Yani, limited şirket ortakları, ticari kazanç sahipleri olmadıkları için ve şirketten elde ettikleri kazançlar, kâr payı (menkul sermaye iradı) niteliğinde olduğu için, söz konusu ödedikleri Bağ-Kur primlerini indirim hakları olmayacaktır.
Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi ortaklarının 5510 sayılı kanun uyarınca sigortalı olması gerekmektedir. Anonim şirketin bütün ortakları değil, yalnızca yönetim kurulu üyesi ortakları 4/b'li olmak durumundadır. Diğer yandan, limitet şirketlerin bütün ortaklarının 4/b'li (Bağ-Kur'lu) olması zorunludur.
1479 Sayılı BağKur Kanunu'nun 49/ 3. maddesinde, sigortalılarca ödenen giriş keseneği ve sigorta primlerinin vergi uygulamasında gider olarak yazılabileceği hükme bağlanmıştır.
Gelir vergisi mükelleflerinin kendilerine ait bağ-kur primlerini, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40' inci maddesinde tadadi olarak sayılan indirilebilecek giderler arasında sayılmamıştır. Bağ-kur primini GİDER olarak Kabul etmektedir.
· Bağ-Kur giriş keseneği ve sigorta primlerinin Gelir Vergisi Kanununun 89/1'ncu maddesi hükmüne paralel olarak, gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla mükellefler tarafından verilecek yıllık gelirden indirilecektir.
İlgili 34 soru bulundu
1479 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Ba ğımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (Bağ- Kur) Kanunu'nun 49' uncu maddesinin üçüncü fıkrasında, Bağ-Kur sigortalı larca ödenen kese nek ve primlerin tümünün yıl içinde ödenmek kaydıyla vergi uygulamasında gider olarak yazı labileceği hükme bağlanmıştır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ''Primlerin ödenmesi'' başlıklı 88. maddesinin 11. fıkrasında; ''Kuruma fiilen ödenmeyen prim tutarları, gelir vergisi ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazılamaz.'' ibaresi yer almaktadır.
Bağ-Kur primleri beyanname üzerinde "Diğer İndirimler" sütununda gösterilir.
Vergi mükellefi olan esnaf ve sanatkârlar mükellefiyet başlangıcı itibariyle Bağ-Kur'lu olmak zorunda.
3–2023 Yılı Şahıs şirketi sahipleri veya limited-anonim şirket ortakları için Bağkur Prim Tutarları ne kadar oldu? 2023 yılı bağkur primi düzenli ödeme yapıldığı takdirde aylık 2.952,36 TL'dir. Yıllık toplam prim tutarı ise 35.428,32 TL olmaktadır.
Bağ-Kur sigortalılarına vergi indirim belgesi verilmez. Ancak Bağ-Kur şartlarından emekli olacak engellilere de kolay emeklilik hakkı tanınmıştır.
04.10.2000 tarihinden itibaren ise vergi mükellefi olanlar için vergi kaydı, vergiden muaf olanlar için ise meslek kuruluşu kayıtları ile Bağ-Kur sigortalılığı kapsamına girilebiliyor.
Gelir vergisi mükellefiyseniz; kendiniz, eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız için ödediğiniz hayat sigortası primlerini ödeme yaptığınız aya denk gelen vergi dilimi oranında gelir vergisi matrahınızdan düşürebilirsiniz. Böylece, ödeyeceğiniz vergi ve hayat sigortaları için cebinizden çıkacak tutar da azalmış olur.
Limited şirketin müdürü olan kişinin aynı zamanda şirkete ortaklığı da var ise, 4/b(Bağ-kur) sigortalısı sayılmaktadır. Limited şirket müdürünün şirkette ortaklığı yoksa şirkette hizmet akdi ile çalıştığı kabul edilerek 4/a(SSK) sigortalısı kabul edilmektedir.
Yeni düzenleme ile sadece yönetim kurulu üyesi olan anonim şirket ortakları zorunlu sigorta kapsamına alınmış, anonim şirket kurucu ortaklarının ise 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla zorunlu sigortalı olması düzenlemesine son verilmiştir.
Şirketi temsil ve yönetime yetkili kişi-organ sıfatını taşıyan kişiler işveren konumunda bulunduklarından işçi sayılmazlar.
Son olarak 7326 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 30/4/2021 ve öncesi sürelere ilişkin prim borçlarını ödememiş Bağkur'lu vatandaşların ödenmeyen sürelere ilişkin sigortalılıkları durdurulmuş ve bu sürelere ilişkin prim borçları silinmiştir.
İş yerinin kapatılması ile birlikte zorunluluk kapsamında Bağkur prim tahakkuku durur. 4/1-b sigortalılığı devam ediyorsa iş yerinin kapanışı en yakın SGK merkezine dilekçe ile bildirilir ve iş yerinin kapanış tarihi itibarıyla Bağkur durdurulur. Eski yıllara ait prim borcu silinmez.
Buna göre yaptığınız işe (vergi mükellefiyetine) devam ederken bir başka işyerinde SSK'lı işe girerseniz Bağ-Kur sona erer, SSK geçerli sayılır. Hatta SSK'ya ayda 30 gün prim ödemeniz de gerekmez. Size tavsiyem, ayda 5 gün günlük 181 lira kazanç ile SSK'lı olursanız ileride de en yüksek aylığı alırsınız.
Kiraladığınız iş yeri bir gerçek kişiye ait ise; kira tutarını brütleştirerek %20 stopaj yapacaksınız, sonrasında da hem kira bedelini hem de stopaj tutarını gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazacaksınız.
Gelir vergisi beyannamesindeki hataları geri almak için düzeltme beyannamesi Defter Beyan Sistemi üzerinden verilebilir. Bu sisteme defterbeyan.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Düzeltme beyannamesinin önceki beyannameyi kapsar şekilde paket olarak gönderilmesi gerekir.
2023 yılı için Bağ-Kur primi tutarları şu şekildedir: Geçmiş dönem borcu olan ve aylık Bağ-Kur ödemesini düzenli yapmayanlar için en düşük 3.452,76 TL, Geçmiş dönem borcu olmayan ve aylık Bağ-Kur ödemesini düzenli yapanlar için ise %5 indirim uygulanarak en düşük 2.952,36 TL olarak belirlenmiştir.
Bağ-kur geriye dönük prim borcu her zaman taksitlendirilebilir. Ancak taksit farkı bulunmaktadır. 6183 sayılı kanunu 48 maddesi kapsamında geriye dönük prim ödemesi taksitlendirme imkânına sahiptir.
Prim borcunu iki ay içinde ödemeyen veya yapılandırma başvurusu yapmayanların, primini ödemedikleri sigortalılık süreleri durdurulacak. BAĞ-KUR tescili yapıldığı halde hiç prim ödememiş kişilerin ise tüm sigortalılık süreleri durdurulacak.
Bağkur prim borçları için son ödeme tarihi takip eden. ayın sonudur. Takip eden ay sonuna kadar ödenmez. ise faiz işlemeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri