Limenin kendine has aromatik suyu; sodalara, kokteyllere, limonatalara ferahlatıcı bir lezzet katmaktadır. Dünya mutfaklarında, tatlılarda ve yemeklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Papaya ile mükemmel bir uyumu olan lime, aynı zamanda pastalara hoş bir tat ve koku katmak için tercih edilmektedir.
Ancak belirtmekte fayda var lime limona göre daha fazla A vitamini ve kalsiyum, içerir. Limon ise potasyum ve folik asit bakımından lime'ye göre daha zengindir. Limonun yarı büyüklüğüne sahip olan lime, limona göre daha ince kabuklu ve daha sulu bir yapıdadır.
* Limon, lime'a göre daha oval ve boyut olarak daha büyüktür. * Lime 29 mg vitamin içerir, limon ise 53 mg vitamin içermektedir. * Lime, A vitamini bakımından son derece güçlüdür. Limonda ise bol miktarda potasyum ve folik asit bulunmaktadır.
Sıcak yemeklerde, tatlılarda, içeceklerde ve çeşitli tatlılarda limenin hoş aromasından faydalanılmaktadır. Yemeklere katılmasının yanı sıra kozmetik sektöründe de geniş bir kullanım alanına sahip olan meyve, krem benzeri birçok ürün içerisinde kullanılabilmektedir.
görünüşü ve tadı limonu anımsatır ama hiçbir zaman limon ve limon'un yetişmemişi değildir. ayrı bir meyvedir. iklim dolayısıyla ithal edilmesi gereğince türkiye'de fiyatı pahalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Genelde ılıman bölgelerde kütdiken yade mayer limon ağacının yetiştiği bölgelerde rahatlıkla yetişmektedir. Türkiye'de Hatay dan başlayıp Adana Mersin Antalya Muğla İzmir bölgelerinde yetişebilir. Bahçe kurulumu için fidan temin etmek isterseniz Mersin Erdemli Bölgeside Tahiti lime fidanı yetiştiriciği yapılmaktadır .
Bugüne kadar tespit edilmiş türlerden en önemlileri Meksika Lime, İtalya Lime, İsrail Lime, Tahiti Lime, Brass Lime ve Parsien Lime'dir. Adlarından da anlaşılacağı gibi, lime'e geldikleri ülkelere göre isimler verilmiştir. Bunlardan Brass Lime Hint kökenli, Parsien Lime ise İran Kökenlidir.
Lime meyvesi günümüzde en çok içeceklerde veya kokteyllerde kullanılır. Lime daha fresh bir tada sahiptir. Buna ek olarak kilo vermeye çok yardımcı bir meyvedir. Yağ yakımını oldukça hızlandırmaktadır.
Limon ihracatının yüzde 20 si ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Ülkemizde üretilen en kaliteli, dayanıklı ve en iyi türler yediveren, euroka, enter, erkenci mayer ve lamas'dır. Özellikle ener ve euroka orta büyüklükte meyvelere sahip oldukça verimli bir türdür.
Kış boyunca yapraklarını dökmeyen, yıl boyunca büyümeyi sürdürmekte olan, ufak bir ağaç olan limon ağacının meyvesine limon denir. Limon ağacı her yıl belli mevsimlerde meyve vermektedir. Limonun genellikle olgunlaşma zamanı sonbahar ile ilkbahar mevsimleri arasındadır.
Limenin kendine has aromatik suyu; sodalara, kokteyllere, limonatalara ferahlatıcı bir lezzet katmaktadır. Dünya mutfaklarında, tatlılarda ve yemeklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Papaya ile mükemmel bir uyumu olan lime, aynı zamanda pastalara hoş bir tat ve koku katmak için tercih edilmektedir.
Bağışıklık ve sindirim sistemini güçlendirir
Limon kabuğu vücudu enfeksiyonlara karşı korumakta etkili rol oynayan C vitamini ve diğer bileşenleri içerir. Limon kabuğu yemek ayrıca boğaz ağrısı, grip ve soğuk algınlığı benzeri enfeksiyonları tedavi etmekte faydalıdır.
Mükemmel yiyecek ve içecekleriniz için lime limonlarınızı buzdolabında saklayıp, 15 gün içerisinde tazeliğini yitirmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Meksika ve Latin Amerika mutfaklarında bolca kullanılır. Bazı kültürlerde kurutulup baharat olarak da kullanıldığı görülür. Sıcak yemekler, tatlılar, pastalar ve daha birçok alanda misket limonun eşsiz lezzetinden yararlanılır.
- Kanı temizler ve kan basıncını dengeler. - Kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddeler içerir ve salgılar. - Bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikallerin oluşumunu engeller. - Yüksek demir içeriğine sahip olduğu için kansızlık problemlerini çözmede yardımcı olur.
İlk hasat dönemi Mersin de eylül aylarında başlar iken batıda İzmir'e kadar devam etmektedir. Ülkemizde ılıman ve sıcak iklim Akdeniz iklimi olmaktadır. Aslında Dünya da limon ağacının anavatanı Hindistan'dır. Fakat ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır.
Her tarafı dümdüz kabukları yumuşak ve çok sulu olan limonlar dişidir. Dişi limonun çekirdeği azdır. Erkek limonun kabukları kalın olup, serttir ve suyu da azdır.
Suyu özellikle yemeklerden önce için
Diyet yapanlar için suyun ne zaman içildiği de oldukça önemli görünüyor. Bir çalışma yemeklerden yaklaşık yarım saat önce yarım litre (2.5 su bardağı) su içilmesinin daha az yemek yenilmesine neden olduğunu buldu. Suyu içmeyenlere kıyasla yaklaşık %44 daha fazla kilo kaybı sağlandı.
4 su bardağı kaynamış suyu doğranmış limonlara ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra limonu; kabuğu yumuşayıp, kabuğundaki vitaminini suya bıraksın diye 7 dakika daha kaynatıyoruz. Daha sonra isteğe bağlı olarak doğranmış zencefili ilave edip 1 dakika daha kaynamaya bırakıyoruz.
İçerisinde büyük oranda C vitamini ve kalsiyum bulunan limon kabuğu stresin azaltılmasında ve yok edilmesinde büyük katkısı bulunmaktadır. Diş etlerinin daha güçlü olmasını sağlayan limon kabuğu, bağırsakların güçlenmesine ve karaciğer yağlanmalarının önüne geçmektedir.
Yeşil limon sarı limona göre daha ekşidir, asit değeri daha fazladır, daha suludur, boyutu daha küçüktür. Ayrıca son olarak da misket limonu toplandıktan hemen sonra tüketilmeye uygun değildir, belli bir süre beklettikten sonra tüketilmesi doğrudur.
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır. Ürünün stok, fiyat ve kampanya bilgisi teslimat bölgenize göre değişiklik gösterebilmektedir. Klasik limondan daha büyük, yeşil renkli ve ekşi olan lime, misket limonu adıyla da anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri