Kosova vatandaşları, 1 Ocak 2024'ten itibaren Schengen bölgesine 180 günlük süre içinde 90 güne kadar vizesiz seyahat edebilecek. Kosova hükümeti, vatandaşlarının 1 Ocak'ta başlayacak Schengen bölgesine vizesiz seyahate yönelik haklarını daha iyi öğrenmeleri için bilgilendirme kampanyası başlattı.
Ülkemiz ile Kosova arasında konsolosluk ilişkileri 13 Ocak 2009 tarihinde imzalanan “Türkiye ile Kosova arasında Vize Muafiyeti Anlaşması” çerçevesinde yürütülmektedir. Sözkonusu anlaşma uyarınca, iki ülke vatandaşlarının 6 ay içinde 90 günlük seyahatleri vizeden muaftır.
Bunlar üye devletler olarak bilinen Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dır.
Kosova bu şekilde bağımsızlığını tanıyan ülkeler tarafından Avrupa'nın 50. ülkesi olarak sınıflandırılmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Kosova para birimi de Euro'dur. Çünkü Euro bölgesinde yer alan Kosova bu nedenle tek resmi para olarak Euro'yu kullanır. Yaşam şartları çok ekonomik olan Kosova, yeme, içme, barınma anlamında çok avantajlıdır.
Denize kıyısı olmayan ve küçük bir ülke olan Kosova Balkanlar'da yer alan bir Avrupa ülkesidir. Kuzey ve doğuda Sırbistan'la sınır komşusudur. Güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile, batıda ise Karadağ ile komşudur.
6 Şubat 2018'de Avrupa Komisyonu altı Batı Balkan ülkesini kapsayacak şekilde genişleme planını yayınladı: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan.
Hırvatistan'ın 2013 yılında üye olmasıyla, AB 28 üyeli bir Birlik haline gelmiştir. Bununla birlikte Birleşik Krallık'ın 31 Ocak 2020 tarihinde üyelikten resmen çekilmesiyle AB bugün, 27 üyesi olan bir Birlik durumundadır.
1992 yılında bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek'e Haziran 2013 tarihli Selanik Zirvesi'nde diğer Batı Balkan ülkeleriyle birlikte potansiyel aday ülke statüsü verilmiştir. Bosna Hersek ile AB arasında 2008 yılında imzalanan İstikrar ve Ortaklık Anlaşması 1 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Kosova ile AB arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması 2013-2014 yılları arasında müzakere edilmiş, 27 Ekim 2015 tarihinde imzalanmış, 1 Nisan 2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.
Bu nedenle Kosova Cumhuriyetine giderken yanınızda sadece kimlik ve geçerlilik süresi olan bir pasaportunuzun bulunması yeterli olacaktır. Kosova'ya gitmek için pasaport gereklidir.
Kosova pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 100. sıradadır. Kosova pasaportu sahipleri, 41 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 188 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Kosova sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 41 vizesiz ülke bulunur. Bu kapsamlı rehberde Kosova ülke vatandaşlarının vizesiz, varışta vizeyle ya da Elektronik Seyahat Belgesi (eTA) ile erişebildiği ülkeler hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Norveç, İsveç, Danimarka ve Finlandiya Kolay Schengen Vizesi Verir Mi? 2023 yılında Norveç, İsveç, Danimarka ve Finlandiya Konsolosluklarına Schengen vize müracaatında bulunacak vatandaşlarımız için söz konusu Konsolosluklar kolay Schengen vizesi veren ülkeler arasında son sıralar arasında yer alırlar.
Malta, Schengen sistemine dahildir. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
AB üyeliği ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı zamanda AB vatandaşı olacak ve Birlik üyelerinin yararlandığı tüm haklardan faydalanacaklar. Pasaport olmadan da, nüfus cüzdanı ya da geçerli bir kimlik kartı ile diğer üye ülkelere seyahat edebilecekler.
2008 ve 2019 arasında, bu ülkeyle AB ve NATO üyelik müzakerelerine Yunanistan'ın veto hakkı vardı. İsim sorunu çözüldükten sonra AB, Mart 2020'de Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile katılım müzakerelerine başlamak için resmi onay verdi.
Karadağ ve Avrupa Birliği arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması (SAA) müzakereleri Eylül 2006'da başladı. Anlaşma resmi olarak 15 Ekim 2007'de imzalandı ve 27 AB üye devletinin tümü SAA'yı onayladıktan sonra 1 Mayıs 2010'da yürürlüğe girdi.
Balkanlar, coğrafi, siyasi ve ekonomik açıdan olduğu kadar, tarihi, kültürel ve insani bağlar bakımından da Türkiye için öncelik taşımaktadır. Türkiye, Balkanların ayrılmaz bir parçasıdır.
Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Yunanistan ülkeleri topraklarının tamamı Balkan coğrafyası içindedir. Balkanlar'da yer alan ülkelerden Hırvatistan'ın % 54,8'i, Romanya'nın % 6,5'i, Sırbistan'ın %72,2'si, Slovenya'nın %26,7'si, Türkiye'nin %3'ü Balkan sınırları içinde yer alır.
Toprakları tamamen Balkanlar'da olan ya da bir kısmı Balkanlar'da olan ülkelerin toplam sayısı 12. Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova,, Makedonya, Yunanistan, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Romanya ve Türkiye Balkan ülkeleri olarak geçer.
Resmiyet. Kosova Cumhuriyeti sınırları içinde, yazı dilinde, resmiyette Türkiye Türkçesi kullanılmaktadır. 1999 yılına kadar Kosova genelinde resmiyeti olan Türkçe, Aralık 2010 itibarıyla Kosova'da Prizren, Mamuşa, Gilan, Mitroviça, Priştine ve Vıçıtırın Belediyesi kapsamında Türkçe resmî dil statüsüne sahiptir.
Kosova 1999 yılında NATO tarafından yapılan Kosova Operasyonu sonrasında Sırbistan'dan ayrı özerklik kazandı. ABD, AET, Sırbistan ve Rusya arasında Kosova'nın statüsü konusunda yapılan görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine Kosova 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri