geçmeyi başarır.
Her likralı kot pantolon yıkanma anında çekmez. Çamaşır makinenin ayarını yanlış yaptıysan çekmesi ihtimal ama genel olarak pantolonlar çekmez sadece ıslakken kot pantolondaki liflerin şişmesi ile pantolonlar kısa gelir.
Likralı saten kumaş ile, etek, abiye, gece kıyafetleri, ev tekstili, elbise, gömlek, tunik, pardösü, pantolon-etek, ferace, bluz, yelek, takım elbise vb. modellerde kullanabilirsiniz. Likralı saten kumaş, İnce, esnek, parlak ve dökümlüdür. Ev tekstilinde de kullanılır.
Likra (en. Lycra), elastan ya da Spandex, elastik ve güçlü bir tür sentetik liftir. Polieter-Poliüre bağlarından oluşmuştur. 1958 yılında DuPont'un Waynesboro, Virginia'daki Benger Laboratuvarı'nda çalışan kimyager Joseph Shivers tarafından icat edilmiştir.
POLYESTER KUMAŞ LİKRALI MI? Polyester kumaşların her biri esnek değildir. Esneklik söz konusu olması için kumaş üretiminin içinde likraya yer verilmesi gerekir. Aldığınız giysilerin etiketinde kumaşı içinde bir miktar lycra olduğu belirtiliyorsa o ürün esnek ve likralı bir kumaştır.
Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz.
Fakat çok sıcakta yıkamak kıyafetlerin renginin açılmasına ve kıyafetlerde sarkmaya sebep olabilmektedir. Bunlara rağmen hala kıyafetlerinizi küçültmek istiyorsanız 60-90 derece arasında yıkama yapacağınız kıyafetlerde küçülme görülecektir.
Giysileri 1 yemek kaşığı (15 ml) bebek şampuanı ya da saç kremiyle karıştırılmış ılık suda 30 dakika beklet. Bu, pamuk ya da yün gibi dokuma kumaşlarda işe yarar. Giysiyi sık ve fazla suyu alması için geniş bir havlunun üzerine yay. Kumaşı elinle nazikçe esnet ve şeklini koruması için üzerine ağırlık koy.
Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama, sıkma ve deterjan; hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar. Kumaş bir kere yıkandıktan sonra ölçüleri dengeye ulaşır ve bundan sonra ne kadar yıkanırsa yıkansın boyca kısalmaz.
Ayrıca suyu çekmesi açısından da kullanılmaktadır. Pamukla ürünleri yaz aylarında terimizi çekmesi için kullanırız. Çünkü pamuklu ürünler suyu çeker. Yani pamuklu ürünleri terletmediği için değil, aslında oluşan teri çektiği için kullanırız.
% 100 pamuklu kumaşlar yıkandığı zaman çekme yapmaktadır. Bu nedenle piyasada çok fazla pamuk karışımı kumaş görülmektedir. Fakat pamuk karışımı olmayan, yani % 100 pamuktan üretilen kumaşların çekmeme ihtimalleri yoktur. Bu nedenle yıkamadan önce kullanım talimatlarına uymak bu anlamda çok önemlidir.
Krep kumaş nasıl olur sorusu salaş, rahat ve ince olarak verilebilmektedir. Bu özellikleri yaz aylarında yaygın olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Özellikle kadın giyim ürünlerin krep kumaşların tercih edildiği görülmektedir. Salaş ve hava alan bu kumaş yapısı terlemeye neden olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri